Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑντιΚΚΕ παραλήρημα

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις - που παραμένουν έντονες - από τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε ο Ν. Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή», υπεραμυνόμενος, κόντρα σε κάθε πραγματικότητα, της συνέπειας του κόμματός του στο στόχο της συνεργασίας!

Ανεπιτυχής εξάλλου ήταν και η προσπάθειά του να αρθρώσει έναν διακριτό πολιτικό λόγο μπροστά στις ευρωεκλογές, η οποία κατέληγε πάντα σε αοριστίες του τύπου για μια «διαφορετική Ευρώπη» ή για μια «διαφορετική πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση». Συνθήματα που εσχάτως υιοθέτησε και το ΠΑΣΟΚ για τις ανάγκες της προεκλογικής του καμπάνιας. Δεν είναι τυχαίο ότι το ερώτημα «με ποιο κεντρικό πολιτικό σύνθημα κατεβαίνει ο ΣΥΝ σ' αυτές τις ευρωεκλογές» έμεινε ουσιαστικά αναπάντητο από τον Ν. Κωνσταντόπουλο. Για την πληρότητα του ρεπορτάζ να αναφέρουμε πως το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΝ γι' αυτές τις εκλογές είναι: «Στρίψε αριστερά. Θα βρεις»!

Κατά τα λοιπά η κριτική του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου αλλά και απέναντι στη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή ήταν αρκετά προσεκτική, όχι όμως και απέναντι στο ΚΚΕ, για το οποίο ισχυρίστηκε: «Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα δυσαρέσκειας και ανασφάλειας που διακατέχει πλατιά κοινωνικά στρώματα. Ομως η πολιτική με την οποία προσπαθεί να το πετύχει είναι μια πολιτική που ταιριάζει σε αριστερίστικες γκρούπες και δεν έχει καμία σχέση με μια σοβαρή αριστερή πολιτική. Η πρόταση να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την ΕΕ είναι μια ανιστόρητη και απολύτως επιζήμια πρόταση (...). Το ΚΚΕ ανακατεύει σε ένα απίθανο μείγμα αριστερίστικες και δογματικές αντιλήψεις με στοιχεία λαϊκισμού και εθνικισμού. Το αποτέλεσμα είναι μια πολιτική εκτός τόπου και χρόνου».

Η άκρατη ευρωλαγνία της ηγεσίας του ΣΥΝ είναι αναμενόμενο να «δώσει» τέτοιου τύπου και ύφους κριτική, αλλά είναι ακριβώς αυτή η ευρωλαγνία του που στερεί από τα όσα καταμαρτυρεί ο πρόεδρός του στο ΚΚΕ κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Τους υπόλοιπους επιθετικούς προσδιορισμούς με τους οποίους ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρεται στο ΚΚΕ τους αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών. Σημειώνουμε όμως μια απορία, τι είδους πρόβλημα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΝ με τις «αριστερίστικες γκρούπες» και πότε ακριβώς το απέκτησε; Αν θυμόμαστε καλά ήταν το κόμμα του που είτε συνευρέθηκε είτε κατέβαλε προσπάθεια να συνευρεθεί με τέτοιες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΚΕΔΑ καταφέρεται ξανά εναντίον του ΣΥΝ λέγοντας πως «παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν έγινε κατορθωτό να διαμορφωθεί ένα πλατύ αριστερό ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές στη βάση ενός ελάχιστου προγράμματος. Πολιτικές επιλογές αλλά και σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με αναπροσανατολισμούς στόχων και συμμαχιών στο εσωτερικό του ΣΥΝ ακύρωσαν για μια ακόμα φορά την ιδέα για μια πλατύτερη συσπείρωση δυνάμεων με σαφές στίγμα και οριοθέτηση προς την κεντροαριστερά και το δικομματισμό». Σε άλλο σημείο αποδοκιμάζει το γεγονός πως πολιτικό πλαίσιο δε συζητήθηκε και οι όποιες συζητήσεις αναλώθηκαν στα πρόσωπα και στη σειρά των υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο. Τέλος, καλεί τους αριστερούς περίπου σε ψήφο... κατά συνείδηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ