Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στο φως πτυχές του σκανδάλου

Και τα... ρέστα ζητούν οι Γερμανοί, από το ελληνικό δημόσιο, που απέκτησαν (από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) «κοψοχρονιά» τα Nαυπηγεία

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 65 δισεκατομμύρια δραχμές (190 εκατ. ευρώ) αξιώνουν οι Γερμανοί κάτοχοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από το ελληνικό δημόσιο. Το δικαίωμα αυτό - όπως αποκάλυψε χτες ο εκπρόσωπος της HDW Χέλμουτ Μπούρμεστερ - τους το έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία ξεπούλησε τα Ναυπηγεία με μία αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση. Στη σύμβαση αυτή, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της HDW, υπάρχουν εγγυήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων από το ελληνικό δημόσιο για τις επισφαλείς εκκρεμότητες των Ναυπηγείων! Μάλιστα, πέραν των εγγυήσεων που περιέχονται στη σύμβαση, κατέχουν έγγραφες δηλώσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ πως οποιοδήποτε θέμα προκύψει στην πορεία θα το αναλάβει το ελληνικό δημόσιο! Τα επίμαχα θέματα μεταξύ άλλων είναι η σύμβαση με τον ΟΣΕ, το Στρίντζη, παλιοί φόροι κ.ο.κ.

Οι αποκαλύψεις αυτές, αν και στο γενικό τους περιεχόμενο είναι γνωστές, καταδεικνύουν το μέγεθος της ρεμούλας στο κρίσιμο θέμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αν και στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναφερόταν ότι όροι και προϋποθέσεις από τους υποψήφιους αγοραστές δε θα γίνονταν δεκτές - η κυβέρνηση διά, του τότε, υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη ανακοίνωνε ότι οι Γερμανοί δε θέτουν κανέναν όρο για την εξαγορά του Σκαραμαγκά - στο παρασκήνιο, διαδραματιζόταν ένα τεράστιο σκάνδαλο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την ημέρα υπογραφής του σκανδάλου, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπέγραψε νέες παραγγελίες στο Σκαραμαγκά, προικοδοτώντας τους Γερμανούς με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ! Πριν ακόμα παραδοθούν τα Ναυπηγεία είχαν πεταχτεί στο δρόμο της ανεργίας 600 εργαζόμενοι. Για να παραχωρηθούν τα Ναυπηγεία, το ελληνικό δημόσιο εκταμίευσε περισσότερα από 25 δισ. δραχμές (κίνητρα για «εθελούσιες» αποχωρήσεις κ.ο.κ.). Δύο χρόνια μετά, οι «σωτήρες» - έτσι αποκαλούσε το ΠΑΣΟΚ τους Γερμανούς - όχι μόνο δεν αναπτύσσουν το Ναυπηγείο, αλλά ζητούν και τα ρέστα!

Πάντως οι Γερμανοί, ευελπιστούν σε μια «φιλική» διευθέτηση των αξιώσεων που θέτουν και εμφανίζονται βέβαιοι πως θα κερδίσουν τις αγωγές που κατέθεσαν προχτές. Σε ό,τι αφορά το μέλλον των Ναυπηγείων, σημείωσαν πως δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψής τους. Από την πλευρά της η τράπεζα Πειραιώς που είναι αποδέκτης των αγωγών ως αγοράστρια της ΕΤΒΑ (πωλητής των Ναυπηγείων) επισημαίνει ότι η «διαδικασία ούτε αγγίζει ούτε αφορά τον όμιλο» αφού υπάρχουν οι ανάλογες εγγυήσεις του δημοσίου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ