ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2004
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΑΒ
Μετάλλιο ... εξάντλησης στους εργαζόμενους

Σε μεροκάματο μέχρι εξάντλησης φαίνεται να εξελίσσεται η Ολυμπιακή περίοδος για τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ. Ετσι, τους ζητούν να δουλέψουν όλο τον Αύγουστο χωρίς σταματημό, ενώ δε θα μπορέσουν να πάρουν άδειες απ' τον Ιούλη μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη που θα τελειώσουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Χτες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ έκαναν τετράωρη στάση εργασίας -πρωί και απόγευμα - διεκδικώντας κατά βάση πρόσληψη προσωπικού, εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του «Αθήνα 2004» και τη χορήγηση ικανοποιητικής αποζημίωσης στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη διάρκεια της πρωινής στάσης εργασίας έγινε και συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκε ο συντονισμός με τους εργαζόμενους στα λεγόμενα Ολυμπιακά νοσοκομεία και η παράσταση στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη μετά τις ευρωεκλογές.

Μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα» ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, υποστήριξε ότι έχουν ήδη προσληφθεί 300 άτομα «και έχουν αρχίσει οι τοποθετήσεις για να εκπαιδευτούν πριν ανέβουν στα καινούρια ασθενοφόρα». Είναι προσλήψεις που εκκρεμούσαν από το 2003 και απλώς αναρτήθηκαν οι πίνακες με τα ονόματά τους. Δηλαδή δεν έχουν φτάσει ακόμα στο ΕΚΑΒ. Για τα υπόλοιπα 200 άτομα ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα να προσληφθούν με διαδικασία ΑΣΕΠ» και η κάλυψη ενός μέρους απ' αυτούς θα γίνει «με επικουρικούς γιατρούς και ενδεχομένως με εποχιακό προσωπικό».

Για το λεγόμενο Ολυμπιακό επίδομα ο υπουργός Υγείας είπε ότι «είναι κάτι στο οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια λύση και το συζητούμε, γιατί δεν έχει προβλεφτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».


Ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με τις απολύσεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών

Eurokinissi

Την ανάγκη κατάργησης των ωρομισθίων και αναπληρωτών με μαζικές προσλήψεις μόνο μόνιμων εκπαιδευτικών από την επετηρίδα, με αφορμή τις απολύσεις ωρομίσθιων εκπαιδευτικών πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, επαναφέρει το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν στην υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του Γιάννης Πατσιλινάκος, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Παναγιώτης Κοσιώνης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί τους ωρομισθίους και αναπληρωτές και αρνείται να προβεί σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς από την επετηρίδα», επισημαίνουν στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ και τονίζουν ότι «οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τυγχάνουν μερικής απασχόλησης χωρίς δικαιώματα και "απολαμβάνουν" μερική ζωή, βρίσκονται αυτό το διάστημα αντιμέτωποι και με την απόλυση, πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Με το πρόσχημα ότι τα μαθήματα τα οποία διδάσκουν δεν είναι εξεταζόμενα, οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί πολλών ειδικοτήτων απολύονται.

Επιτακτικά προβάλλει η ανάγκη της κατάργησης των ωρομισθίων και αναπληρωτών και της πρόσληψης μόνο μόνιμων εκπαιδευτικών, από την επετηρίδα - η οποία πρέπει να επανασυσταθεί - και σε αριθμό που να καλύπτει τις σύγχρονες, διευρυμένες ανάγκες της εκπαίδευσης», καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να μην απολυθεί κανένας ωρομίσθιος.

Με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα

Πέρα από τα παραπάνω προβλήματα, οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν, όπως καταγγέλλει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, και την έλλειψη συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η παράταξη ζητά την εγγραφή των ωρομισθίων εκπαιδευτικών ως μελών με πλήρη δικαιώματα στις ΕΛΜΕ και τους Διδασκαλικούς Συλλόγους, επισημαίνοντας ότι οι πλειοψηφίες σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αρνούνται ουσιαστικά να εγγράψουν ως μέλη με πλήρη δικαιώματα τους ωρομισθίους. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τονίζει ότι η στάση αυτή είναι απαράδεκτη και «εκτός των άλλων, αντιμετωπίζει τους ωρομίσθιους συναδέλφους ως εκπαιδευτικούς β' κατηγορίας, υπονομεύει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, διευκολύνει την κυβέρνηση στην υλοποίηση του δόγματος «διαίρει και βασίλευε» στο χώρο των εκπαιδευτικών και καλλιεργεί συντεχνιακές αντιλήψεις, διασπώντας και αποδυναμώνοντας τους αγώνες».


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Σε πλημμελή λειτουργία

Για τρίτη συνεχή βδομάδα οι γιατροί του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων απέχουν απ' τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα τακτικά χειρουργεία και τα αντίστοιχα περιστατικά από τα εργαστήρια και τις κλινικές, με αίτημα την έγκριση του προγράμματος εφημεριών που καταρτίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Απαντήσεις για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, Γ. Πατσιλινάκος και Α. Σκυλλάκος, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη.

Η διοίκηση, τονίζουν οι βουλευτές, περικόπτει τα προγράμματα σε βαθμό επικίνδυνο για τους ασθενείς και τους γιατρούς, αφού ακόμα και για τις γενικές εφημερίες εγκρίνει μόνο ένα ειδικευμένο γιατρό για μεγάλα τμήματα. Ακόμα, κάνει χρήση της εφημερίας ετοιμότητας σε υπέρμετρο βαθμό, αφήνοντας ακάλυπτα ουσιαστικά τα τμήματα και ξεζουμίζοντας τους γιατρούς πληρώνοντάς τους το 1/3 μόνο της πραγματικής τιμής της δουλιάς τους. Μερικά τμήματα «καλύπτονται» μόνο από εφημερεύοντες ετοιμότητας, ενώ γιατροί εφημερεύουν χωρίς να είναι στα προγράμματα εφημερίας και χωρίς να πληρώνονται.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με κενές το 30% των οργανικών θέσεων του, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, το «Χατζηκώστα» εφημερεύει μέρα παρά μέρα, όσο και το νοσοκομείο «Δουρούτης», που έχει τουλάχιστον διπλάσιο προσωπικό.

Οι κομμουνιστές βουλευτές επισημαίνουν ακόμη ότι μεγάλο πρόβλημα του «Χατζηκώστα» είναι η παλιά πτέρυγα που όλο ανακαινίζεται και όλο δεν τελειώνει - τρία χρόνια τώρα - ενώ ακόμα και χώροι που ανακαινίστηκαν δεν παραδίδονται σε λειτουργία με διάφορα προσχήματα ή ακατανόητες μικροπαραλείψεις.

«Το νοσοκομείο "Χατζηκώστα" εξωθείται κάθε μέρα και περισσότερο σε πλημμελή λειτουργία, με αποτέλεσμα να στερείται ο πληθυσμός της περιοχής των αναγκαίων δημόσιων υπηρεσιών υγείας», υπογραμμίζουν οι βουλευτές.

Ετσι, ζητούν απαντήσεις απ' τον υπουργό Υγείας για το αν θα εγκριθούν τα απαραίτητα προγράμματα εφημερίας και αν θα γίνουν οι προσλήψεις γιατρών. Τέλος, αν σκέπτεται το υπουργείο να μειώσει τις μέρες εφημερίας του νοσοκομείου σε σχέση με το νοσοκομείο «Δουρούτης» και τι μέτρα θα πάρει για την άμεση παράδοση και λειτουργία της ανακαινιζόμενης πτέρυγας.


Οι απολύσεις και ο ρόλος του ΣΕΟΦΑΕ

Με επιστολή της προς το «Ρ», η διοίκηση του Συνδικάτου Επαγγελματιών Οδηγών (ΣΕΟΦΑΕ) εκφράζει την «αγανάκτησή της» αναφορικά με δημοσίευμά μας στις 3/6, που περιέγραφε την απεργιακή κινητοποίηση των οδηγών στην εταιρία «ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΟΣ ΑΕ»

Συγκεκριμένα, οι επιστολογράφοι ενώ δε βγάζουν μιλιά για την εργοδοσία και τα προβλήματα των οδηγών, ισχυρίζονται «ότι δήθεν απολύθηκαν συνδικαλιστές του υπό σύσταση σωματείου, το οποίο ούτε καν υφίσταται, ότι απέργησαν οι οδηγοί σύσσωμοι της εταιρίας (σ.σ. ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΟΣ ΑΕ). Σας πληροφορούμαι ότι η εταιρία διαθέτει 45 οδηγούς και αυτοί που βρέθηκαν στην 4ωρη στάση ήταν οι επτά, υποτιθέμενοι Συνδικαλιστές, του υπό σύσταση Σωματείου του οποίου η αίτηση προς σύσταση απορρίφθηκε με την 2499/2004 του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών στις 20/04/2004. Μας κατηγορείτε για εργοδοτικούς ενώ κανείς από τους κυρίως σε εισαγωγικά δεν ενημέρωσε το συνδικάτο για τους λόγους της απολύσεως...».

Η απάντηση του «Ρ»

Καταρχήν: Από πότε η διοίκηση ενός σωματείου, στην περίπτωσή μας του ΣΕΟΦΑΕ, αποφαίνεται ότι δεν υφίσταται το σωματείο στην επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΟΣ ΑΕ». Και μάλιστα παρεμβαίνει ώστε να μη συγκροτηθεί τέτοιο σωματείο. Οταν τουλάχιστον 23 εργαζόμενοι με τη νόμιμη διαδικασία έχουν ξεκινήσει τη συγκρότησή του και υπάρχει προσωρινή διοίκηση;

Από πού οι επιστολογράφοι γνωρίζουν για την απόρριψη της αίτησης για τη συγκρότηση του σωματείου στην εταιρία «ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΟΣ», όταν μέχρι τώρα καμία απόφαση δεν έχει νόμιμα επιδοθεί με δικαστικό κλητήρα, και σε κάθε περίπτωση, δεν έχει τελεσιδικήσει;

Τη στιγμή που η εταιρία «ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΟΣ» απολύει δύο εργαζόμενους. Αυτή είναι η εργατική αλληλεγγύη που επιδεικνύει προς συναδέλφους απολυμένους; 'Η μήπως αυτό επιδίωκαν οι επιστολογράφοι; Δηλαδή τη δίωξη εργαζομένων συνδικαλιστών. Δεν εξηγείτε διαφορετικά, το ύφος της επιστολής, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχαίρουν γιατί δήθεν απέργησαν λιγότεροι οδηγοί, απ' αυτό που γράφεται στο ρεπορτάζ. Οπως δεν εξηγείται και το γεγονός, ότι δυο βδομάδες πριν τις απολύσεις και την κινητοποίηση των οδηγών, με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΣΕΟΦΑΕ, τρομοκρατούσε τους οδηγούς της «ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΟΣ» γράφοντας: «Από εδώ και πέρα λοιπόν, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους και ας προστατέψουν οι ίδιοι τα εργασιακά τους δικαιώματα και όσους παρασύρανε...». Χρειάζονται άραγε και άλλες αποδείξεις για το ρόλο της διοίκησης του ΣΕΟΦΑΕ;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ