Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Με το ΚΚΕ για ένα βήμα πιο αγωνιστικό

Πλούσια η προεκλογική δραστηριότητα το περασμένο τριήμερο

Με μια πλούσια δραστηριότητα, που δε διακόπηκε ούτε καν από το «εκδρομικό» τριήμερο, το ΚΚΕ συνέχισε την εξόρμηση ενημέρωσης των λαϊκών στρωμάτων για την ΕΕ και την κρισιμότητα της ψήφου στις ευρωεκλογές στις 13 του Ιούνη. Κύριο χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των συγκεντρώσεων που έγιναν από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα ήταν η αυξημένη - σε σχέση με τις αντίστοιχες των εθνικών εκλογών - συμμετοχή κόσμου καθώς και οι διακριτές συμμετοχές ανθρώπων, που ενώ δεν είχαν ψηφίσει ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές, τώρα δηλώνουν και με την παρουσία τους στις συγκεντρώσεις ότι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ είναι η επιλογή τους για τις ευρωεκλογές.

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μίλησε σε τρεις συγκεντρώσεις (το Σάββατο στη Ραφήνα, την Κυριακή στη Σαλαμίνα και τη Δευτέρα στη Λούτσα).

Καλώντας σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου συνεργασίας του ΚΚΕ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στην κάλπη κρίνεται η ικανότητα του λαϊκού κινήματος να αντισταθεί, να διεκδικήσει. Οι εκλογές του Μάρτη, είπε, άλλαξαν μόνο τον καπετάνιο. Τώρα η ΝΔ πρέπει να μειωθεί, να νιώσει ότι δεν έχει εξασφαλισμένη την εμπιστοσύνη όσων την ψήφισαν γιατί νόμιζαν ότι έτσι θα φύγει το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να την εγκαταλείψουν όσοι της έδωσαν αέρα. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, από τη φύση του πλέον, από τις δεσμεύσεις του απέναντι στο κεφάλαιο, δεν μπορεί να είναι αντιπολίτευση. Μόνο θέατρο αντιπολίτευσης μπορεί να κάνει».

«Επιλογή για τα λαϊκά συμφέροντα είναι το δυνάμωμα του ΚΚΕ, με γνώση ότι υπάρχει κόσμος που συστρατεύεται μαζί μας χωρίς να συμφωνεί σε όλα με το ΚΚΕ. Θέλουμε αυτή τη δύναμη για να υπάρχει δυνατός ο πυρήνας της αντίστασης. Και εδώ στη χώρα μας και εκεί μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, που πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή φωνή. Για να ενισχύεται ο πολιτικός-ριζοσπαστικός πόλος σε όλη την Ευρώπη».

Από τη συγκέντρωση στη Λούτσα
Από τη συγκέντρωση στη Λούτσα
«Μπροστά στις ευρωεκλογές, τόνισε, είναι σημαντικό να κρίνουμε τι είναι η ΕΕ. Το ΚΚΕ θέτει ορισμένα τέτοια κριτήρια.

Πρώτο κριτήριο: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει. Το ΚΚΕ παίρνει θέση. Λέει καθαρά ότι αυτός που πρέπει να χάνει είναι το κεφάλαιο. Στην ΕΕ κερδίζει μόνο το κεφάλαιο. Λένε ψέματα όσοι διακηρύσσουν πως όλα πάνε καλά για τους εργαζόμενους στην ΕΕ, σε αντίθεση με την Ελλάδα, κι ότι αυτό είναι πρόβλημα διαχείρισης. Ολοι οι εργαζόμενοι, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, χάνουν, παρά το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης που είχαν άλλες χώρες.

Δεύτερο κριτήριο είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες. Κρίσιμο είναι με τι κριτήριο γίνονται τα έργα. Κι εδώ είναι ορατή η επιλογή να κερδίζει το κεφάλαιο, να καταστρέφονται οι παραγωγικές δυνατότητες του τόπου.

Τρίτο κριτήριο, να είναι παράγοντας ειρήνης. Κι αυτό σημαίνει να μπορούν να αποφασίζουν οι λαοί χωρίς εξωτερική επιβολή στη θέλησή τους. Η ΕΕ δεν είναι παράγοντας ειρήνης. Είναι παράγοντας πολέμου. Προειδοποιούμε, μάλιστα, ότι αυτό που σήμερα φαίνεται να είναι μόνο τοπικοί πόλεμοι, την ώρα της γενικής αναδιανομής των αγορών θα μετατραπεί σε γενικευμένο πόλεμο μεταξύ των ισχυρών.

Τέταρτο κριτήριο, η προοπτική. Να μπορούμε να ζούμε σε συνθήκες λαϊκής ευημερίας και να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει.

Ολα μαζί οδηγούν σε μία μόνο επιλογή: Πόλεμο και αντιπαράθεση με τις πολιτικές του κεφαλαίου στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ λένε ψέματα όταν ταυτίζουν την Ευρώπη με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι άλλο πράγμα η ενωμένη Ευρώπη από και για τους λαούς και άλλο η Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου. Μ' αυτήν την ένωση του κεφαλαίου εμείς δε συμφωνούμε. Μας λένε ότι είμαστε "αντιευρωπαϊστές". Σε ποιους; Σε μας, που με το σύνθημα "προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε" είμαστε υπέρ της ένωσης των εργαζομένων όλου του κόσμου;

Θέση του ΚΚΕ είναι ότι η πάλη σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένας ενιαίος αγώνας. Και επειδή είμαστε αγωνιστές ρεαλιστές, λέμε τι είναι αυτό το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, ποια είναι η γραμμή άμυνας.

Λέμε καθαρά: Μη νομιμοποιείτε στη συνείδησή σας την προπαγάνδα για τις επιλογές της ΕΕ. Υιοθετήστε στόχους και αιτήματα που να βελτιώνουν τη ζωή σας. Αυτό συνιστά ανυπακοή. Να αποσπούμε κατακτήσεις κόντρα στις επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Αυτό θα οδηγήσει το λαό, όταν θα είναι ώριμος, να επιλέξει και τη ρήξη με την ΕΕ. Γιατί άραγε πρέπει με τη λογική του μονόδρομου να δεσμευτεί σήμερα ότι δε θα έρθει σε ρήξη με την ΕΕ αύριο; Τα κινήματα πρέπει να βοηθήσουν τις φυγόκεντρες δυνάμεις που θα αναπτύσσονται όσο η διεύρυνση θα οξύνει τα προβλήματα. Η ζωή πρέπει να είναι ανοιχτή στις εξελίξεις. Πρέπει να διαμορφώνουμε μέτωπο με την πλουτοκρατία και να αφήνουμε ανοιχτό το δρόμο για ριζική αλλαγή. Αυτό είναι αριστερή στάση».

«Οι αριστεροί, συνέχισε, δεν μπορούν να μπουν στο κλουβί που φτιάχνει η ΕΕ με την ίδρυση κομμάτων που θα λειτουργούν με καταστατικό και πρόγραμμα από και για την ΕΕ. Ενάντια στα κόμματα που φτιάχνει η ΕΕ, εμείς πιστεύουμε και παλεύουμε γι' αυτό, για να υπάρχει ένα συντονιστικό των δυνάμεων που αντιστέκονται.

Κι από αυτήν την άποψη πάλι μία είναι η λύση μπροστά στην κάλπη: ΚΚΕ. Ο ΣΥΝ δεν μπορεί να είναι λύση γιατί εκτός των άλλων με την προβολή της θέσης ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος, ότι οι λαοί δεν μπορούν να παλέψουν ενάντια στην ΕΕ, τρομοκρατεί τις αριστερές συνειδήσεις, δηλητηριάζει την αγωνιστική σκέψη.

Οι αριστεροί πρέπει να βγάλουν από μέσα τους το ταμπού ότι οι αγώνες σταματάνε εκεί που αρχίζει η ΕΕ.

Να προχωρήσουμε με δύναμη, με αυτοπεποίθηση μπροστά. Με το ΚΚΕ για ένα βήμα πιο αγωνιστικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ