ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Αναγνώριση κατόπιν επίμονων ερωτήσεων

Μετά από επίμονες ερωτήσεις της έδρας, το δικαστήριο κατάφερε τελικά να «πάρει» τη διαβεβαίωση του μάρτυρα κατηγορίας Γ. Δημητρόπουλου ότι αναγνώρισε το αυτοκίνητο του κατηγορούμενου Μ. Κασίμη, ως το όχημα που πήρε μέρος στη δολοφονική απόπειρα κατά του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Ραφτόπουλου. Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας κατέθεσε χτες στη δίκη του ΕΛΑ ότι από επιβάτες ενός κόκκινου «Σκόντα», που είχε σταματήσει δίπλα από το ΙΧ του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ, τον Ιούνη του 1987, προήλθαν οι πυροβολισμοί, όπως και αυτός που ρίχτηκε για εκφοβιστικούς λόγους, όταν ακολούθησε το όχημα των δραστών. Με αυτό τον τρόπο ...«ξεκαθάρισε» τις διάφορες εκδοχές που έδινε παλιότερα στις καταθέσεις του.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη του κατάθεση το βράδυ της απόπειρας, ο Γ. Δημητρόπουλος έκανε λόγο για κόκκινο «Σκόντα» ή «Λάντα», μετά υποστήριξε ότι το κόκκινο «Σκόντα» που του επιδείχτηκε στην Ασφάλεια ήταν το ίδιο με αυτό από όπου ρίχτηκαν οι πυροβολισμοί και είχε αριθμό κυκλοφορίας ΥΥΑ-3711. Στην τρίτη συμπληρωματική του κατάθεση, όμως, υποστηρίζει ότι από όχημα «Λάντα» ρίχτηκαν οι πυροβολισμοί και ίσως το «Σκόντα» να χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες για παραπλάνηση. Για τη θέση του αυτή χτες στο ακροατήριο υποστήριξε ότι τότε τον επηρέασε η... περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Ολα αυτά συνέβησαν τη στιγμή που ο ίδιος διέθετε αρκετή πείρα σε προανακρίσεις, αφού από το 1961 είναι προανακριτικός υπάλληλος της Δασικής Υπηρεσίας. Χτες, μάλιστα, σπεύδοντας να σχολιάσει σχετική προκήρυξη του ΕΛΑ εναντίον του το 1992, είπε ότι ήταν αστήρικτη και αβάσιμη, ενώ αναφερόμενος στις κατηγορίες που του προσάπτονταν, τόνισε πως δεν έχει συνεργαστεί ουδέποτε με τις αστυνομικές αρχές πέραν των καθηκόντων του. Υπενθυμίζεται ότι αυτήν τη χρονιά ο ΕΛΑ είχε τοποθετήσει βόμβα στο ΙΧ του, έξω από το σπίτι του.

Για την επίθεση αυτή ο κατηγορούμενος Χ. Τσιγαρίδας αναρωτήθηκε πώς μπορεί μια οργάνωση να ενοχοποιεί τα μέλη της με τέτοιες ενέργειες, ενώ ο συγκατηγορούμενός του Μ. Κασίμης έκανε λόγο για προβοκάτσια εναντίον του, αναφερόμενος σε σύνθημα που γράφτηκε πριν λίγες μέρες απέναντι από το σπίτι του μάρτυρα και έλεγε: «Κρεμάλα στους χαφιέδες».

Απληστοι και... ρατσιστές!

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΛΑΡΙΣΑ.-

Δε φτάνει που πουλούν πανάκριβα, φέρονται και... ρατσιστικά. Ο λόγος για τους ιδιοκτήτες των καφετεριών που λειτουργούν στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, οι οποίοι, με πρόσχημα ότι τα μαγαζιά τους είναι «νεανικά στέκια» και χρησιμοποιώντας διάφορους «εύσχημους», ή και αγενείς τρόπους, αρνούνται να σερβίρουν στους ηλικιωμένους! Οι μαγαζάτορες δεν ενεργούν έτσι μόνο και μόνο από ...ρατσιστική διάθεση, αλλά και από κερδοσκοπική απληστία.

Μάλιστα, θα έλεγε κανείς ότι είναι το κυνήγι του κέρδους που τους ωθεί σε... ρατσιστική συμπεριφορά. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι δεν «τα έχουν» μόνο με τους γέρους, αλλά με τους... άνδρες. Κι αυτό γιατί οι αντροπαρέες δεν είναι τόσο συμφέρουσες οικονομικά όσο των κοριτσιών, που λειτουργούν σαν «κράχτες» και για άλλους πελάτες. Οσον αφορά στους ηλικιωμένους θεωρούν ότι η παρουσία τους «χαλάει τη μόστρα», το «προφίλ νεανικότητας» των καφετεριών κι επιπλέον τους κατηγορούν ότι δεν είναι «καλοί και συμφέροντες» πελάτες, επειδή, εκτός του ότι διαμαρτύρονται για την ακρίβεια του καφέ και του αναψυκτικού, έχουν κι άλλο κακό: Μιας και είναι, συνήθως, συνταξιούχοι, έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους κι έτσι κάθονται περισσότερη ώρα για να πιουν τον καφέ τους, σε σχέση με τους νεότερους. Τούτο σημαίνει λιγότερα κέρδη για τις καφετερίες, αφού, ως γνωστόν, «ο χρόνος είναι χρήμα».

Αντιδράσεις

Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά των ιδιοκτητών των καφετεριών - και δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς κρούσματα ανάλογης συμπεριφοράς παρατηρούνται και στις πιτσαρίες της πλατείας - έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους κατοίκους της Λάρισας, που νιώθουν να προσβάλλεται η αξιοπρέπειά τους και να θίγεται ο πολιτισμός τους. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι υπήρξε επέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε εντολή να διερευνηθεί αν η άρνηση σερβιρίσματος αποτελεί παράβαση του αγορανομικού νόμου, αλλά και αν, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, έχουμε να κάνουμε με «συμπεριφορά, υποβαθμιστική του πολιτιστικού μας επιπέδου».

Τις ευθύνες που έχει η Δημοτική Αρχή Λάρισας για το πρόβλημα θ' αναδείξει η «Δημοτική Συνεργασία», η οποία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Αγις Παπαστεργίου, θα φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με Επερώτηση που θα καταθέσει.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι όταν, επί δημαρχίας του αείμνηστου Αριστείδη Λαμπρούλη, νοικιάζονταν οι χώροι της πλατείας σε ιδιώτες, στους όρους της σύμβασης συμπεριλαμβανόταν η υποχρέωση των καφετεριών να σερβίρουν ελληνικό καφέ και αναψυκτικό σε μπουκάλι και σε μισή τιμή, σε σχέση με τους καφέδες άλλου είδους και τους χυμούς. Σε περίπτωση, μάλιστα, που αυτοί οι όροι δεν τηρούνταν, προβλεπόταν η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των καφετεριών. Ομως, με ευθύνη των Δημοτικών Αρχών που ακολούθησαν - πρώτα αυτής του Χρ. Καφφέ, που πρόσκειτο στο ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια του Κ. Τζανακούλη, που πρόσκειται στη ΝΔ - αυτή η διάταξη ατόνησε και ακολούθως καταργήθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα στις καφετερίες της πλατείας Ταχυδρομείου να μη σερβίρονται ελληνικός καφές και αναψυκτικά σε μπουκάλι.

Περιττό, βεβαίως, να πούμε ότι οι τιμές πώλησης του καφέ και των άλλων ποτών σ' αυτά τα μαγαζιά - τα οποία χαρακτηρίζονται «χρυσωρυχεία» - είναι απλησίαστες, καθώς ο καφές και οι χυμοί πωλούνται πάνω από 3,5 ευρώ κι ακόμα ακριβότερα τα άλλα ποτά...

Εκλογές Πανικαριακής Αδελφότητας

Την Κυριακή 23 Μάη 2004 πραγματοποιούνται οι εκλογές για νέα διοίκηση της Πανικαριακής Αδελφότητας. Οι εκλογές γίνονται στα γραφεία της Αδελφότητας (Κάνιγγος 23, 1ος όροφος), από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου (19.45 μμ). Εγγραφές γίνονται και «επί τόπου» κατά την ψηφοφορία. Πληροφορίες: Λευτέρης Κουτούφαρης 210.2618.585.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Τώρα «βλέπουν» τα προβλήματα

Στη διαπίστωση ότι πολλά ζητήματα σχετικά με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το ρόλο του Δήμου Αθηναίων παραμένουν εκκρεμή, κατέληξαν ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος και η δήμαρχος, Ντ. Μπακογιάννη, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν χτες. Αμφότεροι σημείωσαν στις δηλώσεις τους ότι χρειάζονται ταχύτατες ρυθμίσεις προκειμένου ο δήμος να είναι έτοιμος να διαχειριστεί τους Αγώνες, ενώ προσπέρασαν πως πολλά από τα προβλήματα του δήμου και συνολικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλονται στην πολιτική της απαξίωσης ουσιαστικά του θεσμού σε όργανο υλοποίησης των κυρίαρχων επιλογών, όπως αυτές προωθούνται και από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση.

Ενδεικτική είναι η ατζέντα των θεμάτων που απασχόλησε τη χτεσινή σύσκεψη, όπως για παράδειγμα η λειτουργία των ΚΕΠ κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα πολλά προβλήματα σε προσωπικό και υποδομή που υπάρχουν σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας τους, χωρίς οικονομική στήριξη από το κράτος, κάτι που συνεπάγεται τη μεταφορά του κόστους στους ίδιους τους δήμους. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το ζήτημα της λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία πέρα από τον κατασταλτικό ρόλο που αναλαμβάνει, εξελίσσεται και σε μηχανισμό αφαίμαξης των δημοτών, αφού δε στηρίζεται η χρηματοδότησή της.

Στη χτεσινή συνάντηση, ο Π. Παυλόπουλος είπε πως θα στηρίξει οικονομικά τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας και την πρόσληψη 500 ατόμων, χωρίς όμως να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό και με τι ποσά. Επίσης δε διευκρίνισε πώς θα λειτουργήσει η Δημοτική Αστυνομία στις υπόλοιπες πόλεις, όταν έχει προβλεφτεί το κονδύλι των μόλις 10 εκατομμυρίων ευρώ για όλη την Ελλάδα.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ζητά αναίρεση του βουλεύματος

Την αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο έχει παραπεμφθεί ο πρώην έφεδρος ανθυπολοχαγός Α. Πακατινάκης για τη δολοφονία του στρατιώτη Σ. Ρωμιόπουλου, πρότεινε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας Δ. Λινός. Η αναίρεση του βουλεύματος κατά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πρέπει να γίνει επειδή παραβιάστηκαν υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορουμένου και συγκεκριμένα αξιοποιήθηκαν αποδεικτικά οι καταθέσεις που είχε δώσει σαν μάρτυρας στη διάρκεια ΕΔΕ αλλά και της ανάκρισης. Στις καταθέσεις αυτές είχαν εντοπιστεί κάποιες αντιφάσεις.

Ο Δ. Λινός, επικαλούμενος το Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων που ισχύει από το 1997, σημειώνει ότι η αποδεικτική αξιοποίηση τέτοιων καταθέσεων απαγορεύεται απολύτως, αφού ο σχετικός νόμος ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τυγχάνει εγγυήσεων και δεν μπορεί να εξαναγκαστεί σε αυτοενοχοποίησή του. Αν τελικά γίνει δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα η υπόθεση θα παραπεμφθεί ξανά στο Συμβούλιο του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου που θα κρίνει αν θα δικαστεί ή όχι ο Α. Πακατινάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ