Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΛΟΕΖ ΜΠΙΣΤΡΟΦ
Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ΕΕ

Ο Αλοέζ Μπιστρόφ
Ο Αλοέζ Μπιστρόφ
Μεταφέροντας εμπειρίες από μια χώρα, που μετείχε από τις πρώτες στην ίδρυση της ΕΕ, ανέβηκε στο βήμα ο Αλοέζ Μπιστρόφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Λουξεμβούργου.

«Γνωρίζουμε, είπε, από πρώτο χέρι ότι όλες οι μορφές αυτού του οικοδομήματος έναν και μοναδικό σκοπό εξυπηρετούν: Την ανάπτυξη του μεγάλου κεφαλαίου και των ισχυροτέρων ομίλων, το ατελείωτο κυνηγητό για την αύξηση των κερδών του.

Τώρα που απαλλάχτηκαν από το σοσιαλιστικό σύστημα οι καπιταλιστές δε βλέπουν κανένα λόγο να κάνουν την παραμικρή παραχώρηση στην εργατική τάξη. Τρέφουν την αυταπάτη ότι έχουν ξεμπερδέψει με την κομμουνιστική προοπτική στην Ευρώπη.

Στις συνθήκες αυτές ο καπιταλισμός επανέρχεται στα κανονικά: δηλαδή κοινωνική οπισθοχώρηση στο εσωτερικό και επιθετικότητα και ιμπεριαλιστικές βλέψεις εκτός συνόρων.

Είναι φανερό πια ότι η ευρωπαϊκή μεγαλοαστική τάξη επιδιώκει να αποχτήσει τα δικά της στρατιωτικά μέσα για την προώθηση των συμφερόντων της σε όλες τις γωνιές του κόσμου, είτε σε συμφωνία με τους Αμερικανούς, είτε στο πλευρό τους. Αν χρειαστεί και εναντίον τους.

Θεωρούμε ότι καθήκον των κομμουνιστικών κομμάτων είναι η ένταση των αγώνων μας στις χώρες μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στον πόλεμο, για την ειρήνη, για μια πολιτική μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και του αφοπλισμού. Μια πάλη που πρέπει να συνδέεται με τον αγώνα για τη διατήρηση και τη διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων.

Πιστεύουμε ότι ο αγώνας αυτός δεν πρέπει να γίνεται με βάση την αντίληψη «ο καθένας για τον εαυτό του». Αντίθετα, το κόμμα μας θεωρεί αναγκαία τη στενότερη συνεργασία των κομμουνιστικών κομμάτων στην ήπειρό μας.

Ταυτόχρονα το κόμμα μας αρνήθηκε να συμμετέχει στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς γιατί στο σχήμα αυτό συναντήθηκαν από διάφορες τάσεις ενός μαρξισμού τουλάχιστον "φλου", μέχρι και κάθε λογής αντικομμουνιστές. Θεωρούμε την απόπειρα για το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως μια νέα προσπάθεια νεκρανάστασης του Ευρωκομμουνισμού, που είχαμε δει πριν από 30 χρόνια.

Το κόμμα μας προωθεί κάθε προσπάθεια για τη συνεργασία εκείνων των κομμουνιστικών κομμάτων που έχουν γερά θεμέλια στη μαρξιστική θεωρία και στην ταξική πάλη. Πιστεύουμε ότι η προοπτική αυτή μπορεί να φτάσει ακόμα και μέχρι τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας κομμουνιστικών κομμάτων στην ήπειρό μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ