ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Ολο και πιο «ενισχυμένο» το... έλλειμμα!

Από χώρα - εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων φτάσαμε να πληρώσουμε, μόνο πέρσι, για την εισαγωγή αγροτικών ειδών από τις χώρες - μέλη της ΕΕ 1,9 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα εισπράξαμε από ανάλογες εξαγωγές...

Κάθε χρόνος που περνάει, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων καταρρίπτει το ρεκόρ του προηγούμενου έτους. Ετσι για το έτος 2003 σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκύπτει ότι το έλλειμμα έφτασε 1.967.648.122 ευρώ! Αντίστοιχα το 2002 το έλλειμμα ήταν 1.796.938.750 ευρώ ή 613,3 δισ. δρχ., ενώ το 2001 ήταν περίπου το μισό, 351,3 δισ. δρχ.

Οπως συμβαίνει από τις αρχές της δεκαετίας του '80 η τεράστια αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε ένας πολύ καλός πελάτης των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων των άλλων χωρών της ΕΕ. Για το έτος 2003 το έλλειμμα με τις χώρες της ΕΕ ήταν 1.864.022.891 ευρώ και με τις τρίτες χώρες ήταν 103.625.231 ευρώ. Μπορεί η περσινή χρονιά, όπως και η προπέρσινη να μην ήταν από τις καλύτερες για την ελληνική γεωργία, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, όμως αυτό δεν μπορεί να σκιάσει το γεγονός ότι το ευρώ και η ΟΝΕ δεν ωφέλησαν καθόλου την... ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, τα δύο τελευταία χρόνια. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα προηγούμενα χρόνια από το 2001 και για 20 χρόνια πίσω. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι πριν το 1980 το γεωργικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό. Από τα όσα επακολούθησαν και συμβαίνουν μέχρι τώρα στο γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο, συμπεραίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ (μετέπειτα ΕΕ), ενώ αισθητές γίνονται και οι επιπτώσεις από τα όσα επιβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Εξετάζοντας κανείς τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το τεράστιο έλλειμμα του 2003, διαπιστώνει με την πρώτη ματιά ότι για άλλη μια χρονιά καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά για εισαγωγές, προϊόντων του κτηνοτροφικού τομέα: Σε ζώντα ζώα 75.462.720 ευρώ (68.270.769 ευρώ το 2002), σε κρέατα 771.856.117 ευρώ (754.644.599 ευρώ το 2002) και για γάλα - τυριά - αυγά 449.521.009 ευρώ (436.430.471 ευρώ το 2002). Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στα δημητριακά. Εκεί που το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό πριν το 1992, έφτασαν τα πράγματα το 2003 να γίνει το έλλειμμα 267.169.875 ευρώ από 248.739.572 ευρώ το 2002. Στις ζωοτροφές επίσης το έλλειμμα ανέβηκε στα 218.908.642 ευρώ, από 203.724.756 ευρώ το 2002. Από την άλλη στα φρούτα και τα λαχανικά αυτό που προκύπτει από το ισοζύγιο είναι πως το 2003 το πλεόνασμα κατέβηκε στα 318.459.875 ευρώ, ενώ το 2002 ήταν 604.179.200 ευρώ. Κι όπως πάνε τα πράγματα το έλλειμμα στο γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο όσο πάει και θα χειροτερεύει, μετά και τις αρνητικές ευρωαποφάσεις για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, που θα γίνουν πράξη από το 2006, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ.

ΑΓΟΡΑ
Επίθεση με ... λίγα τετραγωνικά

Επιχειρηματικοί όμιλοι προσπαθούν τώρα να σαρώσουν και την «ΕΒΓΑ» της γειτονιάς

Την ανάπτυξη καταστημάτων σε μικρούς χώρους 50-100 τετραγωνικών μέτρων έχει η νέα, πολυεθνικής έμπνευσης, επίθεση που εξαπολύουν επιχειρηματικοί όμιλοι, εναντίον χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων μικρεμπόρων, καθώς και εναντίον κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων. Τα πρώτα τέτοια μαγαζιά - αλυσίδες τύπου «μίνι μάρκετ» έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν στις γειτονιές, με εμφανή στόχο να σαρώσουν όλα τα μικρά καταστήματα που υπάρχουν σήμερα και να παρέμβουν ανάμεσα στους καταναλωτές και στα σούπερ μάρκετ, αποσπώντας κομμάτι του τζίρου της αγοράς.

Οπως διατείνονται, οι τιμές τους θα είναι «ανταγωνιστικές» των σούπερ μάρκετ, με δεδομένο ότι οι όροι που προμηθεύονται τα προϊόντα είναι αντίστοιχοι με εκείνους των σούπερ μάρκετ -μεγάλες ποσότητες και απευθείας εισαγωγές - και ασφαλώς πλεονεκτικοί εκείνων που προμηθεύονται οι μεμονωμένοι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας, ο εκπρόσωπος μιας από αυτές τις αλυσίδες που πρόκειται να κάνει την εμφάνισή της με τα πρώτα καταστήματα τις επόμενες μέρες τόνισε ότι η αλυσίδα θα λειτουργεί ακόμα και Κυριακή, απασχολώντας τρεις εργαζόμενους κάθε μέρα από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 11.00 το βράδυ, κάτι το οποίο αποτελεί απροκάλυπτη καταστρατήγηση του θεσμοθετημένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και ευθεία επίθεση στο εργασιακό δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας. Η αντίδραση από το χώρο των εμποροϋπαλλήλων είναι άμεση σ' αυτά τα σχέδια. Ο Πέτρος Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας, δήλωσε στο «Ρ»: «Ως σωματείο έχουμε συγκεκριμένη θέση. Είτε μικρά είτε μεγάλα μαγαζιά θέλουμε ένα ενιαίο ωράριο. Και σ' αυτή τη βάση δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει σε βάρος της ζωής μας. Και ιδιαίτερα σ' αυτό το ευαίσθητο κομμάτι που λέγεται κυριακάτικη αργία, δε θα αφήσουμε να διαμορφώσουν ντε φάκτο παιχνίδι. Δεν έχουμε κανένα λόγο να δώσουμε συγχωροχάρτι σε επιχειρηματίες που μεθοδεύουν κάτι τέτοιο είτε χρησιμοποιούν πολλά είτε λίγα τετραγωνικά».

Οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες τέτοιων αλυσίδων δεν κρύβουν ότι στα άμεσα σχέδιά τους είναι εκτός από την πώληση των ειδών που σήμερα πουλάνε τα μίνι μάρκετ, να παρέχουν ακόμα και υπηρεσίες του χώρου των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, να βγάζουν φωτοτυπίες, να στέλνουν ΦΑΞ κ.ά. Η «κεντρική ιδέα» της λειτουργίας αυτών των αλυσίδων δεν είναι καινούρια. Εφαρμόζεται ήδη από πολυεθνικές αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην Αμερική, την Ιαπωνία και λειτουργούν τουλάχιστον δεκαέξι ώρες την ημέρα.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στο φως πτυχές του σκανδάλου

Και τα... ρέστα ζητούν οι Γερμανοί, από το ελληνικό δημόσιο, που απέκτησαν (από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) «κοψοχρονιά» τα Nαυπηγεία

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 65 δισεκατομμύρια δραχμές (190 εκατ. ευρώ) αξιώνουν οι Γερμανοί κάτοχοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από το ελληνικό δημόσιο. Το δικαίωμα αυτό - όπως αποκάλυψε χτες ο εκπρόσωπος της HDW Χέλμουτ Μπούρμεστερ - τους το έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία ξεπούλησε τα Ναυπηγεία με μία αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση. Στη σύμβαση αυτή, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της HDW, υπάρχουν εγγυήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο για τις επισφαλείς εκκρεμότητες των Ναυπηγείων! Μάλιστα, πέραν των εγγυήσεων που περιέχονται στη σύμβαση, κατέχουν έγγραφες δηλώσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ πως οποιοδήποτε θέμα προκύψει στην πορεία θα το αναλάβει το ελληνικό δημόσιο! Τα επίμαχα θέματα μεταξύ άλλων είναι η σύμβαση με τον ΟΣΕ, το Στρίντζη, παλιοί φόροι κ.ο.κ.

Οι αποκαλύψεις αυτές, αν και στο γενικό τους περιεχόμενο είναι γνωστές, καταδεικνύουν το μέγεθος της ρεμούλας στο κρίσιμο θέμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αν και στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφερόταν ότι όροι και προϋποθέσεις από τους υποψήφιους αγοραστές δε θα γίνονταν δεκτές - η κυβέρνηση διά, του τότε, υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη ανακοίνωνε ότι οι Γερμανοί δε θέτουν κανέναν όρο για την εξαγορά του Σκαραμαγκά - στο παρασκήνιο, διαδραματιζόταν ένα τεράστιο σκάνδαλο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την ημέρα υπογραφής του σκανδάλου, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπέγραψε νέες παραγγελίες στο Σκαραμαγκά, προικοδοτώντας τους Γερμανούς με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ! Πριν ακόμα παραδοθούν τα Ναυπηγεία είχαν πεταχτεί στο δρόμο της ανεργίας 600 εργαζόμενοι. Για να παραχωρηθούν τα Ναυπηγεία, το ελληνικό δημόσιο εκταμίευσε περισσότερα από 25 δισ. δραχμές (κίνητρα για «εθελούσιες» αποχωρήσεις κ.ο.κ.). Δύο χρόνια μετά, οι «σωτήρες» - έτσι αποκαλούσε το ΠΑΣΟΚ τους Γερμανούς - όχι μόνο δεν αναπτύσσουν το Ναυπηγείο, αλλά ζητούν και τα ρέστα!

Πάντως οι Γερμανοί, ευελπιστούν σε μια «φιλική» διευθέτηση των αξιώσεων που θέτουν και εμφανίζονται βέβαιοι πως θα κερδίσουν τις αγωγές που κατέθεσαν προχτές. Σε ό,τι αφορά το μέλλον των Ναυπηγείων, σημείωσαν πως δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψής τους. Από την πλευρά της η τράπεζα Πειραιώς που είναι αποδέκτης των αγωγών ως αγοράστρια της ΕΤΒΑ (πωλητής των Ναυπηγείων) επισημαίνει ότι η «διαδικασία ούτε αγγίζει ούτε αφορά τον όμιλο» αφού υπάρχουν οι ανάλογες εγγυήσεις του δημοσίου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ