ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Σημαντική επιτυχία της «Ταξικής Ενότητας»

Την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο ΔΣ  κατέχουν οι ταξικές δυνάμεις

Μεγάλη επιτυχία στο Εκολογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, που έγινε το Σαββατοκύριακο, σημείωσαν οι δυνάμεις της « Ταξικής Ενότητας», που υποστηρίχτηκε από την ΕΣΑΚ. Εξασφάλισε, για άλλη μια φορά, την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο ΔΣ και την έγκριση από το συνέδριο του απολογισμού δράσης της απερχόμενης διοίκησης και του προγράμματος δράσης, που κινούνται σε ταξική, αγωνιστική κατεύθυνση.

Από τους 49 αντιπροσώπους που ψήφισαν στο συνέδριο, η « Ταξική Ενότητα» πήρε 26 ψήφους, ποσοστό 53% και κατέλαβε 8 έδρες στο ΔΣ, η ΔΑΚΕ πήρε 20 ψήφους (40,8%) και 6 έδρες στο ΔΣ και η ΠΑΣΚΕ πήρε 3 ψήφους και 1 έδρα στο ΔΣ.

Η επιτυχία της «Ταξικής Ενότητας» αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, μιας και πριν το Συνέδριο υπήρξαν συντονισμένες προσπάθειες για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Εργατικό Κέντρο, πιέσεις και εκβιασμοί στους αντιπροσώπους. Ωστόσο, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις κατόρθωσαν να πείσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του συνεδρίου να ψηφίσει το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης και να απορρίψει εκείνες τις δυνάμεις που ήθελαν να το οδηγήσουν στην αδράνεια, τη συναίνεση και την υποταγή στις πολιτικές της ΕΕ.

Το Συνέδριο του ΕΚΝ, που δραστηριοποιείται με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, υιοθέτησε τη θέση του ΠΑΜΕ, για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και τις προτάσεις για την ανεργία και τα μέτρα προστασίας των ανέργων.

Ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης, Χρήστος Τρεμπελής, δήλωσε στο «Ρ» ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου ήταν πολύ θετικά. «Η επιτυχία της "Ταξικής Ενότητας" ήταν σημαντική και αυτή η επιτυχία ανοίγει προοπτικές για μαχητικές εργατικές διεκδικήσεις στην περιοχή της Νάουσας την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ανεργία στην περιοχή ξεπερνά το 50%».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στη ρότα του αγώνα

Συγκέντρωση αύριο στις 10 π.μ έξω από τον Οίκο Ναύτου. Τους 3.079 έφτασαν το Νοέμβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι  

Στη ρότα του αγώνα επιμένουν σταθερά οι ναυτεργάτες, για να αποκρούσουν την ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές και κυβέρνηση σε βάρος κάθε ναυτεργατικού δικαιώματος. Αύριο Τετάρτη, οι ναυτεργάτες θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί έξω από τον Οίκο Ναύτου στον Πειραιά, στιγματίζοντας παράλληλα και τον εμπαιγμό σε βάρος των ανέργων συναδέλφων τους, καθώς ακόμα και αυτή η πενιχρή έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω Χριστουγέννων - των ...45 χιλιάδων δραχμών για τους έγγαμους και των ...30 χιλιάδων δραχμών για τους άγαμους - θα καταβληθεί από τον Οίκο Ναύτου σε ελάχιστους ανέργους, αφού οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι φρόντισαν να θέσουν εξωφρενικές προϋποθέσεις.

Το αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνει η ΠΕΜΕΝ, η οποία, με ανακοίνωσή της, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ανταγωνίζονται για την απόκτηση της εφοπλιστικής εύνοιας μπροστά στις βουλευτικές εκλογές και προσανατολίζονται σε νέα αντιναυτεργατικά μέτρα». Ως «χειροπιαστές» αποδείξεις αναφέρει τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρου Σουμάκη, ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συζητήσει τις προκλητικές εφοπλιστικές αξιώσεις, καθώς και τα όσα προωθούνται στην ακτοπλοΐα με την άρση του καμποτάζ, με τα οποία τινάζονται στον αέρα 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τονίζει, επίσης, τις τεράστιες ευθύνες της νόθας πλειοψηφίας της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και καλεί τους ναυτεργάτες να παλέψουν για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς, την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την αύξηση των συντάξεων και των επιδομάτων στο 80% του μισθού, τη διατήρηση του καμποτάζ και τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Μεγαλώνει η θλιβερή λίστα

Ο μαζικός διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία φαίνεται ακόμα και από τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, τον περασμένο Νοέμβρη, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 499 περισσότεροι από αυτούς του περασμένου Οκτώβρη. Ειδικότερα, το Νοέμβρη, ο κατάλογος του ΓΕΝΕ παρουσίασε 3.079 ανέργους, ενώ τον Οκτώβρη 2.580. Την 1η Γενάρη 1999, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονταν στους 2.158. Να σημειωθεί ότι, αυτή την περίοδο, η ΠΝΟ κάνει λόγο για πάνω από 6.000 ανέργους!

Την πρωτιά στη θλιβερή λίστα κατέχει η ειδικότητα των ναυτών, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΝΕ, ανέρχονται στους 619. Στη δεύτερη, βρίσκονται οι πρακτικοί μηχανικοί με 331 εγγεγραμμένους ανέργους και στην τρίτη οι μάγειροι με 330. Ακολουθούν οι ασυρματιστές με 325 εγγεγραμμένους και οι θαλαμηπόλοι με 253 εγγεγραμμένους ανέργους. Αύξηση στους εγγεγραμμένους ανέργους παρουσίασε η ειδικότητα των ηλεκτρολόγων, καθώς οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, από 133 που ήταν τον Οκτώβρη, έφτασαν τους 143 το Νοέμβρη. Οσον αφορά την οικονομική προστασία των ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΝΕ, από τους 3.079 επιδοτήθηκαν οι ...875. Ανάλογα, από τους 2.580 εγγεγραμμένους ανέργους του Οκτώβρη, επίδομα πήραν οι 845!

Στάση εργασίας στο δημόσιο

Τρίωρη στάση και συγκέντρωση στο «ΑΚΑΔΗΜΟΣ»

Στάση εργασίας από τις 12 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι πραγματοποιούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι και συγκέντρωση στο θέατρο «Ακάδημος», για αυξήσεις, φορολογική μεταρρύθμιση και αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Η ΕΣΑΚ - Δημοσίου τονίζει ότι η κινητοποίηση πρέπει να πάρει χαρακτήρα διεκδίκησης των πραγματικών αιτημάτων τους και καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού. Αντίθετα, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ επιχειρεί να εμφανιστεί «αγωνιστική», περιοριζόμενη σε στάσεις εργασίας, παρά την όλο και μεγαλύτερη όξυνση των προβλημάτων. Ανάλογα έχει διαμορφωθεί και το πλαίσιο των αιτημάτων της, το οποίο είναι ασαφές και εύκολα προσαρμόσιμο στα όρια της κυβερνητικής λογικής.

Στις προτάσεις που έχει καταθέσει η ΕΣΑΚ Δημοσίου κυριαρχεί το κάλεσμα προς τους εργαζόμενους στο δημόσιο, να παραμερίσουν τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, να καταγγείλουν τον αυταρχικό της κατήφορο, την αναβίωση του ιδιώνυμου σε βάρος των μαθητών, που παλεύουν για μόρφωση και να προτάξουν την αγωνιστική υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων που σήμερα χτυπιούνται. Θέση της παράταξης είναι η διεκδίκηση αυξήσεων, που να καλύπτουν τις απώλειες και να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες, αύξηση των κονδυλίων για παιδεία, υγεία, πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση, δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση κλπ.

Οι απώλειες των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων είναι εξίσου σημαντικές με των άλλων εργαζομένων, καθώς ξεπερνούν το 25%. Με τις αυξήσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, κλιμακωτές, περίπου 2,3% μέσο όρο για το 2000, αναμένεται να μεγαλώσουν κι άλλο οι απώλειες.

Κακοτεχνίες σε λιμάνι της Χίου

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Με αρκετές κακοτεχνίες κατασκευάστηκε το λιμάνι του νεοσύστατου Δήμου Αμανής Χίου, με αποτέλεσμα αντί να βελτιωθεί, να χειροτερεύσει η κατάσταση. Το θέμα έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής.

Το λιμάνι τη χειμερινή περίοδο ουσιαστικά μένει αχρησιμοποίητο από τους επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής. Οι κακοτεχνίες, σημειώνεται στην Ερώτηση, χειροτέρευσαν την κατάσταση, με αποτέλεσμα όταν φυσά νότιος άνεμος τα σκάφη να είναι ασφαλέστερα έξω από το λιμάνι. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμανής έχει πρόταση για τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων προϋπολογισμού 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών.

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου «τι μέτρα θα παρθούν ώστε να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να προχωρήσουν τα σχετικά έργα και να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα του λιμανιού της ΒΔ Χίου;».

ΟΕΚ
Εκπτώσεις στα δάνεια για ακίνητα

Τις δυνατότητες των δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,να απελευθερώσουν τα ακίνητά τους από κάθε υποθήκη, πληρώνοντας τη μισή οφειλή τους, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα, με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι δικαιούχοι που τους έχει παραχωρηθεί κατοικία από τον ΟΕΚ και έχει εκδοθεί το οριστικό παραχωρητήριο μέχρι τις 26/8/99, μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ την αξία του ακινήτου, με έκπτωση 40%, αν υποβάλουν αίτηση, μέχρι τις 26/8/2000. Οι δικαιούχοι, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να επωφεληθούν της έκπτωσης μέσα σε πέντε χρόνια από την έκδοση παραχωρητηρίου. Ακόμη, οι δικαιούχοι που έχουν λάβει δάνειο, για αγορά ή ανέγερση κατοικίας από το δανειοδοτικό πρόγραμμα του οργανισμού ΕΣΑΚ, μέχρι τις 31/12/96, μπορούν να προεξοφλήσουν το υπόλοιπο ποσό του δανείου, με έκπτωση 40% αν υποβάλουν αίτηση, μέχρι τις 26/8/2001.

Οι δικαιούχοι που πήραν δάνειο από το παραπάνω πρόγραμμα μετά την 1/1/97, θα έχουν έκπτωση 40%, αν υποβάλουν αίτηση σε δύο χρόνια μετά την υπογραφή τη σύμβασης του δανείου και πριν περάσουν πέντε χρόνια από την ημερομηνία αυτή. Τέλος, οι δικαιούχοι που έχουν πάρει δάνειο για αποπεράτωση, επισκευή, επέκταση και αναμόρφωση κατοικίας, αποκλειστικά από τον ΟΕΚ, μέχρι τις 26/8/99, μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ, με έκπτωση 50%, το ληξιπρόθεσμο και το μη ληξιπρόθεσμο ποσό του δανείου, αν υποβάλουν αίτηση, μέχρι τις 26/2/2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ