ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Πάντα ... ανοδική πορεία

Δεκάδες εκατ. ευρώ συσσωρεύονται στα ταμεία των μεγάλων εταιριών, ενώ η οικονομία αντιμετωπίζει «προβλήματα»

Τους πρώτους μήνες του 2004, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων συνεχίζουν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, παρά τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζει η οικονομία. «Προβλήματα», που, μόλις προχθές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έλεγε ότι θα λυθούν είτε με μείωση των μισθών, είτε με αύξηση της ανεργίας. Με την υπερεκμετάλλευση, δηλαδή, των εργαζομένων σε κάθε περίπτωση.

Για του λόγου το αληθές και ενώ οι μισθωτοί μετράνε τα «ψιλά» της νέας ΕΓΣΣΕ, ο όμιλος «Γερμανός» κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2004 αύξηση κερδών κατά 31,6%, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2003. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη του ανήλθαν στα 11,6 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 13,4% και έφτασαν στα 173,1 εκατ. ευρώ! Αυτή τη βδομάδα, ο Ομιλος «Γερμανός» ανακοίνωσε και την εξαγορά δύο πολωνικών αλυσίδων με 161 καταστήματα, με αποτέλεσμα τα καταστήματά του στην Πολωνία να φτάσουν τα 323, αντιστοιχώντας σε ένα μερίδιο 14% της αγοράς, όπως ο ίδιος υποστηρίζει. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε έξι χώρες και διαθέτει 773 καταστήματα. Ενας από τους λόγους που έχει εξαπλωθεί στην Πολωνία, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, είναι ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες της ΕΕ, όπου σύντομα αναμένεται η ...«απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών και η παραπέρα εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας.

«Ιδιαίτερα ικανοποιητική» κρίνει την πορεία του, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2004, ο ασφαλιστικός όμιλος «Αλιάνζ» Ελλάδας. Τα κέρδη του έφτασαν τα 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 61 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 55,2 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2003 (αύξηση 10,5%).

Καλά κινήθηκε στο 9μηνο (Ιούλης 2003 - Μάρτης 2004) και ο όμιλος «Εβερεστ», που αύξησε κατά 18,6% τα κέρδη προ φόρων και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, τα οποία ανήλθαν σε 4,21 εκατ. ευρώ.

«Μπίζνες» με τα λεφτά των άλλων

Τον πραγματικό, αρπακτικό, χαρακτήρα της δράσης του πολυεθνικού κεφαλαίου καταδεικνύει μια επιχειρηματική εξαγορά που σε άλλη περίπτωση δε θα είχε ιδιαίτερη σημασία. Η εταιρία «Ελιξ ΑΕ» απορροφά τον κλάδο πλεκτικής της εταιρίας «Σίσερ Παλλάς» γερμανικών συμφερόντων, έναντι περίπου 3 εκατ. ευρώ. Η εταιρία «Ελιξ ΑΕ» ανήκει στη «ΦΑΝΚΟ ΑΕ» που με τη σειρά της ανήκει στον όμιλο «Κλωνατέξ».

Μέχρι εδώ, καλά. Μόνο που η απορρόφηση του βιομηχανικού κλάδου της «Σίσερ» σημαίνει ότι η «Φάνκο» παίρνει το σύγχρονο εργοστάσιο της εταιρίας στην Κομοτηνή, που σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, εκτός από το κτίριο των 5,5 στρεμμάτων περιλαμβάνει 100 πλεκτομηχανές και ένα οικόπεδο 30 στρεμμάτων στη βιομηχανική ζώνη Κομοτηνής. Αυτό το εργοστάσιο κατασκευάστηκε με προϋπολογισμό 4,1 εκατ. ευρώ. Λίγα χρόνια αργότερα, η «Σίσερ» πέταξε στο δρόμο 500 εργάτες κλείνοντας το εργοστάσιό της στην Αθήνα. Το 61% της επένδυσης - τα 2,5 εκατ. ευρώ - χορηγήθηκαν από το ελληνικό κράτος και η πολυεθνική δαπάνησε ακόμη 1,6 εκατ. ευρώ. Αυτό το εργοστάσιο πουλάει τώρα στη «Φάνκο» έναντι 3 εκατ. ευρώ! Το μόνο που δεν έχουμε δει ακόμη είναι να... ξαναστήνει η «Σίσερ» το εργοστάσιό της στην Αθήνα και με νέα επιδότηση.

Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει συμψηφιστικά, στο πλαίσιο μακρόχρονης εμπορικής συμφωνίας ύψους 15 εκατ. ευρώ που προβλέπει παραγωγή από τη «Φάνκο» για λογαριασμό της «Σίσερ». Η απόσχιση του κλάδου πλεκτικής της «Σίσερ» έχει και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού...

Για την κάλυψη των βαμβακοπαραγωγών

ICON

Για την κάλυψη των βαμβακοπαραγωγών σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την παραγωγή δεσμεύτηκε προχτές στη Βουλή ο υφυπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Μπασιάκος απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Τάκη Τσιόγκα. Οπως είπε «ήδη έχουν γίνει αναγγελίες από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και ακολουθείται η διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων, της εξατομίκευσης των ζημιών ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Πράγματι οι ζημιές αυτές καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και προβλέπεται η δυνατότητα αποζημίωσης για την επανασπορά διότι οι καλλιέργειες αυτές είναι νεόφυτες».

Παίρνοντας το λόγο, ο Τάκης Τσιόγκας σημείωσε ότι «οι δεσμεύσεις απέναντι στους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, είναι δεσμεύσεις για να δοθούν οι αποζημιώσεις στο σύνολο των ζημιών που αυτοί έπαθαν. Βεβαίως εμείς ζητάμε και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ έτσι ώστε ν' αλλάξουν οι ημερομηνίες, έτσι ώστε με τις σημερινές συνθήκες έχουμε καινούριες ποικιλίες βαμβακιού οι οποίες σπέρνονται πιο πρώιμα. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη ν' αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις των αγροτών που παθαίνουν τέτοια ζημιά στα νεόφυτα βαμβάκια». Παράλληλα επισήμανε ότι «πρέπει να εγγυηθείτε και το εισόδημα των αγροτών σε περίπτωση μειωμένης παραγωγής βαμβακιού».

Της αποσύνδεσης ... το ανάγνωσμα

Οι «αποσυνδεδεμένες» από τα πραγματικά προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ βγαίνουν τώρα και ζητούν 100% αποσυνδεδεμένες επιδοτήσεις σε γεωργία και κτηνοτροφία. Γιατί το καλό των Eλλήνων αγροτοκτηνοτρόφων λέει...

Αν δε γίνει αυτό, υποστηρίζουν, θα χαθούνε τα λεφτά από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, γιατί οι αγρότες θα σταματήσουν να καλλιεργούν... Επιπρόθετα, ανακάλυψαν οψίμως πως θα υπάρχουν και μειώσεις στις επιδοτήσεις από το «μοντουλέισον», δηλαδή από το 5% που θα κόβονται για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που θα παίρνουν επιδότηση πάνω από 5.000 ευρώ. Καλά, η ΠΑΣΕΓΕΣ και η ΓΕΣΑΣΕ δεν ήταν που ανακοίνωναν πέρσι τον Ιούνη ότι η ελληνική γεωργία δε ζημιώνεται από τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ κι επιπλέον έδωσαν και πανηγυρικό τόνο στις τότε επιτυχίες ...της Ελληνικής Προεδρίας; Και οι πρόεδροι των δύο αυτών οργανώσεων, δεν είναι αυτοί που μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν για βαμβάκι, καπνό και λάδι, μόλις τον περασμένο Απρίλη, ανακοίνωσαν πως δεν είναι ούτε αρνητικές ούτε θετικές.

Τι έγινε; Τώρα είδαν κακά μελλούμενα και ζητούν όλοι 100% αποσύνδεση; Κι αλήθεια έτσι νομίζουν τώρα ότι θα κερδίσουν περισσότερα οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι, η Ελληνική γεωργία και η ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου;... Αν στ' αλήθεια δεν κατάλαβαν τι σημαίνουν οι νέες αποφάσεις της ΕΕ για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και τα μεσογειακά, τότε καλύτερα να πάνε να κρυφτούνε... Αλλά αν, όμως, κατάλαβαν τι θα γινόταν κι έκαναν την πάπια, θα ήταν πιο τίμιο να «αποσυνδεθούνε» πρώτα αυτοί από τις καρέκλες τους και να ζητήσουν δημοσίως συγνώμη απ' όλους τους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους. Συγνώμη... περισσεύει καθόλου ευθιξία σε καρεκλοκένταυρους;...


Κ.Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ