Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ψήφος με ειδικό... βάρος

Ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιούνη, βρισκόμαστε και πάλι, όπως και σε κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση, ενώπιον ψευτοδιλημμάτων και μιας έρπουσας προπαγάνδας, σε σχέση με την αξία της λαϊκής ψήφου και το νόημά της. Τη φορά αυτή, το κυρίαρχο είναι η υποβάθμιση των ευρωεκλογών, γιατί αυτό υπαγορεύει η πολιτική τους και οι σκοπιμότητές τους.

Στόχος αυτών που καλλιεργούν ένα τέτοιο κλίμα, είναι ο εγκλωβισμός του λαού στις μέχρι τώρα επιλογές τους και η συντήρηση του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώθηκε με τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Να κρατηθεί, δηλαδή, ο δικομματισμός όσο γίνεται πιο κοντά στη συσπείρωση που επιτεύχθηκε στην κάλπη της 7ης Μάρτη.

Το πρόβλημά τους, βέβαια, δεν είναι απλώς το εκλογικό αποτέλεσμα. Κυρίως είναι να μη συνδεθεί αυτό - και τυχόν ενίσχυση του ΚΚΕ εκ των πραγμάτων συνδέεται και αυτό θέλουν να αποτρέψουν - με μια γενικότερη κίνηση απεγκλωβισμού και χειραφέτησης των λαϊκών μαζών, με την ενίσχυση του κινήματος ανυπακοής και αντίστασης στα κελεύσματα του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Η προσπάθειά τους αυτή δεν είναι άσχετη με όσα σχεδιάζεται να γίνουν σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, καθώς ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή η «γεύση» των όσων θ' ακολουθήσουν. Συνδέεται άμεσα με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, όταν θα ξετυλιχτεί μετά το φθινόπωρο η πολιτική της κυβέρνησης σε όλη της την έκταση.

Χωρίς καμία αμφιβολία, η ψήφος στις ευρωεκλογές θα χρησιμοποιηθεί, για να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα, αλλά και για να δρομολογηθούν ή να επιταχυνθούν αρνητικές για το λαό πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι τα συμπεράσματα και οι εξελίξεις αυτές να είναι τέτοια που θα προωθούν τα λαϊκά συμφέροντα. Η ψήφος, και κατά συνέπεια η συμμετοχή του καθενός στην εκλογή διαδικασία, αποτελεί δύναμη στα χέρια των εργαζομένων, από τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθεί παρά και ενάντια στην πολιτική του ευρωμονόδρομου, από τη στιγμή που θα είναι θετική ψήφος στο ψηφοδέλτιο συνεργασίας του ΚΚΕ.

Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Οι όποιες αντικειμενικές δυσκολίες υπάρχουν σε ατομικό επίπεδο, δεν μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, από τη στιγμή που γίνεται κατανοητή η σημασία της ψήφου στο ΚΚΕ. Πολύ περισσότερο που η κάθε ψήφος - με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που ισχύει στις ευρωεκλογές- και στο πιο μικρό εκλογικό τμήμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, μετράει και παίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, οι νέοι, όλοι αυτοί που υποφέρουν και εκφράζουν δυσαρέσκεια απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν γνωρίσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αριστεροί που αντιστέκονται και διεκδικούν, όλοι αυτοί στις 13 Ιούνη, με την ψήφο στο ΚΚΕ, έχουν μια ευκαιρία να στείλουν μήνυμα λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης, ανυπακοής και αντίστασης και να δώσουν ώθηση, ώστε ν' αλλάξει προς όφελός τους ο συσχετισμός δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ