Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΔΗΚΚΙ
Ζητούν ανάκληση της απόφασης αποκλεισμού

Αίτηση ανάκλησης της απόφασης που αποκλείει το ΔΗΚΚΙ από τις ευρωεκλογές, υπέβαλαν χτες στον Αρειο Πάγο τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα συζητηθεί σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα, το προηγούμενο Σάββατο το Α` Τμήμα του Αρείου Πάγου έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα των κομμάτων, που θα πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές και από αυτήν απέκλειε το ΔΗΚΚΙ, αναφέροντας ότι υπάρχει «έλλειψη μονιμότητας στη διαδικασία επιλογής των μελών του συνδυασμού του».

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε άμεσα τις έντονες αντιδράσεις των στελεχών του ΔΗΚΚΙ, ενώ χτες το πρωί μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου και του ζήτησαν να παρέμβει, προκειμένου να υπάρξει άρση των «τεχνικών και προσχηματικών κωλυμάτων» για την κάθοδο του ΔΗΚΚΙ στις ευρωεκλογές. Εξάλλου, για τους ίδιους λόγους, τα στελέχη του ΔΗΚΚΙ έκαναν παράσταση και στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Στην απόφαση του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου, την οποία τα στελέχη του ΔΗΚΚΙ χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» και «αντισυνταγματική», μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «αρμόδιο όργανο του ΔΗΚΚΙ, για να προτείνει τα υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέλη του, είναι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος και όχι η Διοικούσα Επιτροπή, που ανέλαβε αυτό το ρόλο στην προκειμένη περίπτωση, ενώ δεν προβλέπεται καν στο καταστατικό του ΔΗΚΚΙ». Σημειώνει πως «ο ισχυρισμός των υποψηφίων ότι η Διοικούσα Επιτροπή ενήργησε κατ' εντολή της Κεντρικής Επιτροπής δεν ευσταθεί, καθώς μια τέτοια εντολή θα περιείχε μεταβίβαση αρμοδιότητας καταστατικού οργάνου. Κάτι, που δε βρίσκει έρεισμα, ούτε στις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας, ούτε σε εκείνες του καταστατικού του κόμματος».

Νόθευση της εκλογικής διαδικασίας

Με χτεσινή ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ επισημαίνει: «Το ΔΗΚΚΙ θεωρεί ότι πίσω από την απόφαση αυτή υποκρύπτονται σαφή πολιτικά κίνητρα, υποκρύπτεται η πρόθεση έμμεσης ενίσχυσης του δικομματισμού και ειδικότερα του πρώην κυβερνητικού κόμματος, το οποίο εμφανίζει έντονα σημάδια αποσυσπείρωσης και κρίσης.

Με την απόφαση αυτή, προκαλείται, για πρώτη φορά από το 1974, ευθεία νόθευση της ίδιας της εκλογικής διαδικασίας.

Δημιουργείται προηγούμενο, αλλά και ανοίγει ο δρόμος, ώστε εξωθεσμικά κέντρα, μέσω δικαστικών ή άλλων αποφάσεων, να υποκαθιστούν το έσχατο δικαίωμα της ψήφου του Ελληνα πολίτη και να αποφασίζουν πριν απ' αυτόν για αυτόν».

Στην ίδια ανακοίνωση, το ΔΗΚΚΙ καλεί «κάθε δημοκράτη και πατριώτη, να υπερασπιστεί την ίδια τη δημοκρατική διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας».

ΚΚΕ: Απαράδεκτο γεγονός

Με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Η απόφαση του Αρείου Πάγου να αποκλείσει το ΔΗΚΚΙ από τις ευρωεκλογές αποτελεί γεγονός απαράδεκτο. Τα κόμματα δε δημιουργούνται, ούτε καταργούνται με δικαστικές αποφάσεις. Το ΚΚΕ, μαζί με την έντονη διαμαρτυρία του, εκφράζει και τη συμπαράστασή του στο ΔΗΚΚΙ».

Δηλώσεις συμπαράστασης εξέδωσαν, επίσης, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» ο ΣΥΝ, ο Μ. Γλέζος, η ΑΚΟΑ κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει δικαστικό πραξικόπημα και πολιτική σκοπιμότητα (2007-09-04 00:00:00.0)
Το Νοέμβρη το 2ο Συνέδριο (2004-06-22 00:00:00.0)
Κάλεσμα υπερψήφισης του ΚΚΕ (2004-06-12 00:00:00.0)
Συμπαρίσταμαι και ψηφίζω ΚΚΕ (2004-06-10 00:00:00.0)
Καταγγέλλει εκλογές προσχεδιασμένης νοθείας (2004-06-05 00:00:00.0)
26 κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές (2000-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ