ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Πείνα στον κόσμο και στο βάθος... «μεταλλαγμένα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται συστηματικά, σ' ολόκληρο τον κόσμο, είναι 842 εκατομμύρια! Το στοιχείο περιλαμβάνεται σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO), όπου φαίνεται ότι η πείνα χτυπάει ιδιαιτέρως τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες ζουν 798 εκατομμύρια υποσιτιζόμενων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν τα στοιχεία για την πείνα στις χώρες του «μεταβατικού σταδίου», δηλαδή τις πρώην σοσιαλιστικές, όπου ζουν 34 εκατομμύρια υποσιτιζόμενοι, ενώ και στις αναπτυγμένες χώρες 10 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα, την πιο ακραία μορφή ανισότητας και κοινωνικής αδικίας.

Περισσότεροι από τους μισούς πεινασμένους του πλανήτη, περίπου το 60%, ζουν στην Ασία και τον Ειρηνικό, ενώ αμέσως μετά έρχεται η υποσαχάρια Αφρική με 24%.

Η ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων αποφεύγει να θίξει τις πραγματικές και ουσιαστικές αιτίες αυτού του φαινομένου. Θεωρεί την πείνα περίπου ως «φυσικό φαινόμενο», το οποίο «κατά σύμπτωση» πλήττει τις συγκεκριμένες ηπείρους, χώρες και λαούς. Συγκαλύπτει, δηλαδή, το γεγονός ότι αυτές ακριβώς οι «σκοτεινές γωνιές» του κόσμου είναι εκείνες που υφίστανται την την πιο ανηλεή εκμετάλλευση του ιμπεριαλισμού.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ο αριθμός των χωρών των οποίων οι πληθυσμοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πείνας, τον Αύγουστο του 2003, ήταν 38. Είκοσι τρεις απ' αυτές ήταν στην Αφρική, οκτώ στην Ασία, πέντε στη Λατινική Αμερική και δύο στην Ευρώπη. Οι πολεμικές συγκρούσεις, μικρής ή μεγάλης κλίμακας και οι οικονομικές τους συνέπειες ευθύνονται για το 35% των έκτακτων αναγκών για τρόφιμα.

Οι αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες, εξάλλου, ευθύνονται εν πολλοίς γι' αυτή την κατάσταση, καθώς οικειοποιούνται ένα μεγάλο μέρος του πλούτου των αναπτυσσόμενων χωρών, παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις, γυρίζουν την πλάτη στους πεινασμένους. Μπορεί, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, η πείνα να μειώθηκε ως ποσοστό επί του παγκόσμιου πληθυσμού από 28% σε 17%, ωστόσο ο αριθμός των πεινασμένων αυξήθηκε εξαιτίας της ταχύτερης αύξησης του πληθυσμού.

H προσφορά τροφίμων στο Κονγκό μειώθηκε την περίοδο 1900-2001 κατά σχεδόν 3% και, συγκεκριμένα, στην ημερήσια κατανάλωση 1.566 θερμίδων ανά άτομο. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, η ημερήσια κατανάλωση τροφίμων στις HΠA αυξήθηκε στις 3.769 θερμίδες ανά άτομο.

Ομως, αυτό που προκαλεί εντύπωση και αγανάκτηση είναι η προσπάθεια του FAO να προωθήσει ως απάντηση στην πείνα τη βιοτεχνολογία και ειδικότερα τα μεταλλαγμένα προϊόντα...

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ζακ Ντιουφ, παρουσιάζοντας την εν λόγω έκθεση στις 17 Μάη στη Ρώμη, είπε ότι: «Η βιοτεχνολογία κρατά τη μεγάλη υπόσχεση για τη γεωργία στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά μέχρι τώρα μόνο οι αγρότες σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες συγκεντρώνουν αυτά τα οφέλη» και συμπλήρωσε ότι «τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά ανά περίπτωση, αλλά η διαμάχη αυτή δεν πρέπει να μας αποσπάσει από τη δυνατότητα που προσφέρει η πρόοδος της βιοτεχνολογίας».


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αποτελέσματα «συγχωνεύσεων»

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές επιχειρήσεων παρουσιάζονται από τους θιασώτες της «παγκοσμιοποίησης» ως απαραίτητο βήμα για τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας», από την οποία θα ωφεληθούν οι καταναλωτές. Η λογική τους είναι απλή: Η συγχώνευση περιορίζει το κόστος λειτουργίας και παραγωγής και έτσι ο καταναλωτής θα πληρώνει φθηνότερα τα προϊόντα και θα απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες.

Η διάψευση αυτών των ισχυρισμών έρχεται από τις ΗΠΑ και από την έρευνα που έγινε από την εταιρία «Maritz Research» για τις συνέπειες από το «κύμα» των συγχωνεύσεων στην Αμερική.

Μόνο το 14% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί προς το καλύτερο. Στη δημοσκόπηση, οι καταναλωτές επικαλέστηκαν νέες ή υψηλότερες παρακρατηθείσες προμήθειες και την υποχώρηση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών ως τους βασικούς λόγους που επεξηγούν το γιατί θεωρούν επιβλαβείς τις συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζών.

Το παραπάνω είναι ένα μικρό μόνο δείγμα και ίσως αυτό που είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Οι συγχωνεύσεις που είναι ένα από τα δοκιμασμένα εργαλεία του καπιταλιστικού συστήματος για την αντιμετώπιση της κρίσης, συνοδεύονται από τις λεγόμενες «αναδιαρθρώσεις». Η πιο γνωστή απ' αυτές είναι η δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων, τα τελευταία χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων και την εφαρμογή εργασιακού καθεστώτος υπερεκμετάλλευσης για το προσωπικό που μένει.

Παραδείγματος χάριν, η συγχώνευση του δύο μεγάλων ευρωπαϊκών φαρμακευτικών βιομηχανιών «Sanofi» και «Aventis», που ανακοινώθηκε πρόσφατα, θα οδηγήσει στην απόλυση 10 - 12.000 εργαζομένων, περίπου του 10% του προσωπικού των δύο εταιριών!

ΗΠΑ Πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου εμφάνισαν τον Απρίλη οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ. Οπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι παραπάνω παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξεως του 1,4%. Το Μάρτη οι εν λόγω παραγγελίες είχαν αυξηθεί κατά 5%, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνη του 2000.

ΑΝΕΡΓΙΑ Σταθερή παρέμεινε τον Απρίλη η ανεργία στη Ζώνη Ευρώ καθώς η οικονομική ανάκαμψη δεν οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τα 12,7 εκατομμύρια των ανέργων. Το ποσοστό των ανέργων ανέρχεται έτσι στο 9% στο οποίο έφθασε και το Μάρτη, μετά την προς τα άνω αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης για 8,8%. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ανεργία παρέμεινε επίσης σταθερή στο 9,1% στο οποίο αναθεωρήθηκε και το ποσοστό του Μαρτη από την αρχική εκτίμηση του 9%. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει 19,3 εκατομμύρια ανέργων.

ΚΙΝΑ Σε ετήσιο ρυθμό 11,4% εκτιμάται ότι θα επεκταθεί η οικονομία της Κίνας εντός του β' τριμήνου του 2004, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του κρατικού κέντρου πληροφοριών (SIC) που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Κρατικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων. «Διατηρούμε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων», δήλωσε ο Χου Χοντζουάν, οικονομολόγος του SIC.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ