ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οχι» στην αλλοίωση του Φαλακρού όρους

Για τον κίνδυνο που διατρέχουν  σπάνιοι βιότοποι στο Νομό Δράμας από σχεδιαζόμενη επέκταση χιονοδρομικού κέντρου, ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Γ. Θεωνάς, ζητώντας την παρέμβασή της για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου

Τη φωνή του με αυτή των οικολογικών οργανώσεων της Δράμας ένωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτρέψει κάθε ενέργεια και παρέμβαση που μπορεί να αλλοιώσει το φυσικό τοπίο και τους σπάνιους βιότοπους της περιοχής Φαλακρού όρους του νομού Δράμας.

Με ερώτησή του προς την Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «σύμφωνα με καταγγελίες οικολογικών οργανώσεων, σχέδια, που συντάχθηκαν χωρίς να δημοσιοποιηθούν στους πολίτες και τους φορείς της περιοχής και αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού του Νομού Δράμας, απειλούν με σοβαρές καταστροφές και αλλοιώσεις το τοπίο και τους υπάρχοντες ευαίσθητους βιότοπους» και κάλεσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το «αν έχουν κατατεθεί περιβαλλοντικές μελέτες για το εν λόγω έργο, τι περιλαμβάνουν και αν όχι, τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να συνταχθούν και να γίνουν σεβαστές, πλήρεις, εμπεριστατωμένες και αξιόπιστες μελέτες, ώστε οι κατασκευές εκσυγχρονισμού να είναι ήπιες, με σεβασμό στο οικοσύστημα και στην ιδιαιτερότητα του τοπίου και να προστατευτούν οι παρακείμενοι βιότοποι, με τρόπο ώστε να δοθεί ένα συνολικό μήνυμα ότι οι προστατευόμενες περιοχές και το περιβάλλον γενικότερα είναι όντως αντικείμενο προστασίας και όχι έρμαιο των κατά καιρούς μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει το ότι «η τοποθεσία αυτή διαθέτει τύπους βιότοπων και ειδών με προτεραιότητα» - γεγονός που την κατατάσσει στους χώρους Κοινοτικής Σημασίας βάσει της οδηγίας 94/43/ΕΟΚ και συντείνει στη συμπερίληψή της στο δίκτυο Νατούρα 2000 - και ότι κατά συνέπεια «πρέπει να αποφευχθούν πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά την ακεραιότητά της».

Η Επιτροπή δεσμεύεται να πραγματοποιήσει έρευνα «προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες και τα προβλήματα που συνδέονται με την επέκταση του χιονοδρομικού κέντρου» και να ζητήσει «πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διατήρηση της φυσικής αξίας της εν λόγω τοποθεσίας».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά και θα επιμείνει στη λήψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας του Φαλακρού όρους και στην πλήρη ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για τα αποτελέσματα των σχετικών παρεμβάσεων.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Στόχος η μείωση των ατυχημάτων

Ο δείκτης των ατυχημάτων στην Πολεμική Αεροπορία φαίνεται πως απασχολεί σοβαρά το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και για το σκοπό αυτό, πέρα από την τεχνική υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών, λαμβάνονται ειδικά μέτρα σε επίπεδο εκπαίδευσης των πληρωμάτων και ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας των πτήσεων με βάση την ελληνική και τη διεθνή εμπειρία που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Για τη δεκαετία 1990-1999 ο μέσος όρος του δείκτη ατυχημάτων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έφθασε το 4,5 (ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε μείζονα ατυχήματα ανά 100.000 ώρες πτήσεων), αριθμός που για το 1999 εκτιμάται ότι κινήθηκε ανάμεσα στο 3,8 και στο 4. Ο αντίστοιχος δείκτης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την ίδια δεκαετία κινήθηκε μεταξύ 3 και 4.

Ο στόχος που μπαίνει για την επόμενη διετία, σύμφωνα με τον αρχηγό του ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Δ. Λιτζεράκο, είναι ο δείκτης αυτός να κατέβει στο 2-3. Ως βασικοί παράγοντες πρόκλησης ατυχημάτων θεωρούνται αφ' ενός μεν η παλαιότητα των αεροσκαφών, για τα αεροσκάφη πρώτης γενιάς ο δείκτης φθάνει στο 14, ενώ για τα αεροσκάφη τρίτης γενιάς κατεβαίνει κάτω από το 5, και αφ' ετέρου ο ανθρώπινος παράγοντας, στον οποίο αποδίδονται το 70% των ατυχημάτων.

Γεράκια - φύλακες στον αέρα

Στα πλαίσια της μείωσης των παραγόντων που οδηγούν είτε σε ατυχήματα είτε σε σοβαρές ζημιές των αεροσκαφών εντάσσεται και η χρησιμοποίηση ειδικά εκπαιδευμένων γερακιών για την απομάκρυνση από τους χώρους των αεροδρομίων των διαφόρων πτηνών, που συχνά γίνονται αιτία πρόκλησης ατυχημάτων. Για το σκοπό αυτό, υλοποιείται εδώ και δύο μήνες σε μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κορωπί πιλοτικό πρόγραμμα. Μετά από συνολική εκπαίδευση 9 μηνών, 8 γεράκια θα είναι σε... επιχειρησιακή ετοιμότητα. Με βάση το πρόγραμμα, 4 γεράκια θα πετάνε εναλλάξ ανά μισάωρο σε κάθε αεροδρόμιο. Το καθένα από αυτά θα κινείται σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου γύρω από τον εκπαιδευτή του και σε ύψος μέχρι 2.000 πόδια, δημιουργώντας μια ασφαλή ζώνη για τις πτήσεις από άλλα πτηνά τα οποία απομακρύνονται από τις περιοχές όπου πετάνε γεράκια.

Εκδηλώσεις της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη, συγκέντρωση στη ΔΕΗ, όπου θα μιλήσει η γραμματέας της, Γεωργία Λιόλη, και περιοδεία στο Δήμο με την ίδια ομιλήτρια. Αύριο, Πέμπτη, διοργανώνει συγκεντρώσεις στο Κάτω, Μέσο και Ανω Γερακαρίο, καθώς και περιοδεία και συγκέντρωση στο νοσοκομείο Ζακύνθου από κλιμάκιο της ΝΕ.

Σήμερα στον «902 ΤV»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», σήμερα Τετάρτη, αμέσως μετά το Δελτίο Ειδήσεων των 18.00, την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη Βουλή, στα πλαίσια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Επίσης, στις 20.00 στα πλαίσια της εκπομπής «Υγεία», μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη γεροντική άνοια. Φιλοξενούμενος της Μαρίας Στεφανάκη, ο ψυχίατρος Βασίλης Τσιπάς. Συζητούν για το πώς ξεκινά η νόσος, για την εξέλιξή της, τη φαρμακευτική αγωγή και πρόληψη.

Ακόμα, στις 22.00, την εκπομπή «Προεκτάσεις» με θέμα: «Η σημερινή κατάσταση στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης». Στη συζήτηση συμμετέχουν τα μέλη του ΕΣΡ: Μάκης Κοψίδης, Νίκος Καϊμάκης, Νίκος Κουλούρης και Χρήστος Οικονόμου. Συντονίζει ο Κ. Καραχάλιος.

ΚΥΠΡΟΣ
«Για τις ΗΠΑ η κατοχή πετρελαίου, σημαντικότερη από τη λύση του Κυπριακού»

Δήλωση του Σπύρου Κυπριανού

Η ετοιμότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς για μια σύμφωνη λύση του Κυπριακού έγινε μικρότερη μετά την πρόσκληση της Αγκυρας να είναι υποψήφια της ΕΕ. Αυτήν την εκτίμηση διατύπωσε ο Χανς Μόντρο, ευρωβουλευτής του ΚΟΔΗΣΟ, στην εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ» (17/12) μετά τη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν αισθάνεται πια δέσμευση στους όρους του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού. Κατά τη γνώμη του Γερμανού πολιτικού αυτή η στάση του Ντενκτάς είναι σύμφωνη όχι μόνο με την Αγκυρα, αλλά και με την Ουάσιγκτον. Ο Μόντρο συμμετείχε στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη στη Λεμεσό σαν αντιπρόσωπος του ΚΟΔΗΣΟ και είχε συνομιλίες και με Κύπριους πολιτικούς στη Λευκωσία, μεταξύ άλλων με το Σπύρο Κυπριανού, πρόεδρο της κυπριακής Βουλής. Οπως σημειώνεται στη γερμανική εφημερίδα, η γνώμη του Κύπριου πολιτικού είναι η εξής: «Με έμφαση υποστήριξε ο Κυπριανού την άποψη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται περισσότερο για την Τουρκία σαν στύλο στήριξης του ΝΑΤΟ και την ενδυνάμωση της επιρροής τους ως το χώρο του Καυκάσου και το άρπαγμα των κοιτασμάτων πετρελαίου, παρά για λύση του κυπριακού ζητήματος. Η στρατηγική της ΕΕ για την προσχώρηση αποβλέπει στο κυπριακό ζήτημα να θέσει υπό αμφισβήτηση τη σημασία και τη συνδετική δύναμη των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα να ανατιμηθεί ο ρόλος της Τουρκίας».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Εκκληση για οικονομική ενίσχυση

Εκκληση για συμβολή στην οικονομική της εξόρμηση απευθύνει η «Δημοκρατική Μέριμνα», προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες λόγω των γιορτών ανάγκες των ανθρώπων που περιθάλπει.

Η «Δημοκρατική Μέριμνα» παρά τα οικονομικά προβλήματα, επί 24 χρόνια προσφέρει μικρά οικονομικά βοηθήματα κάθε μήνα και στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανθρώπους, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης οι περισσότεροι, που μετά την τεράστια προσφορά τους στην πατρίδα, έχουν πλέον απομείνει αβοήθητοι από την πολιτεία και αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης.

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Μέριμνα», αναγνωρίζει τη μεγάλη οικονομική δυσκολία που επικρατεί, τονίζοντας ότι αυτή κάνει εξαιρετικά δύσκολο και το δικό της έργο, εκφράζει όμως την απόφασή της να συνεχίσει με κάθε τρόπο να παρέχει βοήθεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Εκφράζει τέλος τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει ανταπόκριση στην έκκλησή της και εύχεται σε όλους καλές γιορτές.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του σωματείου, Ακαδημίας 78, τηλ. 3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα (υποκατάστημα Κάνιγγος) στο λογαριασμό 480210/14.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διαγωνισμός για 1.149 θέσεις

Από αύριο Πέμπτη, 23 Δεκέμβρη, και μέχρι τις 11 Γενάρη του 2000, θα μπορούν οι υποψήφιοι να υποβάλουν τις αιτήσεις για το γραπτό διαγωνισμό που προκήρυξε το ΑΣΕΠ για την πλήρωση 1.149 θέσεων στις τράπεζες. Η προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 353/13/13-12-1999) αφορά την πλήρωση θέσεων του διοικητικο-οικονομικού κλάδου, στις πέντε κρατικές τράπεζες Αγροτικής, Εθνικής, ΕΤΒΑ, Εμπορικής και Τράπεζας της Ελλάδος και θα πραγματοποιηθεί στις 19 -29 Φλεβάρη του 2000. Οι θέσεις που προκηρύχτηκαν είναι: Για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) 235 θέσεις, για την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) 179 θέσεις, για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) 735 θέσεις. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό επιτρέπεται η υποβολή μιας μόνο αίτησης, η οποία απευθύνεται στη Νομαρχία ή το Επαρχείο, όπου προκηρύσσονται οι θέσεις των οποίων ο υποψήφιος ζητεί την προτίμηση. Ειδικά για τους υποψήφιους της Νομαρχίας Αθηνών και Ανατολικής Αττικής, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στον 5ο όροφο του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, Σταδίου 4 (στοά Σπύρου Μήλιου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ