Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Ανακυκλώνει τα «αιτήματα»

Σοβαρό πρόβλημα υλοποίησης ενός πλαισίου αιτημάτων και διεκδίκησής του, φαίνεται ότι έχει η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Σε χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (ΔΣ) επανέλαβε το αίτημα να αποδοθούν στους δήμους 159 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για το 2004. Πριν από μια βδομάδα, εξερχόμενη συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο και για αυτό το θέμα, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ δήλωνε πλήρως ικανοποιημένη... Τώρα δηλώνει ότι επιθυμεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, για να ζητήσει(;) τα χρήματα.

Είναι προφανής η αδυναμία έως απροθυμία της ΚΕΔΚΕ να διεκδικήσει την επίλυση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της ΤΑ. Αυτό άλλωστε δείχνει και η μέχρι τώρα έλλειψη πρωτοβουλίας να διεκδικήσει αποφάσεις συνεδρίων της που ζητούν την απόδοση των παρακρατημένων υπέρ των δήμων πόρων. Αυτό επιβεβαιώνει και η συναίνεσή της σε επιλογές που αποβαίνουν σε βάρος της λειτουργίας του θεσμού, όπως η ανάληψη κρατικών αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, για τις οποίες έρχεται τώρα να διαμαρτυρηθεί.

Αντί όμως για μια ουσιαστική διαμαρτυρία, η ΚΕΔΚΕ συναινεί στον τρόπο με τον οποίο η κεντρική διοίκηση θέλει να λειτουργήσουν αυτές οι υπηρεσίες, με προσωπικό μερικώς απασχολούμενο, δηλαδή ανακυκλώσιμο και χωρίς δικαιώματα. Το ΔΣ ζήτησε η κυβέρνηση να εγκρίνει την πρόσληψη 25.000 ατόμων για τη μερική απασχόληση και για το δεύτερο εξάμηνο του 2004 και το ποσό χρηματοδότησης να είναι 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη αποφασίστηκε το 20% της ΣΑΤΑ να κατανέμεται για ειδικές κατηγορίες, όπως πολιτική προστασία, από την κεντρική διοίκηση και το υπόλοιπο 80% με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, είναι: Πληθυσμός. Μεταβολή πληθυσμού. ΑΕΠ, Ανεργία. Εκταση. Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη στη Χίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ