ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάη 2004
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΛΕΪ ΟΦ
Πλεονέκτημα οι φιλοξενούμενοι

Παναθηναϊκός και Μαρούσι έχουν το πλεονέκτημα στα προγνωστικά σήμερα

Sportidea

Παναθηναϊκός και Μαρούσι έχουν το πλεονέκτημα στα προγνωστικά σήμερα
Κινούμενες σε βίους αντίθετους πλέον, μετά τη διεξαγωγή των πρώτων ημιτελικών, οι τέσσερις ομάδες που διεκδικούν την είσοδό τους στον τελικό του πρωταθλήματος της Α1 για φέτος, ετοιμάζονται σήμερα για τη δεύτερη μάχη τους. Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα, το πλεονέκτημα στα προγνωστικά έχουν οι σημερινοί φιλοξενούμενοι Παναθηναϊκός και Μαρούσι, ενώ στην αντίπερα όχθη Ηρακλής και ΑΕΚ αντίστοιχα στόχο έχουν να διατηρήσουν ζωντανές τις ελπίδες τους.

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟ (Ιβανώφειο 19.00, ΕΤ1)

Το πάθος που επέδειξαν οι «κυανόλευκοι» στο πρώτο παιχνίδι στα Πατήσια μπορεί να μην τους έδωσε τη νίκη, αλλά το γεγονός ότι δυσκόλεψαν κατά πολύ τις προσπάθειες του Παναθηναϊκού έχει ανεβάσει το ηθικό των Θεσσαλονικέων, ενόψει του σημερινού παιχνιδιού. Στόχος του «γηραιού» δεν είναι άλλος από την επιστροφή στα Πατήσια για το τρίτο παιχνίδι των δυο ομάδων. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό, οι παίκτες του Λευτέρη Κακκιούση ποντάρουν πολλά και στην παρουσία του κόσμου, που αναμένεται να γεμίσει το Ιβανώφειο, που ούτως ή άλλως σε όλη τη χρονιά ήταν από τις πιο δυσκολότερες έδρες του πρωταθλήματος. Στα αγωνιστικά αναμένεται η επιστροφή του Δέδα που δεν αγωνίστηκε στο πρώτο παιχνίδι. Στην αντίπερα όχθη, στον Παναθηναϊκό, δυο είναι αυτά που τους φοβίζουν. Αρχικά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πάντα στο Ιβανώφειο και δεύτερον ο κακός τους εαυτός. Οπως έδειξαν οι «πράσινοι» στο πρώτο παιχνίδι, παρά το γεγονός ότι η άμυνά τους ήταν για.. όσκαρ, εντούτοις αυτό δεν τους βοήθησε να πάρουν εύκολη νίκη, αφού η αστοχία και η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης στην επίθεση έκαναν το παιχνίδι ντέρμπι. Σήμερα ο Ομπράντοβιτς ευελπιστεί ότι οι παίκτες του έμαθαν από τα λάθη τους και θα παρουσιαστούν πιο ώριμοι.

ΑΕΚ - ΜΑΡΟΥΣΙ (Ανω Λιόσια 21.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ)

Με το άγχος της σημερινής μεσημεριανής απολογίας στον αθλητικό δικαστή για τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών της και της αστυνομίας στο πρώτο παιχνίδι, η ΑΕΚ θα υποδεχτεί το βράδυ το Μαρούσι ποντάροντας στην ισοφάριση του σκορ στις νίκες. Η άσχημη εμφάνιση στο πρώτο παιχνίδι ανήκει στο παρελθόν και στην Ενωση όλοι ελπίζουν ότι κάτι ανάλογο δε θα επαναληφθεί σήμερα. Η παρουσία του κόσμου αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες των παικτών του Φώτη Κατσικάρη, που τελικά δε θα έχει στη διάθεσή του τον Μισιακό, που παρέμενε μέχρι χτες κλινήρης, εξαιτίας αλλεργικού σοκ. Στην αντίπερα όχθη στο Μαρούσι βρίσκονται μπροστά στο πιο καθοριστικό βήμα για την πρόκριση στον τελικό. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους παρ' όλα αυτά η αισιοδοξία από την πρώτη νίκη, αλλά και την εμφάνιση του Σαββάτου, είναι διάχυτη στην ομάδα. Στην αποστολή μετέχει και ο Νικολαΐδης που ξεπέρασε τον τραυματισμό του στο γόνατο.

ΑΕΚ
Στην κόψη του ξυραφιού

Κάθε ώρα που περνάει η ΑΕΚ, ως ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του τι σημαίνει επαγγελματικός αθλητισμός, οδηγείται όλο και περισσότερο στην καταστροφή. Την ίδια στιγμή που οι διάφοροι «σωτήρες», και «ταγοί» εξακολουθούν τα παιχνίδια τους, στο παρασκήνιο. Ενώ οι καταληκτικές ημερομηνίες για ζωτικής σημασίας θέματα (π.χ. αδειοδότηση ΟΥΕΦΑ) πλησιάζουν απειλητικά και μόνο ως ανέκδοτο ακούγονται ψίθυροι περί προγραμματισμού για τη νέα χρονιά, οι ισορροπίες παραμένουν λεπτότατες και οι εξελίξεις (κυρίως πίσω από την «κουρτίνα») «τρέχουν»...

Ως την ώρα λοιπόν που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν δύο τα δεδομένα και μια η πληροφορία που διαρρεόταν πολύ. Η προσπάθεια Νικολαΐδη, «ναυάγησε». Στην κλήση στενού του συνεργάτη, για συνάντηση, ανταποκρίθηκαν μόνο 10 από τους 30 παίχτες. Ετσι δεν υλοποιούνταν απόλυτη συμφωνία των «κιτρινόμαυρων», που ο Νικολαΐδης είχε θέσει ως μια από τις βασικές προϋποθέσεις για ν' αναλάβει. Και με ανακοίνωση του γνωστοποίησε το τέλος της προσπάθειας του. Επισήμανε το άδολο της προσπάθειας που έκανε μαζί με τους συνεργάτες του, ότι δεν θεωρεί τους παίχτες υπεύθυνους για το άδοξο τέλος και άφησε διάφορα υπονούμενα. Δεν αναφέρθηκε πάντως κατά κανέναν τρόπο στους υπέυθυνους, της αποτυχίας ή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ΠΑΕ. Αντίθετα έβαλε κατά των ορισμένων «εμπαθών και τυφλών δημοσιογράφων».

Δεύτερο δεδομένο είναι η κατάθεση του αιτήματος για υποβολή της ΠΑΕ στο άρθρο 44. Αυτό (και οι προοπτικές που «ανοίγει», να γίνει η εταιρία «φιλέτο»...) μάλλον σχετίζονται με την πληροφορία που «σέρνεται». Οτι δηλαδή επιχειρηματίας θα καταθέσει το ποσό που απαιτείται - για χρέος στην Παλμέιρας - και θα παρθεί η άδεια από την ΟΥΕΦΑ. Μάλιστα αυτό πλασάρεται ως προάγγελος της επιθυμίας του, μαζί με άλλους, να πάρουν την ΠΑΕ. Λίγο αργότερα πάντως ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Π. Βαλασόπουλος, διάψευσε τα παραπάνω, αλλά ισχυρίστηκε ότι «λύση θα βρεθεί, όπως και να έχει»... Την επόμενη μέρα, με τα ως τώρα δρώμενα, περιέγραψε εύστοχα ο Καψής: «Η ΑΕΚ είναι πολύ κοντά στην διάλυση».

ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια η εγκυμοσύνη - έκτρωση χρησιμοποιείται ως μέθοδος ντόπινγκ. Αυτό αναφέρθηκε στη διάρκεια των εργασιών του 10ου επιστημονικού συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Οπως σημειώθηκε, τα τελευταία χρόνια, η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού έχει οδηγήσει σε ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων παράνομων και ανήθικων με σκοπό την εξασφάλιση ενός μεταλλείου. Μια τέτοια μέθοδος είναι και η εγκυμοσύνη - έκτρωση που χρησιμοποιείται από τις γυναίκες, ως μέθοδος ντόπινγκ. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι ορμονικές και βιοχημικές μεταβολές που συμβαίνουν στο γυναικείο οργανισμό κατά τη διάρκεια της κύησης, συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικής ικανότητας της αθλήτριας, καθώς αυξάνεται η μυϊκή δύναμη και αντοχή.

Συνάντηση Σακοράφα - Αραφάτ

Στην Παλαιστίνη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Σοφία Σακοράφα. Η Ελληνίδα πρώην πρωταθλήτρια συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, με τον οποίο συζήτησε την απόφασή της να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας υπό τη σημαία της Παλαιστίνης.

Η κίνηση αυτή της Σοφίας Σακοράφα έγινε αποδεκτή από την πλευρά των Παλαιστινίων και ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ έστειλε επιστολή στη ΔΟΕ, πιστοποιώντας ότι η πρώην κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον ακοντισμό έχει πάρει την παλαιστινιακή υπηκοότητα.

Πλέον, το λόγο έχει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF), ο πρόεδρος της οποίας, Ιστβάν Γκιουλάι, σχολιάζοντας την υπόθεση της Σοφίας Σακοράφα, τόνισε ότι για να αγωνιστεί η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, πρέπει να πιάσει το υψηλό ή χαμηλό όριο πρόκρισης, ή να είναι η μοναδική εκπρόσωπος της περιοχής στο άθλημα του στίβου.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Βασίλης Τεροβίτσας, του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας, κληρώθηκε να διαιτητεύσει την αναμέτρηση τίτλου ανάμεσα στον Πανηλειακό και τον Παναθηναϊκό. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 30ής και τελευταίας αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής θα σφυρίξουν: Ολυμπιακός - Αιγάλεω (Μποροβήλος), Καλλιθέα - ΑΕΚ (Κούλιας), Αρης - ΠΑΟΚ (Νταμπώσης), ΟΦΗ - Ιωνικός (Κουκλάκης), Χαλκηδόνα - Ακράτητος (Κασναφέρης), Ξάνθη - Ηρακλής (Σπυρόπουλος), Πανιώνιος - Προοδευτική (Τσίκινης).

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Ωρα τελικού

Στο περίφημο στάδιο ΟΥΛΕΒΙ του Γκέτεμποργκ επικεντρώνονται σήμερα το βράδυ τα βλέμματα των φίλων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αφού εκεί θα κριθεί ο πρώτος τίτλος της «γηραιάς ηπείρου» για τη φετινή χρονιά. Ο δεύτερος στην τάξη θεσμός της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, φθάνει σήμερα στην κορυφαία του στιγμή με τη διεξαγωγή του τελικού ανάμεσα στη Βαλένθια και τη Μαρσέιγ (21.45 ΝΕΤ).

Η Βαλένθια χαρακτηρίζεται σαν η πιο σταθερότερη ισπανική ομάδα τα τελευταία 5 χρόνια. Μετά από δύο αποτυχημένες παρουσίες στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ σήμερα έχει την ευκαιρία να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης. Ο τεχνικός της, Ράφα Μπενίτες, θέλει να πανηγυρίσει τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο, αλλά γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που κρύβει ο αγώνας με τη Μαρσέιγ.

Από την άλλη η Μαρσέιγ, πέντε χρόνια μετά την παρουσία της σε τελικό (πάλι στο ΟΥΕΦΑ με αντίπαλο την Πάρμα 1999) και 11 χρόνια μετά την κατάκτηση του τελευταίου ευρωπαϊκού τροπαίου της, το πρωτάθλημα Ευρώπης το 1993, έχει την ευκαιρία να ξαναγυρίσει στα πρωτεία της Ευρώπης. Το μόνο πράγμα που απασχολεί τον τεχνικό της ομάδας, Ζοζέ Ανιγκό, αλλά και όλο το φίλαθλο κόσμο της Μασσαλίας, είναι αν θα αγωνιστεί στον τελικό ο τραυματίας Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Επανόρθωση

Δύο φορές χτύπησε ο «δαίμων» του τυπογραφείου, στο χτεσινό ρεπορτάζ για την ημερίδα της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, αλλάζοντας τα ονόματα του προέδρου της ΕΠΣ Πειραιά και του προέδρου του Συνδέσμου Διαιτητών. Τα σωστά ονόματα είναι αντίστοιχα Νίκος Ανασόπουλος και Νίκος Λαγογιάννης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ