Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό «αντίο» στον Σπύρο Παφίλη

Την τελευταία πνοή άφησε προχτές το πρωί στα 85 του χρόνια, από ανακοπή καρδιάς, ο αγωνιστής της Αντίστασης και του ΔΣΕ Σπύρος Παφίλης. Η κηδεία του αγωνιστή, που πάλεψε, μέχρι το τέλος της ζωής του, από τις γραμμές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ για έναν κόσμο κοινωνικά δίκαιο και σοσιαλιστικό, έγινε την ίδια μέρα στο χωριό Πίτσι Φθιώτιδας. Παραβρέθηκαν συγχωριανοί, σύντροφοι, φίλοι και συναγωνιστές.

Ο Σπύρος Παφίλης γεννήθηκε το 1919 στο χωριό Κανάλια Φθιώτιδας. Ο πόλεμος του 1940 τον βρήκε στρατιώτη στο Καλπάκι. Με την ίδρυση του ΕΑΜ έγινε μέλος του και στη συνέχεια αντάρτης του ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και αναδείχτηκε διμοιρίτης του λόχου μηχανημάτων του 2ου Συντάγματος. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας δραπέτευσε από το Χαϊδάρι το 1945 και βγήκε στο βουνό. Ηταν πρωτεργάτης στη Δυτική Φθιώτιδα στη συγκρότηση των Ομάδων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ, ονομάστηκε λοχαγός, διοικητής ανεξάρτητου λόχου και πήρε μέρος σε πολλές και σοβαρές μάχες. Τραυματίστηκε βαριά στη μάχη της Αμφιλοχίας στις 30 Ιούνη 1948.

Στη συνέχεια υπηρέτησε διοικητής του λόχου Ασφάλειας της 2ης Μεραρχίας του θρυλικού Διαμαντή. Τιμήθηκε πολλές φορές από το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ. Πιάστηκε το Νοέμβρη του 1949, πέρασε από φυλακές και το κολαστήριο της Μακρονήσου. Η οικογένειά του «έδωσε» πέντε νεκρούς στο ΔΣΕ, τον πατέρα του, Θανάση, δυο αδέλφια του, τον Βαγγέλη και τον Γιώργο, τον αδελφό της μάνας του Γιώργο Αντωνίου (Μολότωφ), διοικητή του ΚΠ Δ. Φθιώτιδας και τη γιαγιά του Μαρία Αντωνίου. Ο Σπύρος Παφίλης παρέμεινε πιστός στο ΚΚΕ μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Τον Σπύρο Παφίλη αποχαιρέτησαν, μιλώντας και για την προσφορά του στον αγώνα, ο Ανδρέας Μούσης εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ και ο Τάσος Χρονάς από τη ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ. Παρευρέθηκαν οι: Κώστας Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Λουκάς Γκούνης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, Λευτέρης Χατζηπαυλίδης μέλος της ΚΕ, Στέλιος Λάμπρου μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ του ΚΚΕ, Γ. Παναγής γραμματέας της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της ΝΕ Φθιώτιδας και της ΑΕ Δυτικής Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

  • Στη μνήμη του αντί για στεφάνι η γυναίκα του Σωτηρία, η αδελφή του Ειρήνη, τα παιδιά του Θανάσης, Γιώργος, Γεωργία, Χαρά και τα εγγόνια του προσφέρουν, για πρώτη δόση, 500 ευρώ στο τιμημένο ΚΚΕ και ευχαριστούν όλους τους συντρόφους για την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ