ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΑΓΡΙΝΙΟ
Δυνατό μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ

Στην πλατεία Δημοκρατίας μίλησε χτες το βράδυ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Δυνατό μήνυμα για ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ έστειλαν χτες το βράδυ οι Αγρινιώτες. Από μια πόλη που βιώνει άμεσα τις επιπτώσεις της ΕΕ, που βλέπει τον πληθυσμό να μειώνεται, την αγροτική παραγωγή να χτυπιέται, την ανεργία να φουντώνει. Ταυτόχρονα, από την ίδια πόλη στάλθηκε ένα συνολικότερο μήνυμα πως το κάλεσμα του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του αγωνιστικού πόλου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βρίσκει άμεση ανταπόκριση. Εκφράστηκε έμπρακτα αυτό τόσο με τους χαιρετισμούς πολιτικών παραγόντων της περιοχής, όσο και με το χαιρετισμό του Αλοέζ Μπιστρόφ, από το ΚΚ Λουξεμβούργου.

«Απευθυνόμαστε σε σας με υψηλή απαίτηση γιατί έχετε συσσωρευμένη πείρα από τις πολιτικές της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου», είπε μιλώντας στους συγκεντρωμένους η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στις 13 του Ιούνη, συνέχισε, δεν πρέπει να υπάρχει διάσταση συμφερόντων.

Στις 13 του Ιούνη σας καλούμε να κάνετε ένα βήμα μπρος. Κι αυτό το βήμα περνάει μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ. Αν δε γίνει αυτό, από δυσμενέστερες θέσεις θα παλεύουμε ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται.

Σας καλούμε: Μακριά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μαζί με τους κομμουνιστές, περήφανοι, ανυπότακτοι, με ορίζοντα την Ελλάδα της λαϊκής ευημερίας και εξουσίας, σε μια Ευρώπη των δικαιωμάτων του λαού, του σοσιαλισμού, σε αντίθεση με την ΕΕ.

ΑΛΟΕΖ ΜΠΙΣΤΡΟΦ
Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ΕΕ

Ο Αλοέζ Μπιστρόφ
Ο Αλοέζ Μπιστρόφ
Μεταφέροντας εμπειρίες από μια χώρα, που μετείχε από τις πρώτες στην ίδρυση της ΕΕ, ανέβηκε στο βήμα ο Αλοέζ Μπιστρόφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Λουξεμβούργου.

«Γνωρίζουμε, είπε, από πρώτο χέρι ότι όλες οι μορφές αυτού του οικοδομήματος έναν και μοναδικό σκοπό εξυπηρετούν: Την ανάπτυξη του μεγάλου κεφαλαίου και των ισχυροτέρων ομίλων, το ατελείωτο κυνηγητό για την αύξηση των κερδών του.

Τώρα που απαλλάχτηκαν από το σοσιαλιστικό σύστημα οι καπιταλιστές δε βλέπουν κανένα λόγο να κάνουν την παραμικρή παραχώρηση στην εργατική τάξη. Τρέφουν την αυταπάτη ότι έχουν ξεμπερδέψει με την κομμουνιστική προοπτική στην Ευρώπη.

Στις συνθήκες αυτές ο καπιταλισμός επανέρχεται στα κανονικά: δηλαδή κοινωνική οπισθοχώρηση στο εσωτερικό και επιθετικότητα και ιμπεριαλιστικές βλέψεις εκτός συνόρων.

Είναι φανερό πια ότι η ευρωπαϊκή μεγαλοαστική τάξη επιδιώκει να αποχτήσει τα δικά της στρατιωτικά μέσα για την προώθηση των συμφερόντων της σε όλες τις γωνιές του κόσμου, είτε σε συμφωνία με τους Αμερικανούς, είτε στο πλευρό τους. Αν χρειαστεί και εναντίον τους.

Θεωρούμε ότι καθήκον των κομμουνιστικών κομμάτων είναι η ένταση των αγώνων μας στις χώρες μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στον πόλεμο, για την ειρήνη, για μια πολιτική μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και του αφοπλισμού. Μια πάλη που πρέπει να συνδέεται με τον αγώνα για τη διατήρηση και τη διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων.

Πιστεύουμε ότι ο αγώνας αυτός δεν πρέπει να γίνεται με βάση την αντίληψη «ο καθένας για τον εαυτό του». Αντίθετα, το κόμμα μας θεωρεί αναγκαία τη στενότερη συνεργασία των κομμουνιστικών κομμάτων στην ήπειρό μας.

Ταυτόχρονα το κόμμα μας αρνήθηκε να συμμετέχει στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς γιατί στο σχήμα αυτό συναντήθηκαν από διάφορες τάσεις ενός μαρξισμού τουλάχιστον "φλου", μέχρι και κάθε λογής αντικομμουνιστές. Θεωρούμε την απόπειρα για το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως μια νέα προσπάθεια νεκρανάστασης του Ευρωκομμουνισμού, που είχαμε δει πριν από 30 χρόνια.

Το κόμμα μας προωθεί κάθε προσπάθεια για τη συνεργασία εκείνων των κομμουνιστικών κομμάτων που έχουν γερά θεμέλια στη μαρξιστική θεωρία και στην ταξική πάλη. Πιστεύουμε ότι η προοπτική αυτή μπορεί να φτάσει ακόμα και μέχρι τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας κομμουνιστικών κομμάτων στην ήπειρό μας».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση

Ο Κ. Αλυσσανδράκης
Ο Κ. Αλυσσανδράκης
Ψήφο ξανά κι ακόμα περισσότερο στο ΚΚΕ ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, με σύντομο χαιρετισμό του. Καλούμε, είπε, σε αντίσταση, απειθαρχία στην πολιτική που θέλει να πάρει πίσω ό,τι κατακτήθηκε με αγώνες, που θέλει να διώξει τον αγρότη, για να προωθήσει τα προϊόντα της Βόρειας Ευρώπης, που εξαφανίζει τον μικρομεσαίο για να ενισχύσει τις μεγάλες εταιρίες. Αντίσταση στην πολιτική που θεωρεί το λαό τρομοκράτη.

Και σ' ένα σύντομο απολογισμό της δράσης των κομμουνιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε: Μεταφέραμε τη φωνή του αγρότη, του εργάτη, του νέου, του επαγγελματία, τη φωνή των λαών, που ήταν στο στόχαστρο.

Μέσα κι έξω απ' το Ευρωκοινοβούλιο. Τη στιγμή που όλοι οι άλλοι χάιδευαν την ΕΕ, το ΚΚΕ ήταν η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση.

Για να γίνει πιο αποτελεσματική αυτή η φωνή, σας καλούμε να στείλετε ισχυρό μήνυμα με πιο ισχυρό το ΚΚΕ.

ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
Η στήριξη του ΚΚΕ ελπίδα του λαού

Η Ελένη Καραγιώργου
Η Ελένη Καραγιώργου
Μαχητική και αποφασιστική στήριξη στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ζήτησε από τους Αγρινιώτες η Ελένη Καραγιώργου πρώην μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ και δημοτική σύμβουλος Αγρινίου.

Παίρνοντας το λόγο στη συγκέντρωση, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

«Λέμε όχι στην ΕΕ που στηρίζει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και που θέλει τους λαούς φοβισμένους και υποτακτικούς, ανίκανους να αντιδράσουν και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, ενάντια στην καταπίεση, το φόβο και τον ιμπεριαλισμό.

Η ΕΕ δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει και άλλη επιλογή. Η αποδέσμευση!

Για την επίτευξη όμως αυτού του στόχου απαιτείται συσπείρωση των δυνάμεων, πολιτική συμμαχιών στην Ευρώπη, για τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου αντίστασης και πάλης, για λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία, για την Ελλάδα του λαού της σε μια σοσιαλιστική Ευρώπη.

Τώρα, στις 13 Ιούνη, η φωνή της αντίστασης πρέπει με την ψήφο σας να βγει ενισχυμένη και δυνατή. Ετσι πρέπει να φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Μην πιστεύετε όσους σας λένε ότι η ΕΕ είναι υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Πάντα θα είναι με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Στηρίξτε μαχητικά και αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Γιατί οι θέσεις του ΚΚΕ και η στήριξή τους είναι η μόνη ελπίδα για το λαό μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ψηφίζουμε ΚΚΕ!

«Ψήφο στο ΚΚΕ, για να αποκαλυφθεί μια ώρα αρχύτερα ο ρόλος όσων στηρίζουν την ΕΕ, ψήφο στο ΚΚΕ, γιατί οι λαοί μπορούν να αντισταθούν», αυτό ζήτησε από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γιώργος Τζωρτζόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ, πρόεδρος της ΟΕΣ ΒΔ Ελλάδας και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου.

«Μας θέτουν, είπε, ορισμένοι, δήθεν, το ερώτημα αν είμαστε κατά των λαών και της συνεργασίας. Είναι δούρειος ίππος αυτό το ερώτημα. Γιατί δεν μπορείς να βρεις λιμάνι με ένα πόδι στη μια βάρκα και ένα στην άλλη. Την ΕΕ της ολιγαρχίας πρέπει να την ανατρέψουμε. Ναι, μπορούμε! Οταν ο λαός αρχίσει να αρνείται, να μην υπακούει, να αντιστέκεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ