ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Διεθνής διάσκεψη πρακτόρων και άλλων «ειδικών»

ΥΠ.ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Ολοκληρώθηκε χτες η τριήμερη διεθνής διάσκεψη που διοργάνωσαν ΕΛ.ΑΣ. και «Αθήνα 2004» με θέμα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, «ειδικοί» σε θέματα ασφάλειας και πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, αλλά και εκπρόσωποι ολυμπιακών επιτροπών ενημερώθηκαν και «συντονίστηκαν» για τη μεγάλη επιχείρηση αστυνομο-στρατοκρατίας, που με πρόσχημα την τρομοκρατία θα επιβληθεί σε όλη τη χώρα, κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Στη διάσκεψη πήραν μέρος 350 σύνεδροι και συγκεκριμένα: Εκπρόσωποι εθνικών ολυμπιακών επιτροπών, χορηγών, των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών των χωρών της ΕΕ και των χωρών με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες, στο πλαίσιο της ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και εκπρόσωποι των Ιντερπόλ και Γιουροπόλ.

Από την πρώτη μέρα της διάσκεψης συζητήθηκαν τα θέματα συνεργασίας των ελληνικών αρχών με τις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών και η ανάγκη να ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, το «πνεύμα», η εκπαίδευση και η τεχνολογία που θα μείνει και μετά τους αγώνες στη χώρα μας ως... επένδυση και προϊόν για εξαγωγή. Στο επίκεντρο ήταν η λειτουργία του Ολυμπιακού Κέντρου Πληροφοριών, αφού παρουσιάστηκε στους συνέδρους το σύστημα επιλογής και επεξεργασίας πληροφοριών από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Αλλωστε, οι... ειδικοί έπρεπε να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τον τρόπο συγκέντρωσης και οργάνωσης των πληροφοριών.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολυμπιακής Ασφάλειας και ειδικότερα σχεδίων που αφορούν τους εξής τομείς: Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Ολυμπιακό Χωριό, ολυμπιακά ξενοδοχεία, πλωτά ξενοδοχεία, μεταφορές, εφοδιασμό, διαπιστεύσεις, προστασία επίσημων, αθλητικών αποστολών και μελών της ολυμπιακής οικογένειας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Χρηματοδοτεί έρευνα για καλύτερα συστήματα «ασφάλειας»

Το πρόγραμμα της ΕΕ «για την ευρωπαϊκή έρευνα στον τομέα της ασφάλειας» και συγκεκριμένα η «προπαρασκευαστική δράση», που αφορά την «πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων», παρουσιάστηκε χτες σε συνάντηση εργασίας που διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Πρόκειται για πρόγραμμα έρευνας νέων μεθόδων και τεχνολογιών που αφορούν την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ σε «θέματα ασφάλειας», δηλαδή την ένταση του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας για την καλύτερη θωράκιση του κράτους των πλουτοκρατών και ενάντια στα μαζικά κοινωνικοπολιτικά κινήματα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει στόχο την ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνολογίας σε «συστήματα ασφαλείας» και στη χτεσινή παρουσίασή του παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιριών. Αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την «ασφάλεια» που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβρη και έχει ως στόχο τη συγκρότηση μιας «κρίσιμης μάζας τεχνολογιών, γνώσεων και πόρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων»...

Στη διάρκεια της παρουσίασης, η Μ. Δάλη - υπεύθυνη τμήματος Διεθνούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας - επισήμανε πως μία από τις βασικές επιδιώξεις θα είναι η «γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της έρευνας γενικής εφαρμογής για μη στρατιωτικούς σκοπούς και των εθνικών και διακυβερνητικών προγραμμάτων που εστιάζονται σε αμυντικές ανάγκες».

Τα προγράμματα και οι δραστηριότητες υποστήριξης θα φτάνουν τα οκτώ το χρόνο και θα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ μέχρι 75%, ενώ στην «προανταγωνιστική έρευνα» η χρηματοδότηση θα φτάνει το 50%. Το ετήσιο ποσό της έρευνας αυτής, θα αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Μια «επιτυχημένη προπαρασκευαστική δράση» θα θέσει τις βάσεις για τη θέσπιση από το 2007, ευρωπαϊκού προγράμματος έρευνας στον τομέα της «ασφάλειας». Οι τομείς δραστηριότητας των προγραμμάτων αυτών αφορούν τη βελτίωση της ικανότητας αντίληψης των καταστάσεων, την προστασία από τρομοκρατικές ενέργειες και τη βελτίωση της διαχείρισης των κρίσεων.

Στα προγράμματα εντάσσεται και η διασυνοριακή φύλαξη της ΕΕ, καθώς μέσα στα αντικείμενα των προγραμμάτων αυτών είναι η βελτίωση επιτήρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της και των περιουσιακών στοιχείων γενικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, προάγεται η «ανάγκη» παρουσίασης κατάλληλων μηχανισμών, «εξοπλισμένων με πολλαπλούς στατικούς και κινητούς αισθητήρες, που θα βελτιώνουν την ικανότητα εντοπισμού, αναγνώρισης και παρακολούθησης κινητών περιουσιακών στοιχείων, αγαθών και προσώπων, συμπεριλαμβανομένων μέσων «έξυπνης» τεκμηρίωσης (π.χ. βιομετρία) και ανάλυσης δεδομένων». Ως απλό παράδειγμα των παραπάνω, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ανακοίνωση της Κομισιόν, περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων (EURODAC). Σε αυτή αναφέρεται πως στο διάστημα αυτό έχουν επεξεργαστεί πάνω από 246.902 αποτυπώματα αιτούντων άσυλο, 7.857 αποτυπώματα ατόμων που έχουν συλληφθεί για παράνομη διάβαση εξωτερικών συνόρων και 16.814 αποτυπώματα ατόμων που βρίσκονται παράνομα στα εδάφη κρατών - μελών της ΕΕ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες υποστήριξης, θα έχουν ως αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον «προσδιορισμό των κρίσιμων παραμέτρων και παραγόντων (κοινωνικών, ψυχολογικών, στρατηγικών, πληροφοριακών) για περιορισμό των υπαρκτών κινδύνων, μελέτες τεχνικής και οικονομικής σκοπιμότητας ενός ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών ασφάλειας και μελέτη των πρακτικών προληπτικού ελέγχου»...

ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΤΕΛ
Ενισχύουν την αστυνόμευση

Περισσότερη αστυνόμευση στους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ, σε Κηφισό και Λιοσίων, ζητά ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μιχ. Λιάπης με επιστολή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη.

Στην επιστολή του επικαλείται την «επιλογή πελατών» από την πλευρά των ιδιοκτητών στους συγκεκριμένους χώρους, η οποία - όπως σημειώνει - έχει ως επακόλουθο τη σημαντική ταλαιπωρία ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, μητέρες με μικρά παιδιά κ.ά. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η ενίσχυση της αστυνόμευσης στους υπεραστικούς σταθμούς ΚΤΕΛ, εντάσσεται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο γενικευμένης αστυνομοκρατίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ολα... φθηνά και άφθονα

Να ανατρέψουν όσα περί του αντιθέτου ακούγονται και γράφονται, προσπάθησαν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, δηλώνοντας ότι οι τιμές των ξενοδοχείων είναι για όλα τα «βαλάντια», υπάρχει επάρκεια δωματίων για τους θεατές και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι οι ασφαλέστεροι που έγιναν ποτέ.

Αυτή είναι η ουσία της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA). Ωστόσο, ήταν διάχυτη η λογική της σύνδεσης του «εθνικού στόχου» της διεξαγωγής των Αγώνων με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών του τουρισμού, την ίδια ώρα που διαφαίνεται πως και αυτή τη χρονιά θα υπάρξει στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση, όπως επισήμανε και ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Γ. Ευαγγέλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τα υπάρχοντα δωμάτια στην Αττική, μόνο τα 4.000 δεν έχουν κλειστεί ακόμη για την περίοδο των αγώνων.

Οι παράγοντες του τουρισμού θέλησαν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα των εξωφρενικών τιμών που απαιτούν ορισμένοι ξενοδόχοι. «Δυστυχώς πουλάμε φθηνά», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής Γ. Τσακίρης αλλά δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις πολύ υψηλών τιμών.

Το τρίμηνο που πέρασε οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12%. Ο Γ. Ευαγγέλου είπε ότι οι τιμές για δωμάτια Γ΄ κατηγορίας - την περίοδο των αγώνων - κυμαίνονται στα 80 - 90 ευρώ, στα Β΄ κατηγορίας 140 ευρώ, στα Α΄ κατηγορίας 100 - 350 ευρώ και στα πολυτελείας 320 - 650 ευρώ και πάνω.

Συμφωνία για τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων

Την επίσημη παραβίαση του 5ήμερου, του ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών, αποφάσισαν από κοινού κυβέρνηση, «Αθήνα 2004» και επιχειρηματίες του χώρου! Η προκλητική αυτή απόφαση χτυπά ευθέως ρυθμίσεις της συλλογικής κλαδικής σύμβασης εργασίας και οδηγεί στην παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων!

Η συμφωνία που θα ισχύσει από τις 2 Αυγούστου έως και τις 4 Σεπτέμβρη, μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση των διημερευόντων και διανυκτερευόντων φαρμακείων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιοχές Ολυμπιακού ενδιαφέροντος. Λειτουργία των φαρμακείων και το Σάββατο, προαιρετικά, έως τις 2.30 μ.μ. Ο ανεφοδιασμός των φαρμακαποθηκών που θα διεξάγεται με φορτηγά άνω των 3,5 τόνων θα γίνεται τις νυχτερινές ώρες. Συγκεκριμένα: στο κέντρο της Αθήνας (περιοχή μικρού Δακτυλίου), μεταξύ 03.30 - 09.30 και στο Ολυμπιακό Οδικό Δίκτυο (ΟΟΔ) μεταξύ 02.00 - 06.00.

Τη συμπαιγνία κυβέρνησης - εργοδοτών - «Αθήνα 2004» καταγγέλλει η Ζωή Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση, η οποία πάρθηκε με τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους στο περιθώριο. Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να περάσουν τέτοιες ρυθμίσεις σε βάρος τους, πολύ περισσότερο να ανεχτούν την παραπέρα εκμετάλλευσή τους από τους εργοδότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ