ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Η πολιτική... παρακολούθησης πυροδοτεί την κερδοσκοπία

Κυβερνητική συγκάλυψη των καταπατητών των θαλάσσιων ακτών με τον υπουργό Οικονομίας

Με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης, το κερδοσκοπικό κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών, συνεχίζει να λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα. Για το φλέγον πρόβλημα των καυσίμων, ο υπουργός Οικονομίας απλώς επιβεβαίωσε - για μια ακόμη φορά - την κυβερνητική αδράνεια και απραξία, στάση η οποία πυροδοτεί την κερδοσκοπία σε βάρος εργαζομένων. Οπως δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην υπάρξουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στους καταναλωτές», καθώς και ότι «τα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης (περί ενίσχυσης του... ανταγωνισμού) αποτελούν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων που μπορούμε να πάρουμε αυτή τη στιγμή»! Επανέλαβε επίσης δηλώσεις του στο ΕΚΟΦΙΝ, σύμφωνα με τις οποίες, η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών απέρριψε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης των πετρελαιοειδών.

Οσον αφορά τους κάθε είδους καταπατητές της δημόσιας γης και των θαλάσσιων ακτών, μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι... καθώς - όπως φαίνεται - έχουν εξασφαλισμένη την ανοχή των κυβερνώντων, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της... ενημέρωσης! Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομίας όταν ρωτήθηκε από το «Ρ» σχετικά με την περίπτωση του μεγαλοξενοδόχου Μαντωνανάκη, που κτίζει τεράστια τσιμεντένια προβλήτα μέσα στη θάλασσα, στο Λαγονήσι, ήταν δεόντως... ασαφής. Αντί να πάρει ξεκάθαρη θέση, περιορίστηκε να δηλώσει λακωνικά: «Είναι θέμα των υπηρεσιών, έχουμε ζητήσει να μας ενημερώσουν τι συμβαίνει εκεί και αν υπάρχει πράγματι παρανομία».

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο Γ. Αλογοσκούφης:

  • Επανήλθε στο προσφιλές θέμα της δημοσιονομικής απογραφής, δηλώνοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση (εξετάζονται οι εξοπλιστικές δαπάνες, και τα πλεονάσματα των δημόσιων οργανισμών), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
  • Απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων, για το περιεχόμενο έκθεσης ξένης εταιρίας, η οποία δημοσιεύτηκε χτες και επιβεβαιώνει παλαιότερα δημοσιεύματα του «Ρ». Σύμφωνα με την έκθεση το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα ανέλθει τελικά στα 10 δισ. ευρώ. Τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ, υποεκτιμούν τα σχετικά μεγέθη, προκειμένου να αποκρύψουν από τον ελληνικό λαό, ότι ο προϋπολογισμός των έργων, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
  • Αρνήθηκε να αποσαφηνίσει αν στο στόχο περιστολής των κρατικών δαπανών του προϋπολογισμού του 2005, εμπίπτουν και οι δαπάνες για νέες προσλήψεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Απέφυγε να πει πότε θα δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο για τα πανωτόκια», το οποίο καθυστερεί λόγω της αντίδρασης των τραπεζών στις ρυθμίσεις που αφορούν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που έχουν συναφθεί πριν από το 2000.
ΦΟΡΟΧΑΡΑΤΣΙΑ
Νέα ρύθμιση σε βάρος των ΕΒΕ

Στα σκαριά βρίσκονται και νέα αναδρομικά φοροχαράτσια σε βάρος των μικροεπαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει «ζεστό χρήμα» και να αναπληρώσει τις φοροελαφρύνσεις για λογαριασμό των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, οι κυβερνώντες, ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν ρυθμίσεις του τύπου «πληρώστε και σώστε», ανάλογες με εκείνες που εφάρμοσαν επί σειρά ετών και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Από τα λεγόμενα του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Α. Ρεγκούζα, προκύπτει η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το θέμα «αυτόματου κλεισίματος» των λεγόμενων ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι υποθέσεις αυτές αφορούν στην 5ετία 1999-2003, ενώ υπό εξέταση φαίνεται να είναι τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση. Το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να εφαρμόσει κάποιους ειδικούς συντελεστές πάνω στα ακαθάριστα έσοδα και ταυτόχρονα να επιβάλει ένα κατώτατο ποσό φόρου.

Σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, αρκέστηκε να πει ότι «ισχύουν» όσα είπε νωρίτερα ο υφυπουργός. Με μισόλογα και υπεκφυγές απαντούν οι κυβερνώντες και σε ό,τι αφορά τον τρόπο ελέγχου και επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι θα εφαρμοστεί το ποινολόγιο (πόιντ-σίστεμ) και ότι το θέμα θα διευθετηθεί οριστικά στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Είναι φανερό ότι οι ΕΒΕ της χώρας θα συνεχίσουν, με το έναν ή τον άλλο τρόπο, να πληρώνουν και πρόσθετα φοροχαράτσια.

Ο προϋπολογισμός του 2004

Τα στοιχεία που αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τετράμηνο Γενάρη - Απρίλη 2004 δείχνουν ότι τα κρατικά έσοδα κινούνται με πολύ υψηλούς ρυθμούς (αύξηση 10,1%) σε σύγκριση με το 2003. Αυξημένες σε ποσοστό 17% εμφανίζονται και οι πρωτογενείς δαπάνες. Σε αστρονομικά ύψη παραμένουν τα ποσά για τόκους που πληρώνει το Δημόσιο στους τραπεζίτες -μεγαλοδανειστές του. Οπως προκύπτει, στο 4μηνο φέτος πληρώθηκε για τόκους το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 24% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 5,5 δισ. ευρώ (από 5,3 δισ. το 2003) με αύξηση 3,7%.

ΟΕΒΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αντίδραση στον απολογισμό δράσης

Ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας στάλθηκε στην πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ιωαννίνων προχτές, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Ο απολογισμός δράσης, για τον οποίο ασκήθηκε σκληρή κριτική από την «Αγωνιστική Συνεργασία ΕΒΕ», καταψηφίστηκε τελικά από το 41% των αντιπροσώπων. Η πλειοψηφία, ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ, αντιμετώπισε την αγανάκτηση και την αγωνία των μικρών ΕΒΕ, την ίδια ώρα που στον απολογισμό έκανε λόγο για θετικά μέτρα από την προηγούμενη κυβέρνηση («αφορολόγητο αποθεματικό» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ.) και έδωσε πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι θα λύσει και άλλα σημαντικά προβλήματα!

Η «Αγωνιστική Συνεργασία ΕΒΕ» επέμεινε ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να τα λύσουν όσοι υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα, υπογράμμισε την ανάγκη αντεπίθεσης του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στην πολιτική που γεννά τα προβλήματα και κάλεσε τους ΕΒΕ να «μαυρίσουν» τα κόμματα της ευρωυποταγής στις ευρωεκλογές.

ΟΙ ...ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Κόντρα στην ακρίβεια

Η καθημερινή ακρίβεια, που κατά περιόδους οξύνεται με ιδιαίτερη ένταση, ροκανίζοντας τα λαϊκά εισοδήματα και οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες νοικοκυριά, κυρίως μισθοσυντήρητων και συνταξιούχων, είναι γέννημα - θρέμμα του «ιδεώδους» της ΕΕ. Του ιδεώδους, που, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» (πάντα δε με πρόσχημα το «συμφέρον του καταναλωτή»), επιβάλλει έναν από τους θεμέλιους λίθους του οικοδομήματος της αγοράς, την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε εκχώρηση πλήρους ασυδοσίας στους κάθε λογής κερδοσκόπους - μεγαλοεπιχειρηματίες να καταληστεύουν τους εργαζόμενους - αυτούς δηλαδή που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών - διαμορφώνοντας τις τιμές κατά πώς επιβάλλουν κάθε φορά τα κέρδη τους.

Μ' αυτή την πολιτική οι ελληνικές κυβερνήσεις που κάποτε την παρουσίαζαν προκλητικά ως «άνωθεν εντολή» για να θολώσουν τα νερά στα μάτια του λαού για την άρνησή τους να πάρουν μέτρα ελέγχου των τιμών, όχι μόνο δε διαφωνούν, αντίθετα, είναι πάντα εκεί όταν χαράσσεται, πάντα πρόθυμες να προσυπογράψουν την κάθε σχετική απόφαση, να την προπαγανδίσουν και να την εφαρμόσουν με απόλυτη υπακοή και πειθαρχία. Αλλωστε, από κοινού και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ ψήφισαν πανηγυρικά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, από κοινού προχώρησαν και στα επόμενα βήματα του μαντρώματος των εργαζομένων στη λυκοφωλιά της ΕΕ.

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα απολύτως από τα δύο μεγάλα κόμματα και από το άλλο, που υποκλίνεται στα οράματα της ΕΕ. Εχει κάθε λόγο να ενισχύσει το ΚΚΕ. Τη φωνή της αντίστασης, της απειθαρχίας και της ανυπακοής στην ΕΕ των μονοπωλίων και της ολιγαρχίας του πλούτου. Την ΕΕ που καθημερινά συνθλίβει τα λαϊκά εισοδήματα ΚΑΙ μέσα από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Αυτή που γεννά η «ελεύθερη αγορά». Οι εργαζόμενοι που έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, το οφείλουν στον εαυτό τους να καταδικάσουν την πολιτική, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ και τους συμμάχους του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ