Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απληστοι και... ρατσιστές!

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΛΑΡΙΣΑ.-

Δε φτάνει που πουλούν πανάκριβα, φέρονται και... ρατσιστικά. Ο λόγος για τους ιδιοκτήτες των καφετεριών που λειτουργούν στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, οι οποίοι, με πρόσχημα ότι τα μαγαζιά τους είναι «νεανικά στέκια» και χρησιμοποιώντας διάφορους «εύσχημους», ή και αγενείς τρόπους, αρνούνται να σερβίρουν στους ηλικιωμένους! Οι μαγαζάτορες δεν ενεργούν έτσι μόνο και μόνο από ...ρατσιστική διάθεση, αλλά και από κερδοσκοπική απληστία.

Μάλιστα, θα έλεγε κανείς ότι είναι το κυνήγι του κέρδους που τους ωθεί σε... ρατσιστική συμπεριφορά. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι δεν «τα έχουν» μόνο με τους γέρους, αλλά με τους... άνδρες. Κι αυτό γιατί οι αντροπαρέες δεν είναι τόσο συμφέρουσες οικονομικά όσο των κοριτσιών, που λειτουργούν σαν «κράχτες» και για άλλους πελάτες. Οσον αφορά στους ηλικιωμένους θεωρούν ότι η παρουσία τους «χαλάει τη μόστρα», το «προφίλ νεανικότητας» των καφετεριών κι επιπλέον τους κατηγορούν ότι δεν είναι «καλοί και συμφέροντες» πελάτες, επειδή, εκτός του ότι διαμαρτύρονται για την ακρίβεια του καφέ και του αναψυκτικού, έχουν κι άλλο κακό: Μιας και είναι, συνήθως, συνταξιούχοι, έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους κι έτσι κάθονται περισσότερη ώρα για να πιουν τον καφέ τους, σε σχέση με τους νεότερους. Τούτο σημαίνει λιγότερα κέρδη για τις καφετερίες, αφού, ως γνωστόν, «ο χρόνος είναι χρήμα».

Αντιδράσεις

Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά των ιδιοκτητών των καφετεριών - και δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς κρούσματα ανάλογης συμπεριφοράς παρατηρούνται και στις πιτσαρίες της πλατείας - έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στους κατοίκους της Λάρισας, που νιώθουν να προσβάλλεται η αξιοπρέπειά τους και να θίγεται ο πολιτισμός τους. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι υπήρξε επέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε εντολή να διερευνηθεί αν η άρνηση σερβιρίσματος αποτελεί παράβαση του αγορανομικού νόμου, αλλά και αν, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, έχουμε να κάνουμε με «συμπεριφορά, υποβαθμιστική του πολιτιστικού μας επιπέδου».

Τις ευθύνες που έχει η Δημοτική Αρχή Λάρισας για το πρόβλημα θ' αναδείξει η «Δημοτική Συνεργασία», η οποία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Αγις Παπαστεργίου, θα φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με Επερώτηση που θα καταθέσει.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι όταν, επί δημαρχίας του αείμνηστου Αριστείδη Λαμπρούλη, νοικιάζονταν οι χώροι της πλατείας σε ιδιώτες, στους όρους της σύμβασης συμπεριλαμβανόταν η υποχρέωση των καφετεριών να σερβίρουν ελληνικό καφέ και αναψυκτικό σε μπουκάλι και σε μισή τιμή, σε σχέση με τους καφέδες άλλου είδους και τους χυμούς. Σε περίπτωση, μάλιστα, που αυτοί οι όροι δεν τηρούνταν, προβλεπόταν η αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των καφετεριών. Ομως, με ευθύνη των Δημοτικών Αρχών που ακολούθησαν - πρώτα αυτής του Χρ. Καφφέ, που πρόσκειτο στο ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια του Κ. Τζανακούλη, που πρόσκειται στη ΝΔ - αυτή η διάταξη ατόνησε και ακολούθως καταργήθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα στις καφετερίες της πλατείας Ταχυδρομείου να μη σερβίρονται ελληνικός καφές και αναψυκτικά σε μπουκάλι.

Περιττό, βεβαίως, να πούμε ότι οι τιμές πώλησης του καφέ και των άλλων ποτών σ' αυτά τα μαγαζιά - τα οποία χαρακτηρίζονται «χρυσωρυχεία» - είναι απλησίαστες, καθώς ο καφές και οι χυμοί πωλούνται πάνω από 3,5 ευρώ κι ακόμα ακριβότερα τα άλλα ποτά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ