ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΝΑΥΛΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Χαράτσι που πλήττει το λαϊκό εισόδημα

Αμεσα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης για την προστασία των κατοίκων της νησιωτικής χώρας από την επερχόμενη νέα αύξηση 10% στα ναύλα των πλοίων, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος, κατά τη συζήτηση σχετικής Ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι το λαϊκό εισόδημα στα νησιά έχει μειωθεί σημαντικά προσθέτοντας ότι οι επιδοτήσεις τις οποίες πήραν οι εφοπλιστές το 2002 ήταν 3,5 δισ. δρχ. και το 2004 προβλέπεται να φθάσουν τα 14 δισ. δρχ. Εξέφρασε ταυτόχρονα τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους απεργούς ναυτικούς των ρυμουλκών και στα δίκαια αιτήματά τους.

Οπως είπε, «ζητούν να εφαρμοστεί η συλλογική σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει το 2003 και ταυτόχρονα να πάει στο 65% από 1.1.2004 η σύνταξη της σύμβασης του 2003. Η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι έτσι ώστε και οι ναυτεργάτες να είναι επαρκώς αμειβόμενοι. Και η δική μας πρόταση είναι για το 80% επί του βασικού μισθού, αντί για το 65% αλλά και οι κάτοικοι των νησιών και ειδικά των μικρών νησιών να έχουν ένα εισιτήριο που να είναι προσιτό. Διαφορετικά η ζωή τους στα νησιά πραγματικά γίνεται μαρτύριο».

Για επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση αυξήσεων, χωρίς κυβερνητική συγκατάθεση, μίλησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, υποσχόμενος κρατική επιδότηση για αποκατάσταση του συγκοινωνιακού δικτύου μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν παρέλειψε να... κατηγορήσει τους απεργούς στα ρυμουλκά για «σκοπιμότητες ενόψει ευρωεκλογών»!!!

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Αναζητούνται ευθύνες για τα θέματα στο Διαδίκτυο

Διαβεβαιώσεις για το αδιάβλητο των εξετάσεων έσπευσε να δώσει το υπουργείο Παιδείας μετά το δημοσίευμα του «Εθνους» για έγγραφο της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, που έκανε λόγο για ηλεκτρονικές διευθύνσεις φροντιστηρίων, όπου υπήρχαν διαθέσιμα τα θέματα που εξετάζονταν την ίδια ημέρα, μία μόλις ώρα μετά την εκπομπή τους. Η ΚΕΕ ζητούσε την πιστή τήρηση των μέχρι τώρα οδηγιών, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται κατηγορηματικά να δίδονται με οποιοδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό ή έντυπο) τα θέματα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή τρίτους πριν τις 12.00 το μεσημέρι και απειλούσε με «διενέργεια ανακρίσεων και επιβολή κυρώσεων για μη τήρηση των εντολών αυτών».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας δήλωσε χτες ότι η οδηγία εκδόθηκε μετά από καταγγελίες εκπαιδευτικών, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα να φτάνουν οι απαντήσεις των θεμάτων στους εξεταζόμενους, λέγοντας ότι τα κινητά στην τάξη «απαγορεύονται διά ροπάλου» και οι εξεταζόμενοι συνοδεύονται ακόμα και στην τουαλέτα από επιτηρητή. Παράλληλα, είπε ότι θα διερευνηθεί η ύπαρξη πειθαρχικού αδικήματος.

Η υπόθεση αυτή, πάντως, ανέδειξε, για μια ακόμα φορά, το χαρακτήρα των πανελλαδικών εξετάσεων, που ευνοεί τόσο την παραπαιδεία όσο και το παιχνίδι με την αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων. Παράλληλα, αποτέλεσε και αφορμή για ανούσια αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, τη στιγμή που η πολιτική τους στην Παιδεία ευνοεί τόσο την παραπαιδεία με τη μετατροπή του λυκείου σε προθάλαμο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Η Γραμματέας του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, με ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, λέγοντας ότι «αδυνατεί να περιφρουρήσει το μοναδικό, κατά γενική παραδοχή αδιάβλητο θεσμό, αυτό των Πανελληνίων Εξετάσεων, που λειτούργησε μέχρι σήμερα στη χώρα» και κάνει λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη απειρία» της κυβέρνησης της ΝΔ.

ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Στο ακροατήριο η δολοφονία Βενάρδου

Με την εξέταση μαρτύρων στην υπόθεση της δολοφονίας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Βενάρδου, συνεχίστηκε και χτες η δίκη του ΕΛΑ στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο φόνος του δικαστικού είχε γίνει το Γενάρη του 1989 και την ευθύνη της ενέργειας είχε αναλάβει η «1η Μάη».

Η κόρη του θύματος, Καλλιόπη Βενάρδου, ανέφερε πως ΕΛΑ και «1η Μάη» ήταν ίδια οργάνωση. Υποστήριξε δε ότι εφόσον ο κατηγορούμενος Χ. Τσιγαρίδας παραδέχεται τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ μέχρι το 1990 θεωρεί ότι είχε ανάμειξη και γνώριζε, ενώ ακόμα κι αν διαφώνησε, έχει ευθύνη. Ο μάρτυρας Ν. Δαμπάνης κατέθεσε ότι τη χρονική περίοδο μετά το 2000 που είχε μπαρ για 1,5 χρόνο στα Εξάρχεια, θυμόταν τον Κ. Αγαπίου να συχνάζει στο κατάστημά του. Είπε ότι τον φώναζε με το όνομα Γιάννης, χωρίς, όμως, να ξέρει αν του συστήθηκε με αυτό το όνομα. Πρόσθεσε δε ότι ίσως να το μπερδεύει με το όνομα του φίλου του Κ. Αγαπίου με τον οποίο συναντιόνταν στο μαγαζί του.

Ο μάρτυρας περιέγραψε τη δολοφονία του Α. Βενάρδου, λέγοντας ότι ο δράστης έπιασε το θύμα από τον αυχένα και μετά τους δυο πυροβολισμούς όταν ο δικαστικός κρεμάστηκε χάνοντας τις δυνάμεις του, ο δολοφόνος τον συγκρατούσε για να μην πέσει κάτω μέχρι να τελειώσει τους πυροβολισμούς. Εξάλλου, μετά από αίτημα του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής Γ. Μαύρου, διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα Α. Μητσώνη, αυτόπτη μάρτυρα της δολοφονίας.

Την έντονη διαμαρτυρία συνηγόρων υπεράσπισης προκάλεσε η επίδειξη φωτογραφίας από την πρόεδρο του δικαστηρίου Ε. Μπρίλλη στον μάρτυρα, στην οποία απεικονιζόταν άτομο, του οποίου το όνομα είχε αναφερθεί σε δημοσιεύματα εφημερίδων ως ύποπτου για συμμετοχή στην «1η Μάη» και στη δολοφονία του Α. Βενάρδου, σε βάρος του οποίου δεν έχει προκύψει τίποτα από τις έρευνες των διωκτικών αρχών.

Επίθεση κατά μέλους της ΚΝΕ

Ανανδρη επίθεση από μέλη της «Πατριωτικής Συμμαχίας», δέχτηκε μέλος της ΚΝΕ το περασμένο Σάββατο. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Βασιλείου ήταν στην πλατεία μπροστά από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου βρίσκονταν οι συγκεντρωμένοι, όταν ξαφνικά τέσσερα άτομα του επιτέθηκαν και αφού τον έβριζαν με εκφράσεις «Κομμούνι εξαφανίσου, θα σε σφάξουμε», άρχισαν να τον χτυπούν σε όλο το σώμα. Στη συνέχεια, του πήραν την αστυνομική ταυτότητα και εξαφανίστηκαν. Αυτόπτες μάρτυρες του άγριου ξυλοδαρμού ήταν αστυνομικοί, που όμως δεν επενέβησαν...

Αργότερα, το θύμα μαζί με τους Παναγιώτη Σοφό, εκπρόσωπο του ΚΚΕ και Δημήτρη Καλτσώνη, μέλος της Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, όπου και κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων.

Κατηγορηματικά και μετά... βδελυγμίας

Κατηγορηματικά και μετά... βδελυγμίας διέψευσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δημοσιεύματα που αφορούσαν την παρουσία στη χώρα μας ένοπλων φρουρών της Ολυμπιακής αποστολής των ΗΠΑ.

Προχτεσινό δημοσίευμα του «Ρ» ανέφερε πως η κυβέρνηση αναζήτα «εύσχημους τρόπους» προκειμένου να ικανοποιήσει αίτημα για την παρουσία στην Ελλάδα δύναμης των ΗΠΑ αποτελούμενη από ειδικούς στην αντιτρομοκρατία. Η δύναμη θα παραμείνει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η παρουσία αυτή να καλυφθεί κάτω από το μανδύα του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνδρομή του. Χτες, «ΤΑ ΝΕΑ» έκαναν λόγο για συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» με τους Αμερικανούς, συμφωνία που έγινε το διάστημα που ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε επισκεφτεί τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συμφωνήθηκε η παρουσία 150 φρουρών των αθλητών των ΗΠΑ, η κατάρριψη κάθε αεροπλάνου το οποίο θα έχει καταληφθεί από αεροπειρατές και ο έλεγχος όλων των εμπορευματοκιβωτίων που φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά ή σε άλλα λιμάνια. Ο Θ. Ρουσόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι είναι η πολλοστή φορά που διαψεύδεται κάτι τέτοιο. Με δηλώσεις του ο Γ. Βουλγαράκης τονίζει ότι «δεν τίθεται και δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί τέτοιο ζήτημα».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προσεχώς το νομοσχέδιο

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο προωθούνται ανάμεσα σε άλλα οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων της Β' Λυκείου και αλλαγή στα ποσοστά διορισμών εκπαιδευτικών. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, στους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της κινητοποίησης ΟΛΜΕ και ΔΟΕ στο υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι μία μέρα πριν την κατάθεση, το νομοσχέδιο θα κοινοποιηθεί στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται ότι οι προσλήψεις από το 2005 θα γίνουν σε αναλογία 60% από τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και 40% από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών (έναντι 75% από το διαγωνισμό και 25% από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών). Παρά την αντίδραση των εκπαιδευτικών στις παραπάνω ρυθμίσεις, η ηγεσία του υπουργείου για μια ακόμα φορά χτες επιχείρησε να εμφανίσει ως την καλύτερη δυνατή λύση την προωθούμενη ρύθμιση, η οποία στην ουσία διαιωνίζει το πρόβλημα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το οποίο άλλωστε υπαγορεύεται από την πολιτική που η κυβέρνηση εφαρμόζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ