Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κινητικότητα σε τρία μέτωπα

...ΗΠΑ, Βρυξέλλες, Κατεχόμενα

Καμία αμφιβολία δεν έχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ορθότητα της απόφασής του να καλέσει το λαό να απορρίψει το «σχέδιο Ανάν». Αυτό δήλωσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, προσθέτοντας ότι η προτεινόμενη λύση θα οδηγούσε στη διαιώνιση της διαίρεσης. Την ίδια ώρα, ο «Αττίλας» επιβεβαιώνει την παρουσία του στα Κατεχόμενα, ξένοι αγοράζουν γη και οι Βρυξέλλες ψάχνουν τρόπο για να νομιμοποιήσουν το απ' ευθείας εμπόριο της ΕΕ με το ψευδοκράτος.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι κάλεσε το λαό να απορρίψει το σχέδιο, αφού περιλάμβανε αρνητικά στοιχεία και πρόνοιες που θα οδηγούσαν σε αδιέξοδα, κυβερνητική παράλυση και τελικά στη διάλυση του κράτους. Υπογράμμισε πως το προτεινόμενο σχέδιο δε θα οδηγούσε στη γνήσια επανένωση της χώρας, αλλά στη διαιώνιση της διαίρεσης με κριτήριο την εθνικότητα. Συμπλήρωσε ότι η τοποθέτηση του 76% των Ελληνοκυπρίων κατά του σχεδίου αυτού δεν αποτελεί απόρριψη της επανένωσης της Κύπρου και της λύσης του Κυπριακού.

Αύριο, Πέμπτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για τη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν. Συνεργάτες του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως ο Αλβάρο ντε Σότο, επικρίνουν έντονα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και του καταλογίζουν την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε το σχέδιό τους στο δημοψήφισμα.

Εξάλλου, σήμερα, Τετάρτη, είναι πιθανό να εκδοθεί η έκθεση του Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), μάλλον μέχρι τον Δεκέμβρη. Η (πιο σημαντική) έκθεση του Ανάν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενδεχομένως να δημοσιοποιηθεί αργότερα, εντός των προσεχών ημερών.

Λίγες μέρες πριν, τη Δευτέρα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, σημείωσε ότι ενδεχόμενη αναγνώριση του ψευδοκράτους θα αποτελέσει παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία το κράτος θα περιφρουρήσει με όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα μέσα που υπάρχουν είναι κυρίως νομικά.

Νέοι στρατιώτες του «Αττίλα»

Δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις από πλευράς του κατοχικού στρατού, ωστόσο υπήρξε πληροφόρηση για μεταφορά περίπου 2.000 στρατιωτών, με κάποια οπλικά συστήματα, στα Κατεχόμενα. Αυτό δήλωσε χτες ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας πως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν πρόκειται για αντικατάσταση άλλων στρατιωτών ή όχι. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μαυρονικόλας είπε, επίσης, πως γίνονται σκέψεις για μείωση της διάρκειας θητείας στην Εθνική Φρουρά κατά ένα μήνα. Σημείωσε, ωστόσο, πως αυτό που δυσκολεύει τη λήψη άμεσων αποφάσεων στο θέμα αυτό είναι η στάση του κατοχικού στρατού, ο οποίος «δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια και πράξη που να μας δίνει κάποια εχέγγυα για αλλαγή πολιτικής και στάσης».

Μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απρίλη, οι ξένοι επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στα Κατεχόμενα και κυρίως στην Κερύνεια. Σύμφωνα με δηλώσεις κτηματομεσιτών στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», οι ξένοι ζητούν ακίνητα με τίτλους ιδιοκτησίας που να ανήκουν σε Τουρκοκυπρίους. Ιδιαίτερα ενδιαφέρονται για την αγορά διαμερισμάτων ή σπιτιών στην Κερύνεια, ενώ η ζήτηση για αγορά ακινήτων στην κατεχόμενη Λευκωσία είναι μειωμένη.

Τέλος, στις Βρυξέλλες, γίνονται σκέψεις όπως οι έλεγχοι των τουρκοκυπριακών προϊόντων - σε περίπτωση απ' ευθείας εμπορίου, από τα κατεχόμενα κυπριακά λιμάνια, με τους Τουρκοκύπριους - πραγματοποιούνται στα κράτη - μέλη, τα οποία θα δέχονται αυτά τα προϊόντα και προφανώς όχι από τις ελεύθερες περιοχές, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, που ασχολούνται με το θέμα, αναμένουν από τον επίτροπο για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, να λάβει την τελική πολιτική απόφαση όσον αφορά στα επόμενα βήματα που θα γίνουν για να υλοποιηθεί ο στόχος του απ' ευθείας εμπορίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό (2007-07-24 00:00:00.0)
Προσπάθειες παραγκωνισμού του Κύπριου Προέδρου; (2005-03-01 00:00:00.0)
Αντίμετρα στην ντιρεκτίβα (2004-08-03 00:00:00.0)
Εκθεση αμερικ...Ανάν (2004-06-04 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη ο προεκλογικός αγώνας (2003-01-10 00:00:00.0)
Στα Κατεχόμενα η Τσιλέρ (2001-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ