ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2004
Σελ. /40
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συμβιβασμένοι... και με τη βούλα

Ο Δ. Παπαδημούλης και ο Ν. Χουντής καταλαμβάνουν, όπως αναμενόταν, τις δύο πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου του Συνασπισμού, το οποίο ανακοινώθηκε χτες. Ακολουθούν, η εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενη Μ. Φραγκιαδάκη και ο Π. Τριγάζης, στέλεχός του. Φιλοδοξία του ΣΥΝ είναι να διατηρήσει τις δύο θέσεις στην Ευρωβουλή, πράγμα που αν συμβεί και με δεδομένη την απόφασή του για εναλλαγή στη θητεία, οι δύο πρώτοι θα αντικατασταθούν στα μισά της θητείας από τους επόμενους.

Η ηγεσία του ΣΥΝ, στην προσπάθειά της να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των συνιστωσών του οποίου καμία δεν έχει δηλώσει τη στήριξή της στον ΣΥΝ ενόψει ευρωεκλογών, συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιό της ονόματα που πιστεύει πως μπορούν να τη βοηθήσουν σ' αυτή την κατεύθυνση. Ανάμεσα σ' αυτά η Μ. Φραγκιαδάκη, η υποψηφιότητα της οποίας ανακοινώθηκε συγχρόνως με την επιστολή παραίτησής της από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και του Μ. Μπερλινγκουέρ υιού του Ε. Μπερλινγκουέρ του Ιταλικού ΚΚ, ένθερμου υποστηρικτή του «ιστορικού συμβιβασμού», ευφυολόγημα διόλου ξένο στον Συνασπισμό. Συμβιβασμό άλλωστε αποπνέει ολόκληρη η πολιτική του διακήρυξη για τις ευρωεκλογές, που αποτυπώνει τη φιλοευρωενωσιακή πολιτική του ΣΥΝ, με την οποία θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα στον κυριακάτικο «Ριζοσπάστη». Είναι κι αυτός ένας λόγος που ένα τέτοιο όνομα στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ επιτρέπει συνειρμούς και ευνοεί συμβολισμούς.

Σχετικά με την πολιτική διακήρυξη, να σημειώσουμε εδώ μόνο το τμήμα της που επιτίθεται στο ΚΚΕ για την πολιτική αποδέσμευσης από την ΕΕ (αλίμονο), αλλά και για τον «απομονωτισμό του και την εχθρική του στάση σε κάθε ιδέα συνεργασίας και κοινής δράσης των δυνάμεων της αριστεράς». Η ηγεσία του ΣΥΝ προφανώς αγνοεί πως στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινιά. Μέμφεται το ΚΚΕ όταν η ίδια σε διάστημα λίγων μηνών ανακοίνωσε πανηγυρικά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ σαν κάτι που ανοίγει μια νέα σελίδα για την αριστερά της Ελλάδας, εκμεταλλεύτηκε εκλογικά τη συνεργασία και εν τέλει τη διέλυσε, επιβεβαιώνοντας την κατάληξη που έχουν πάντα τα «ανεμομαζώματα» και στο ακέραιο τις θέσεις του ΚΚΕ.

Κατά τα άλλα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου επιχείρησε να λαθροχειρήσει, εξισώνοντας το «ευρωπαϊκό κόμμα της αριστεράς» με το σύνολο της ευρωπαϊκής αριστεράς και παρουσιάζοντας το κόμμα του ως αποκλειστικό εκπρόσωπό της στην Ελλάδα. Ωστόσο, ούτε χτες αποσαφηνίστηκε ποια είναι τέλος πάντων τα κόμματα που έχουν υπογράψει ότι στηρίζουν το εγχείρημα και βεβαίως αποσιωπήθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αριστερών κομμάτων είτε των χωρών - μελών της ΕΕ είτε της Ευρώπης ως ηπείρου δε συμμετέχουν στο μόρφωμα που δημιουργήθηκε κατ' εντολή της Κομισιόν.

Στο μεταξύ χτες κυκλοφόρησε η πληροφορία πως η ΑΚΟΑ, σύμμαχος μέχρι πρότινος του ΣΥΝ, προτίθεται σ' αυτές τις εκλογές να στηρίξει ένα ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζεται αποκλειστικά από γυναίκες. Η ίδια η ΑΚΟΑ ωστόσο σε ανακοίνωσή της δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με τη στάση της στις ευρωεκλογές, καταφέρεται όμως εναντίον της ηγεσίας του ΣΥΝ, στην οποία προσάπτει την ευθύνη για τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι «τορπίλισε» τη δυνατότητα κοινής εκλογικής καθόδου. Η ΑΚΟΑ κάνει λόγο για «αλαζονεία και μικρομέγαλο ηγεμονισμό που διακρίνει την ηγετική ομάδα του ΣΥΝ».

Ερωτηματικά από δήλωση του Παπαδημούλη

Λίγο μετά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, ο επικεφαλής του Δ. Παπαδημούλης προέβη σε μια δήλωση που εγείρει ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της και μάλιστα τη δεδομένη χρονική στιγμή που αυτή έγινε. Συγκεκριμένα, δηλώνει πως «όλα τα σοβαρά πολιτικά ζητήματα που έχουν αναδειχτεί το τελευταίο διάστημα στη δράση μας, εκλογικών συμμαχιών, πολιτικής γραμμής, προγραμματικής επάρκειας, συγκρότησης της ηγεσίας, λειτουργίας των τάσεων, καταστατικών ρυθμίσεων κ.λπ. δεν είναι της ώρας. Θα τα συζητήσουμε μετά τις ευρωεκλογές, στην πορεία προς το τακτικό μας συνέδριο όπου τα μέλη του ΣΥΝ θα έχουν και πάλι τον τελικό καθοριστικό λόγο».

Ουσιαστικά ο Δ. Παπαδημούλης - που ανήκει στους λεγόμενους «προεδρικούς», στελέχη που πρόσκεινται στον Ν. Κωνσταντόπουλο - επαναφέρει τη συζήτηση και θέτει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΝ και όχι μόνο, αφού από τη δήλωσή του προκύπτει εμμέσως διαφωνία με βασικές πολιτικές επιλογές, αλλά και για θέματα λειτουργίας του κόμματός του. Τέλος, η πολύ συγκεκριμένη αναφορά του στα μέλη του ΣΥΝ που θα έχουν «και πάλι τον τελικό καθοριστικό λόγο» ενδεχομένως συνδέεται με το ότι τα μέλη του ΣΥΝ ήταν αυτά που τον επέλεξαν για επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου σε πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές και ίσως να αποτελεί έμμεση προτροπή του προς αυτά για τη στάση τους στο Συνέδριο σε όποιο θέμα τεθεί, είτε ηγεσίας, είτε απόρριψης της απόφασης για εναλλαγή στη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Μόνος του θα καταρτίσει το ευρωψηφοδέλτιο

Αγνοώντας επιδεικτικά τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και κρατώντας προφανώς για το προσωπικό του αρχείο τις προτάσεις των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας υπέδειξαν υποψηφίους για τις ευρωεκλογές, ο Γ. Παπανδρέου θα αναλάβει μόνος του την κατάρτιση του ψηφοδελτίου.

Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπου σταθεί και όπου βρεθεί κάνει λόγο για την περιβόητη «συμμετοχική δημοκρατία», είναι έτοιμος να προχωρήσει στην κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος του... συμβουλευόμενος μόνο τον εαυτό του. Στην επίσημη ανακοίνωση του ψηφοδελτίου ο Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει την Κυριακή 23 Μάη, τελευταία μέρα της υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου ακύρωσε στην πράξη ακόμα και τη δική του πρόταση, να διατυπώσουν δηλαδή τις αυτοπροτάσεις και τις προτάσεις τους οι οπαδοί και φίλοι του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, το οποίο θα κατέληγε σε μια λίστα 50 ονομάτων από την οποία μετά ο Γ. Παπανδρέου θα διαμόρφωνε το ευρωψηφοδέλτιο.

Παράλληλα και ενώ τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν καταλήξει ποιος θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τη συγκεκριμένη θέση απέρριψαν τόσο ο Κ. Σημίτης όσο και η Β. Παπανδρέου. Συγχρόνως, χτες υπήρξε και έντονη φημολογία γύρω από το όνομα του Ακ. Τσοχατζόπουλου, η οποία όμως δε φαίνεται να επιβεβαιώνεται.


Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από τον «902 TV»:

  • Στις 18.00 στην εκπομπή «ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του, για την ακρίβεια - τα καύσιμα - το λαϊκό εισόδημα.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τους καλεσμένους της, για τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με τους καλεσμένους του, για τις ευρωεκλογές 2004.
Προεκλογικό κλίμα στην Κύπρο

Συνολικά 59 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις έξι έδρες της Κύπρου στις ευρωεκλογές τις 13ης Ιούνη. Τις εκλογές διεκδικούν με πλήρης συνδυασμούς έξι κόμματα και τουλάχιστο πέντε κινήσεις ή συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, καθώς και ένας Τουρκοκύπριος ο Μεχμέτ Χασάν, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, σε αντίθεση με έναν άλλο Τουρκοκύπριο, το δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, που η υποψηφιότητα του απορρίφθηκε λόγω του ότι δεν είχε εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο.

Στο μεταξύ σε δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το κανάλι «ΣΙΓΜΑ» παρουσιάζεται διχασμένος ο «Δημοκρατικός Συναγερμός», με το ποσοστό του στο 17,%, ενώ ποσοστό 11,6% πηγαίνει στον «Ευρωπαϊκό Συναγερμό» του τέως προέδρου του Κόμματος Γιαννάκη Μάτση και των διαγραφέντων στελεχών του κόμματος. Το ΑΚΕΛ, με βάση το ερώτημα για την πρόθεση ψήφου στη διάρκεια της έρευνας, δηλαδή 8-17 Μάη, παίρνει, 28,5%, το ΔΗΚΟ 15,5%, η ΕΔΕΚ 5,6%, οι Νέοι Ορίζοντες 3,2%, οι Οικολόγοι 2,5% οι ΕΔΗ 2%. Ποσοστό 2,6 δηλώνει ότι θα ψηφίσει λευκό, ενώ 11% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι αναποφάσιστοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων, σχεδόν 38% προέρχεται από το ΔΗΣΥ και 28% από το ΑΚΕΛ.

Οσον αφορά τη δημοτικότητα του Προέδρου Παπαδόπουλου, παρουσιάζεται αυξημένη σε ποσοστό 77% σε σύγκριση με 70% πριν από έξι μήνες, ενώ για την κυβέρνηση το ποσοστό που τάσσεται ευνοϊκά είναι το 65% σε σύγκριση με 47% το Δεκέμβρη. Η αύξηση των ποσοστών και στις δύο περιπτώσεις αντανακλά το όχι στο δημοψήφισμα. Οσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, στην κορυφή παραμένει ο Δημήτρης Χριστόφιας με 72,9%, ενώ οι Νίκος Αναστασιάδης και Γιώργος Βασιλείου έχουν τη χαμηλότερη δημοτικότητα. Και οι δύο παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ