ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάη 2004
Σελ. /32
«Με τους λαούς κατά της ΕΕ ή με την ΕΕ κατά των λαών»

Στις ευρωεκλογές μπαίνει αντικειμενικά από την ίδια την πορεία των εξελίξεων το δίλημμα: «Με τους λαούς κατά της ΕΕ ή με την ΕΕ κατά των λαών». Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Η στάση κάθε πολιτικής δύναμης σ' αυτό το δίλημμα κρίνει και το αν υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα ή τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Για τους εργαζόμενους της χώρας μας, για τους λαούς της Ευρώπης η θέση της Αντίστασης - Ανυπακοής - Απειθαρχίας αποτελεί την ελάχιστη γραμμή άμυνας στην ΕΕ.

Η ΕΕ, ως συνασπισμός καπιταλιστικών κρατών, ενισχύει και γιγαντώνει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, την κρατική καταστολή και βία, τη στρατιωτικοποίηση, συμμετέχει στους πολέμους.

Οι λαοί όμως θέλουν να ζήσουν καλύτερα, διεκδικώντας την πλήρη ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους. Θέλουν σταθερή και μόνιμη δουλιά, πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση, ελεύθερο χρόνο, δωρεάν Παιδεία και Υγεία, υψηλού επιπέδου πολιτιστική ζωή, γενικότερη μόρφωση και καλλιέργεια, θέλουν ανάπαυση και αναψυχή, θέλουν να ζήσουν και να απολαύσουν με βάση τον πλούτο που παράγουν.

Μπορούν όλ' αυτά να καταχτηθούν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Η ΕΕ, ως συμμαχία των δυνάμεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, δε θέλει τους λαούς της Ευρώπης ελεύθερους και ενωμένους, με βάση τα κοινά τους συμφέροντα. Ευαγγέλιό της έχει την ανταγωνιστικότητα, που σημαίνει ολοένα και μεγαλύτερη εξασφάλιση δυνατοτήτων απέναντι στο αμερικανικό και στο ιαπωνικό κεφάλαιο για μεγαλύτερα μερίδια στην παγκόσμια αγορά. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει μεγαλύτερες διαστάσεις του κεφαλαίου, πιο φτηνά εμπορεύματα, άρα μικρούς μισθούς, χωρίς κοινωνικά δικαιώματα, όπως εξασφάλιση σύνταξης, δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, εκπαίδευσης κλπ. Ανταγωνιστικότητα και «κοινωνική πολιτική» δε συμβιβάζονται. «Κοινωνική πολιτική» σημαίνει υπονόμευση των κερδών.

Είναι σαν να παραχωρεί το κεφάλαιο τα κέρδη και την εξουσία του, σαν να υπονομεύει τους μοχλούς ανάπτυξής του. Γι' αυτό και δεν μπορούν οι λαοί να ζήσουν μέσα στην ΕΕ τη δική τους πραγματικότητα με βάση τις δικές τους ανάγκες, δε χωρούν στην ΕΕ.

Μόνο η ανατροπή αυτής της πολιτικής σε κάθε χώρα μπορεί να δώσει διέξοδο σε όφελος των λαών, να οδηγήσει στην Ευρώπη των λαών, του σοσιαλισμού. Κάθε προσανατολισμός σε άλλη κατεύθυνση (π.χ., ΕΕ με κοινωνικό πρόσωπο, όπως προβάλλει ο ΣΥΝ, μιλώντας υπέρ της ΕΕ, αλλά ενάντια στις συνέπειες από την πολιτική της και προτείνοντας μια πολιτική αναδιανομής εισοδημάτων και περισσότερο κοινωνικό κράτος, δηλαδή μια ένωση ιμπεριαλιστών που εφαρμόζει φιλολαϊκή πολιτική, αν είναι δυνατόν!), αν δεν εκφράζει ουτοπική αντίληψη, είναι σκόπιμος αποπροσανατολισμός του λαϊκού κινήματος, για την υποταγή των λαϊκών μαζών στη στυγνή εκμετάλλευση.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ, κορόιδεψαν το λαό ότι μέσω της ΕΕ θα κατακτήσει τη διαβόητη σύγκλιση, δηλαδή ότι θα αποκτήσει υψηλά εισοδήματα και κοινωνικά δικαιώματα ανάλογα με εκείνα που υπήρχαν στις πιο ισχυρές χώρες της Ευρώπης, ενώ του έκρυψαν ότι όλοι οι λαοί της Ευρώπης χάνουν κατακτήσεις και η τάση είναι η σύγκλιση προς τα κάτω.

Του είπαν ότι με την είσοδο στην ΟΝΕ και τη χρήση του ευρώ θα δημιουργηθούν δυνατότητες ώστε να εξισωθούν μισθοί και κοινωνικές παροχές στην ΕΕ, αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ η εξίσωση γίνεται προς τα κάτω. Αυτή η τάση είναι γενική, σε όλους τους τομείς. Μόνο οι δείκτες της ανεργίας και της φτώχειας ανεβαίνουν.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν το μονόδρομο της ΕΕ, κρύβοντας ότι πρόκειται για μονόδρομο των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μονοπωλίων, συνολικά των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΝ, που αυτοπροβάλλεται ως δύναμη της Αριστεράς, μιλά για λαϊκά προβλήματα, αλλά τα χρεώνει αποκλειστικά και μόνο στην κυβερνητική πολιτική, ενώ η κυβερνητική πολιτική εφαρμόζει με τη θέλησή της βέβαια τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Και αυτό προκειμένου να «βγάλει λάδι» την ΕΕ, ή τη στρατηγική του υπέρ της ΕΕ, την οποία προσδοκά να εξανθρωπίσει!

Το ΚΚΕ, από το 1981, όταν εντάχθηκε η χώρα μας στην τότε ΕΟΚ, αντιτάχθηκε σ' αυτή την ένταξη. Είπε την αλήθεια για το χαρακτήρα της, τις αρνητικές συνέπειες για τα λαϊκά συμφέροντα από τη συμμετοχή της χώρας σ' αυτήν, όπως και στη συνέχεια στην ΕΕ, για το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ και το ευρώ, για το Σύμφωνο Σταθερότητας, όταν τα άλλα κόμματα την έκρυβαν. Ανέπτυξε πρωτοβουλίες και άνοιξε μέτωπα πάλης για να αντιμετωπιστούν, όσο ήταν δυνατό, οι αρνητικές συνέπειες για την εργατική τάξη, τους ΕΒΕ, τη μικρομεσαία αγροτιά, προτείνοντας τον άλλο δρόμο εξέλιξης και ανάπτυξης, σε όφελος του λαού, της αντιιμπεριαλιστικής-αντιμονοπωλιακής πάλης, έως την αποδέσμευση και την ανατροπή της κυριαρχίας του κεφαλαίου.

Αυτό προτείνει και σήμερα ως εναλλακτική διέξοδο, και συνδέει το ζήτημα της ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας, σε συνδυασμό με την κοινή πάλη των λαών των χωρών της ΕΕ, είναι μονόδρομος για τα λαϊκά συμφέροντα.

Σ' αυτή τη βάση διεκδικεί την ψήφο των λαϊκών δυνάμεων,αλλά και όλων όσων αντιστέκονται και διεκδικούν, όλων όσοι μπορεί να έχουν δυσπιστία, να μη συμφωνούν με τη θέση για αποδέσμευση, για ρήξη, όμως καταλαβαίνουν ότι το ΚΚΕ εγγυάται συνεπή αντίσταση και διεκδίκηση, ενισχύει την πάλη τους.

Μόνο έτσι μπορεί να αρχίσει να σχηματίζεται ο πόλος της συνεργασίας χωρών και κυβερνήσεων που, αποδεσμευμένες από την ΕΕ, θα χτίσουν μια εντελώς διαφορετική συνεργασία σε μορφή και περιεχόμενο, προς όφελος των λαών.


Σ.


ΚΚΕ
Κεντρικές συγκεντρώσεις και περιοδείες

Τις προσεχείς μέρες θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συγκεντρώσεις και περιοδείες.

Σήμερα, Κυριακή

-- Στις 8 μ.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Σαλαμίνα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Σιντριβάνι). Θα χαιρετίσει ο Σωτήρης Παπασωτηρίου, συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ, υποψήφιος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

-- Στις 2.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» θα περιοδεύσει ο Θανάσης Παφίλης.

-- Περιοδεία σε ξενοδοχεία του Λασιθίου θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Κουμπούρης στις περιοχές Μακρύ Γιαλού και Ιεράπετρας. Στις 8.30μ.μ. θα μιλήσει σε συνεστίαση που οργανώνει η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ.

Αύριο, Δευτέρα

-- Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στην Αρτέμιδα στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου (Λούτσα) στις 8 μ.μ. Θα χαιρετίσει η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου.

-- Στις 11π.μ. στο «ΙΑΣΩ» θα περιοδεύσει η Διαμάντω Μανωλάκου.

Την Τρίτη, 1/6

-- Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο στις 9 μ.μ. Θα χαιρετίσουν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κ. Αλυσσανδράκης και ο Αλοέζ Μπιστόρφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚ Λουξεμβούργου.

-- Στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μεγάρων θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής.

-- Στις 8μ.μ. σε συγκέντρωση στο τρίγωνο του Εφραιμίδη, στη Δραπετσώνα, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος. Θα χαιρετίσει ο Ιορδάνης Παυλόσογλου, από την επιτροπή στήριξης του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ.

-- Στις 9π.μ. σε συγκέντρωση στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, θα μιλήσει ο Γιώργος Τούσσας. Ενώ στις 6.30μ.μ. θα περιοδεύσει στις γειτονιές της Αγ. Σοφιάς και των Μανιάτικων.

-- Στις 9 π.μ. στον «Ευαγγελισμό» θα περιοδεύσει ο Θανάσης Παφίλης.

-- Στις 8 π.μ. στην «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ» θα περιοδεύσει η Διαμάντω Μανωλάκου.

-- Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Μάνδρας θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ