ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πυκνώνουν τα σύννεφα

Με πτώση 3,63 έκλεισε η χτεσινή συνεδρίαση

Νέες απώλειες σημειώθηκαν χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 5.034,85 μονάδες και με ποσοστό πτώσης 3,63%. Οπως και σε όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις του τελευταίου διαστήματος, αρχικά ο δείκτης σημείωσε και οριακή άνοδο, στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε για αρκετή ώρα με μικρά ποσοστά πτώσης, λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης έφτασε να χάνει πάνω από 4% για να κλείσει τελικά στα παραπάνω επίπεδα.

Από τις 306 μετοχές που διακινήθηκαν μόνο 25 σημείωσαν άνοδο και όλες οι άλλες πτώση. Ενδεικτικό της άσχημης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Χρηματιστήριο είναι ότι 36 μετοχές βρέθηκαν στο -8%, ενώ περί τις 90 μετοχές έκλεισαν με απώλειες πάνω από 7,6% και με ανεκτέλεστες εντολές πωλήσεων πολλών δεκάδων χιλιάδων κομματιών.

Στο μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής οι «ενέσεις» που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να κάνουν στην πορεία του χρηματιστηρίου οι διάφοροι παράγοντες. Ετσι, υπό την απειλή μεγάλων ζημιών, στο κενό πέφτουν τόσο οι διαβεβαιώσεις των διαφόρων χρηματιστηριακών αναλυτών και των «σομόν» εφημερίδων, ότι από μέρα σε μέρα επίκειται μεγάλη αύξηση των τιμών, αλλά και οι εκτιμήσεις που όλο και πιο προκλητικά διατυπώνει ο Γ.Παπαντωνίου, ο οποίος τις τελευταίες μέρες δε χάνει ευκαιρία να κάνει λόγο, είτε για μεγάλη αύξηση του δείκτη μέσα στο 1999, είτε για την ραγδαία πτώση των επιτοκίων το 2000, είτε για τις καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Εκείνο που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κυριαρχεί αυτές τις μέρες στην οδό Σοφοκλέους, είναι ένας ιδιόμορφος πανικός των «μικρών παιχτών», που από κανέναν βέβαια δεν ομολογείται, αλλά που είναι εμφανής σε κάθε συνεδρίαση.

ΑΓΟΡΑ
Στις 2.000 δρχ. το κιλό η γαλοπούλα

Περιορισμένη ήταν χτες η κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά, κυρίως στα καταστήματα των βασικών ειδών διατροφής, την αγορά των οποίων οι περισσότεροι καταναλωτές αφήνουν για την προπαραμονή ή την παραμονή των Χριστουγέννων. Προχτές Κυριακή που τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά έκανε την επίσημη εμφάνισή της η παραδοσιακή γαλοπούλα. Συγκεκριμένα, στη Βαρβάκειο χτες και προχτές η ντόπια γαλοπούλα πωλούνταν προς 1.900 - 2.000 δρχ. το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία αναμένεται να ξεπεράσει και τις 2.000 δρχ. το κιλό. Κι αυτό παρά τις συστάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης να συγκρατηθεί η τιμή της στα περσινά επίπεδα, που κατά το ίδιο το υπουργείο ήταν οι 1.500 δρχ. το κιλό.

Από τα άλλα κρέατα που συνηθίζονται στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων:

  • Το ντόπιο γουρουνόπουλο γάλακτος πωλούνταν στη Βαρβάκειο στις 2.000 - 2.200 δρχ. το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία πωλούνταν μέχρι και 2.400 δρχ. το κιλό.
  • Το ντόπιο αρνί και το κατσίκι γάλακτος πωλούνται ως επί το πλείστον στις 2.500 - 2.600 δρχ. το κιλό, ενώ έφτανε και τις 2.700 δρχ. το κιλό.

Τσιμπημένες, αλλά «στα περσινά επίπεδα», είναι και οι τιμές στα οπωροκηπευτικά αυτές τις μέρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, οι ντομάτες πωλούνται στις 400 - 450 δρχ. το κιλό, οι πατάτες στις 125 - 145 δρχ., τα μαρούλια στις 100 - 150 δρχ. το ένα, το λάχανο στις 100 - 150 δρχ., τα πορτοκάλια 100 - 150 δρχ. το κιλό, τα μήλα 250 - 300 δρχ. και τα μανταρίνια 150 δρχ.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) από σχετική έρευνα που διενήργησε διαπιστώνει έντονες αποκλίσεις στις τιμές ομοειδών προϊόντων από κατάστημα σε κατάστημα και από πόλη σε πόλη. Επίσης, καταγράφει «χαλάρωση» των «συμφωνιών κυρίων» και εκφράζει ανησυχία για «ενδεχόμενη έκρηξη τιμών» στους προσεχείς μήνες.

Τα εμπορικά καταστήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, θα λειτουργήσουν αυτή και την επόμενη βδομάδα ως εξής:

  • Από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη 23/12: 9.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Παρασκευή 24/12 παραμονή Χριστουγέννων: 9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.
  • Δευτέρα 27/12 έως Πέμπτη 30/12: 9.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Παρασκευή 31/12 παραμονή Πρωτοχρονιάς: 9.00 π.μ. - 5.00 μ.μ.
Το ωράριο των καταστημάτων

Τα κρεοπωλεία από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη θα ανοίγουν στις 7.30 το πρωί και θα κλείνουν στις 8.00 το βράδυ. Την Παρασκευή παραμονή Χριστουγέννων θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα. Τη Δευτέρα 27/12 θα λειτουργήσουν από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 4.00 το μεσημέρι, από την Τρίτη 27/12 μέχρι την Πέμπτη 30/12 θα κλείνουν στις 8.00 το βράδυ και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα.

Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά όπως όλες τις άλλες μέρες.

Τέλος, τη Δευτέρα 3 Γενάρη όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργάσιμης προτελευταίας Κυριακής του χρόνου.

Μπλόκο στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Eμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατά της απόφασης του νομάρχη, που είχε εκδόσει «κατ' εξαίρεση» άδεια εφταήμερης λειτουργίας σε κατάστημα της πόλης

Την άμεση απαγόρευση της, κατ' εξαίρεση, λειτουργίας σε εφταήμερη βάση, μέχρι τα μεσάνυχτα, του καταστήματος της VIRGIN MEGASTORE στο κέντρο των κινηματογράφων Βίλατζ Σέντερ που βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε κατατεθεί ενάντια στην απόφαση του νομάρχη, με την οποία παρεχόταν η παραπάνω άδεια.

Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος είχε υποστηρίξει στο δικαστήριο ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε ζητήσει από τον νομάρχη την ακύρωση της παράνομης απόφασής του.

Το Δικαστήριο, στην απόφασή του, τονίζει ότι η εξαίρεση από το ωράριο με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων. Σε ό,τι αφορά στην εργοδοτική πλευρά, η απόφαση επικαλείται την αντίθετη γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία είχε εκφραστεί τόσο προς την εταιρία όσο και με έγγραφη διαμαρτυρία στο νομάρχη Θεσσαλονίκης, με την οποία επισήμανε τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, με την παροχή άδειας λειτουργίας κατά παράβαση του ωραρίου.

Το Δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως «τα μέλη που απάρτιζαν τη Νομαρχιακή Επιτροπή και το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενήργησαν κατά παράβαση του νόμου και καθ' υπέρβαση της εξουσίας που αυτός παρέχει στα ανωτέρω όργανα εξουσίας».

Ολο... σιγουριά ο Ευ. Βενιζέλος

Υπόσχεται να δώσει «εντός της εβδομάδας» τα τεύχη δημοπράτησης για τα δίκτυα πόλης φυσικού αερίου

Βέβαιος, για άλλη μια φορά, ότι εντός της εβδομάδας θα δοθούν τα τεύχη δημοπράτησης των δικτύων πόλης του φυσικού αερίου στους υποψήφιους επενδυτές, εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι μέχρι τα μέσα Φλεβάρη θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιες διαβεβαιώσεις ο ελληνικός λαός τις ακούει εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, δηλαδή από τη στιγμή που προκηρύχτηκε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός. Εκτοτε, ο διαγωνισμός κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα των υποψήφιων επενδυτών, με μεγάλες μειώσεις στο σχεδιαζόμενο εύρος του έργου και με τον ελληνικό λαό να ακριβοπληρώνει τέτοια έργα και με τη ΔΕΠΑ να χρησιμοποιείται μόνο και μόνο για το πώς θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα των ιδιωτών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Σημαντικά κερδοφόρο» το 2000

«Ησυχος» αλλά σημαντικά κερδοφόρος χρόνος θα είναι το 2000 για τις τράπεζες. Η αισιόδοξη αυτή εκτίμηση ανήκει στη διοίκηση του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, που με χτεσινή ανακοίνωσή της προεξοφλεί, από τώρα, τη συνέχιση της υφιστάμενης νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίοο Τύπου της τράπεζας, τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΧΙΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ - θΡΑΚΗΣ αποφάσισαν τη συγχώνευση των τριών τραπεζών. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι «θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/6/2000, ενώ η σχέση ανταλλαγής μετοχών θα καθοριστεί από Γενικές Συνελεύσεις, σε συνάρτηση με τις εκτιμήσεις διεθνών ελεγκτικών εταιριών». Οπως επίσης αναφέρεται, η προετοιμασία της συγχώνευσης έχει ξεκινήσει από το Μάη του 1999, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και την «εθελουσία» έξοδο του πλεονάζοντος στελεχιακού δυναμικού... Για την τύχη του υπαλληλικού προσωπικού δεν αναφέρεται τίποτα.

Σε διαδικασία συγχώνευσης βρίσκονται και οι χρηματιστηριακές εταιρίες των τριών τραπεζών, «Σίγμα ΑΧΕ», «Χίος ΑΧΕ» και «Μακεδονίας - Θράκης ΑΧΕ».

Ο στόχος του ομίλου είναι στο τέλος του 2000 να διατηρεί δίκτυο 170 υποκαταστημάτων, ίδια κεφάλαια 400 δισ. δρχ., ενεργητικό 4 τρισ. δρχ. και προσωπικό 3.400 άτομα. Η συμμετοχή του ομίλου στην τραπεζική αγορά ανέρχεται σήμερα μόλις στο 6,5% της συνολικής πίτας, αρκετά μακράν των ομίλων της Εθνικής, Πίστεως και στη συνέχεια της Eurobank και Εμπορικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ