Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προαναγγελία άγριας λιτότητας

Με άλλοθι το «υπέρογκο» κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, μεταθέτει στο «βάθος της τετραετίας» ακόμα και τις αυξήσεις-κοροϊδία στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις που είχε υποσχεθεί προεκλογικά

Ξεκάθαρο μήνυμα για την επερχόμενη άγρια λιτότητα, για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια, εκπέμπει η κυβέρνηση, μη αφήνοντας πλέον κανένα περιθώριο για παρερμηνείες και αυταπάτες. «Νέο» άλλοθι φαίνεται ότι θα είναι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, που αίφνης ανακάλυψαν πως είναι πολύ μεγαλύτερο «απ' ό,τι περίμεναν».

Την αντιλαϊκή βούληση της κυβέρνησης - που συνιστά έναν επιπρόσθετο και «χειροπιαστό» λόγο για να «μαυριστεί» στις ευρωεκλογές - εξέφρασε με σαφήνεια ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, και την επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος. Μετά από αυτά, επιβεβαιώνεται ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, ήταν σε «διατεταγμένη υπηρεσία» όταν εξέφραζε όψιμα, την περασμένη βδομάδα, τον «προβληματισμό» του για το αν έπρεπε να αναληφθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες από τη χώρα.

Η «νέα» λιτότητα, που θα «αποτυπωθεί» στον προϋπολογισμό του 2005, θα ξεκινά από τις περικοπές κοινωνικών δαπανών και θα φτάνει μέχρι τον εξοβελισμό των προεκλογικών υποσχέσεων για «κοινωνικές παροχές» στο τέλος της τετραετίας... Παράλληλα όμως θα ενταθεί με κάθε τρόπο η «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» (διάβαζε του κεφαλαίου).

Ο Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», απαντώντας στην ερώτηση αν θα δοθούν το 2005 οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ, στις συντάξεις και στις αγροτικές συντάξεις, επικαλέστηκε την «πολύ σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση», η οποία το 2004 «θα είναι αρκετά χειρότερη», προκειμένου να «κόψει» τις όποιες ψευδαισθήσεις, «σπρώχνοντας» την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων στο τέλος της τετραετίας: «Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για την τετραετία, αλλά το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (σ.σ. των προεκλογικών υποσχέσεων για τις αυξήσεις στις συντάξεις) θα το δούμε στο σχεδιασμό του επόμενου προϋπολογισμού», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον επέσεισε και τη «μεγάλη πίεση από την Ευρωπαϊκή Ενωση», προκειμένου να διατηρηθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%, όπως επιτάσσει το Μάαστριχτ.

Παράλληλα, αναφέρει ότι ο Κ. Καραμανλής έχει δώσει σαφή εντολή στους υπουργούς να φέρουν προτάσεις για «συγκράτηση των δαπανών», ενώ στέλνει στις ελληνικές καλένδες και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οσο για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ευθέως πως «μας στοιχίζουν πολύ περισσότερο απ' ό,τι περιμέναμε», αναφέροντας ότι στον προϋπολογισμό του 2004 «οι δεσμεύσεις που είχαν ληφθεί ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ περισσότερα, δηλαδή περισσότερο από 50% παραπάνω». Παραδέχτηκε ανοιχτά ότι «ναι, προς το παρόν το ισοζύγιο (των Αγώνων) είναι αρνητικό», επισημαίνοντας ότι «δε θα ήμασταν και τόσο ενθουσιώδεις» αν διεκδικούσαμε σήμερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για το ενδεχόμενο να «φρενάρει» η ανάπτυξη μετά τους Ολυμπιακούς ο Γ. Αλογοσκούφης έχει έτοιμη την απάντηση: Μείωση της φορολογίας στις ΑΕ και στις ΕΠΕ, ενίσχυση φορολογική στην ιδιωτική οικοδομή, κίνητρα για επενδύσεις, σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις, ακόμα και στα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ), αν και στο κυβερνητικό πρόγραμμα προβλεπόταν ότι θα παραμείνουν στον κρατικό έλεγχο.

Ο Θ. Ρουσόπουλος πρόσφερε σαφέστατη κάλυψη στις δήθεν «προσωπικές» απόψεις των υπουργών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στηρίζοντας και τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομίας. Κληθείς να σχολιάσει αν οι απόψεις των Σουφλιά και Αλογοσκούφη προετοιμάζουν το έδαφος για την επερχόμενη λιτότητα αρχικά είπε «είναι λάθος η προσέγγιση για μήνυμα λιτότητας», σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι «σέβομαι, βεβαίως, κάθε άποψη»! Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις για το κόστος είχαν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς βέβαια να γίνει πειστικός. Στην επόμενη ερώτηση, αν οι αυξήσεις στις συντάξεις και στο ΕΚΑΣ πάνε αργότερα, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «θα γίνουν όλα, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προγράμματα τετραετίας»... (2015-03-19 00:00:00.0)
Αθώα η ουσία της οικονομικής πολιτικής (2006-03-17 00:00:00.0)
Λύσεις σε ...βάθος χρόνου (2004-10-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-10-01 00:00:00.0)
Πυροτεχνήματα «κοινωνικής ευαισθησίας» (2004-09-08 00:00:00.0)
Προς «αμερικανοποίηση»... (2003-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ