ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
Σελ. /40
Στο «μαύρο» - «άσπρο» του δικομματισμού...

... οι εργαζόμενοι, έχουν κάθε λόγο να επιλέξουν «κόκκινο», μαυρίζοντας - μαζί με τα ευρωψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - και τη «γαλαζοπράσινη» πολιτική λιτότητας

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ο λόγος για την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Η μάχη για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη δείχνει πως η 7η Μάρτη αποτέλεσε απλώς την αφετηρία για αλλαγή ρόλων.

Στα πλαίσια αυτά, η ΝΔ και ο φιλικός της Τύπος, μας «πληροφορούν» για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, για «πακέτα κοινωνικών παροχών» στους μη έχοντες, για κατάργηση προστίμων σε δασικά αυθαίρετα και άλλα παρόμοια μέτρα, λες και βρισκόμαστε ακόμη στην περίοδο πριν τις 7 Μάρτη...

Αντίθετα, οι του ΠΑΣΟΚ και ο φιλικός του Τύπος, βλέπουν, τώρα, με «πιο καθαρό μάτι», την καθημερινότητα. Ξαφνικά,... ανακάλυψαν την ακρίβεια στην αγορά, καταγράφουν περικοπές και ψαλιδίσματα στα διάφορα επιδόματα και κοινωνικές παροχές και προαναγγέλλουν ότι το Φθινόπωρο η κυβέρνηση της ΝΔ θα θέσει σε εφαρμογή νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα κάνουν χειρότερη τη ζωή για τους εργαζόμενους.

Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - με τους κάθε είδους «συνεταίρους» και «υπηρέτες» τους - έχουν κάθε λόγο να εμφανίζουν την εκάστοτε πραγματικότητα έτσι, ώστε να εγκλωβίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα στις Συμπληγάδες του δικομματισμού. Και, κυρίως, να μένουν στο απυρόβλητο οι αιτίες που γενούν και αναπαράγουν τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και, πρωτίστως, η πολιτική του δήθεν ευρωμονόδρομου.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


ΤΟ «ΠΡΟΤΥΠΟ» ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ

ΤΟ «ΠΡΟΤΥΠΟ» ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ: «Και ξαφνικά, πρότυπο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έγινε η Ιρλανδία. Το ιρλανδικό θαύμα που συντελέστηκε σε μεγάλο βαθμό την περασμένη δεκαετία και που βασίσθηκε κυρίως στη μεγάλη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων (μαζί με άλλες παροχές προς τον επιχειρηματικό κόσμο) εμπνέει τη σημερινή κυβέρνηση που ετοιμάζεται να εφαρμόσει την ίδια συνταγή (...) Για άλλη μια φορά η Ελλάδα ετοιμάζεται να ακολουθήσει έναν δρόμο με αμφίβολη αποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή της. Ο κίνδυνος που διατρέχει τώρα η ελληνική οικονομία είναι να χάσει και άλλα πολύτιμα χρόνια ανάπτυξης από πειραματισμούς με παλαιές συνταγές» (Ο Σεραφείμ Πολίτης στα «ΝΕΑ»).

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ: «Την προγραμματική δέσμευση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την εφαρμογή ενός νέου εθνικού προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας. Η κοινωνική πολιτική με επιδόματα τίθεται σε νέα βάση. Τα κριτήρια για τη χορήγησή τους αποκτούν δικαιότερο χαρακτήρα με στόχο την ενίσχυση των αδυνάμων» (Το ρεπορτάζ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Η ...«ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ»: «Τη βεβαιότητα ότι το προσεχές Φθινόπωρο η κυβέρνηση θα εξαγγείλει πρόγραμμα λιτότητας έχουν πλέον στη Χαρ. Τρικούπη γι' αυτό και ανεβάζουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, αν και την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να αφήνουν αιχμές κατά του προέδρου του κόμματος μ' αφορμή τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου» (Το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ: «Αύξηση κερδών υψηλότερη των προσδοκιών της αγοράς, εμφάνισαν οι εισηγμένες εταιρίες κατά το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, η οποία έφτασε το 19,15% σε εταιρικό επίπεδο και 35,7% σε ενοποιημένο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσιευμένων καταστάσεων 323 εταιριών, οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 9,78 δισ. ευρώ έναντι 9,1 δισ. ευρώ το 2003 και τα συνολικά κέρδη στα 1,58 δισ. ευρώ έναντι 1,33 δισ. ευρώ» (Το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πετρ-ΕΛΕΟΣ! Ανησυχία στις αγορές μετά το χτύπημα στη Σ. Αραβία

ΤΑ ΝΕΑ: Ψαλίδι στα Ολυμπιακά επιδόματα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αλλαγές - ανάσα για δόμηση εκτός σχεδίου

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Χιλιάδες οι ανάπηροι - «μαϊμούδες»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επιδόματα με νέα κριτήρια. Πακέτο κοινωνικών παροχών για τους μη έχοντες

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Καλά νέα για αυθαίρετα στα δάση και συνεταιρισμούς

ΑΥΡΙΑΝΗ: Από κόσκινο τα ΚΕΚ της απάτης

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιοι κερδίζουν από τις φοροελαφρύνσεις

ΕθΝΟΣ: 4.465 νέες προσλήψεις μέσα στο καλοκαίρι

Η ΧΩΡΑ: 700.000 αυθαίρετα μπαίνουν στο σχέδιο πόλης

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Από παντού έρχονται... φιρμάνια για... από Παπανδρεοποίηση!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σχέδιο εκκαθαρίσεων. Από τον Γ. Παπανδρέου

ΕΣΤΙΑ: Φιλελεύθερο Ευρωκοινοβούλιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προκηρύξεις για 5.103 θέσεις σε υπουργεία - ΔΕΚΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αύξηση κερδών 19,15% από τις 323 εισηγμένες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αγώνας δρόμου για κονδύλια 2,7 δισ. ευρώ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η ...μεγάλη

«ευκαιρία»

«Τις επόμενες ημέρες ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει τη διάλυση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και την ενσωμάτωσή του στο Συμβούλιο Ανασυγκρότησης (...) Προ ημερών ο κ. Παπανδρέου μίλησε για "ταρακούνημα" του ΠΑΣΟΚ (...) Λογικά, αν ο κ. Παπανδρέου εννοεί όσα εξαγγέλλει και κυρίως έχει την αντοχή να προχωρήσει χωρίς εκπτώσεις, τότε μάλλον το νέο κόμμα του θα πρέπει να ξεχάσει για μερικά χρόνια το ζητούμενο, τη διεκδίκηση της εξουσίας. Αυτή ακριβώς η επώδυνη διαδικασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέχει στον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του μια τεράστια ευκαιρία. Τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα και χωρίς άγονες αντιπαραθέσεις τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Η διαδικασία αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ είναι η μεγάλη ευκαιρία του κυβερνώντος κόμματος» (Από το κύριο άρθρο του «ΕΛ. ΤΥΠΟΥ»).

Διαβεβαιώσεις

υπό ...αίρεση

«Αποκλείει κατά τρόπο κατηγορηματικό ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης το ενδεχόμενο ο Πρωθυπουργός να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. "Αυτό είναι ένα σενάριο που δεν ευσταθεί και είναι πολιτικά αστήριχτο", λέει χαρακτηριστικά. Ο κ. Μεϊμαράκης λέει ότι είναι μύθος που έχει καταρριφθεί το ότι η N.Δ. θέλει την εξυπηρέτηση των "δικών της παιδιών" και αποφεύγει να σχολιάσει τις εντονότατες διαμαρτυρίες των τοπικών στελεχών για αλαζονικές συμπεριφορές υπουργών» (Εισαγωγικό συνέντευξης του Ε. Μεϊμαράκη στα «ΝΕΑ»).

Ενα νέο

«αγώνισμα»

«Δεν ξέρω αν ο Μπιν Λάντεν θέλει να κάνει Ολυμπιακό άθλημα την τρομοκρατία - αλλά σίγουρα οι Αμερικανοί έχουν κάνει Ολυμπιακό αγώνισμα την τρομοκράτησή μας» (Οι «Αντιρρήσεις» του Νεόκοπου στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ