ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Δικομματικό παιχνίδι με το χρόνο των εκλογών
  • Κ. Καραμανλής: Ψηφίζουμε Στεφανόπουλο και ζητάμε να προκηρύξετε το γρηγορότερο εκλογές
  • Κ. Σημίτης: Η κυβέρνηση θα αποφασίσει το πότε θα στηθούν κάλπες
  • Απομακρύνεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών

Η δικομματική «κόντρα» κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής αποσαφήνισε ότι στην επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το κόμμα του θα υπερψηφίσει τον Κωστή Στεφανόπουλο και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αρνήθηκε την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προκήρυξη εκλογών στις 26 Μάρτη ή νωρίτερα, διατηρώντας για την κυβέρνηση το δικαίωμα για πρόωρες εκλογές, τις οποίες δεν απέκλεισε, κυριάρχησε χτες στη Βουλή.

«Και τον κ.Στεφανόπουλο θα ψηφίσουμε ως υποψήφιο Πρόεδρο και εκλογές ζητάμε στις 26 Μαρτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Αναφερόμενος προς την κυβέρνηση είπε ότι «ο κ.Σημίτης δήλωσε πρόσφατα πως βλέπει εκλογές στις 26 Μαρτίου. Δεσμευθείτε εδώ και τώρα για εκλογές στις 26 Μαρτίου ή και πιο νωρίς αν θέλετε. Ελάτε να θέσουμε το πολιτικό πρόβλημα στο λαό. Ας προχωρήσουμε σε εκλογές, απεμπλέκοντάς τις από το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Οσον αφορά τον Κωστή Στεφανόπουλο δήλωσε πως «δε σας χαρίζουμε έναν επιτυχημένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που προέρχεται από τα σπλάχνα αυτής της παράταξης. Τιμά το θεσμό του Προέδρου και υπηρετεί το εθνικό συμφέρον». Ο Κώστας Καραμανλής, κατέληξε λέγοντας ότι «ζητούμε ενώπιον της Εθν. Αντιπροσωπείες από τον πρωθυπουργό να απαντήσει. Πήραμε μια απόφαση ευθύνης με γνώμονα τη συνείδησή μας. Να γίνουν εκλογές αφού πρώτα θα έχουμε επιλέξει από κοινού Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Επίσης ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τους θεσμούς και το ρόλο τους. Επιλέξατε να ξεκινήσετε την κουβέντα ένα χρόνο πιο πριν. Να χρησιμοποιήσετε το θεσμό σαν προεκλογικό όργανο. Δε σας απασχόλησε η φθορά του». Κατήγγειλε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός «χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την ψήφο στον Κ. Στεφανόπουλο».

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αρχικά κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή για «συναλλαγή» και στη συνέχεια είπε ότι «οι εκλογές τις οποίες επιθυμείτε εσείς για το πολιτικό θέμα, εάν χρειάζεται να γίνουν, εξαρτώνται από απόφαση αυτής της κυβέρνησης. Δεν εξαρτώνται από απόφαση δικιά σας. Αν η κυβέρνηση κρίνει ότι υπάρχει εθνικό θέμα προ του τέλους της 4ετίας, τότε κάνει πρόωρες εκλογές. Το Σύνταγμα δε λέει πουθενά ότι γίνεται συναλλαγή». Πρόσθεσε πως « δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη ζωή εύκολη όπως θέλετε. Εμείς θα προχωρήσουμε στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» και «μετά το Φλεβάρη θα προχωρήσουμε, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει τον Κ. Στεφανόπουλο, αλλά χαρακτήρισε τη θέση της για εκλογές «ανεπίτρεπτη όσον αφορά το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος δεν είναι εξαρτώμενος από συναλλαγές». Επίσης επικαλέστηκε αρκετές φορές το Σύνταγμα, δηλώνοντας ότι «το Σύνταγμα δε συνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με την κυβερνητική θητεία».

Με νέα του παρέμβαση, στη συνέχεια ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε πως δε συνδέει την απόφασή του για την ψήφιση του Κ. Στεφανόπουλου με κανέναν όρο, απλά ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει το γρηγορότερο σε εκλογές για να λυθεί και το πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Κλείνοντας το δικομματικό καυγά, ο Κ. Σημίτης θεώρησε πολύ θετικές τις εξηγήσεις που έδωσε ο αρχηγός της ΝΔ και ξεκαθάρισε πως υπεύθυνη για το αν θα γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές είναι η κυβερνητική παράταξη και πως θα πορευτούν κατά πώς επιτάσσει το Σύνταγμα.

ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
«Ρεσιτάλ υποκρισίας»

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε:

«Γίναμε θεατές ενός ρεσιτάλ υποκρισίας μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Από τη μία μεριά η κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει τη ΝΔ να μην αλλάξει θέση για να πάμε σε εκλογές το Μάρτη και από την άλλη μεριά η ΝΔ να προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις γύρω από το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και η ταμπακέρα ποια είναι; Το ποιος από τους δύο θα κερδίσει πόντους και εντυπώσεις πηγαίνοντας προς τις εκλογές.

Θα ξαναπώ αυτό που είπα και στην ομιλία μου. Η φιλολογία περί σεβασμού των θεσμών είναι μόνο για τους αφελείς. Εδώ υπάρχει ένα πολιτικό πρόβλημα και προβλέπει το Σύνταγμα πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Προβλέπει ότι αυτή η διαδικασία έχει δύο λύσεις: Η μία είναι να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τα κόμματα με τους προβληματισμούς που έχουν, με το πώς κρίνουν την κατάσταση, με το ποιες θεωρούν ότι είναι οι ανάγκες της χώρας. Η άλλη λύση είναι να προχωρήσουμε σε εκλογές εφόσον τα κόμματα δε συναινούν και δεν μπορούν να βρουν λύση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ολα αυτά είναι μέσα στο Σύνταγμα και σέβονται το θεσμό της Δημοκρατίας γιατί ακριβώς αυτός ο θεσμός προβλέπει και την ασυμφωνία μεταξύ των κομμάτων που είναι θεμιτή. Αλλα κόμματα, όπως εμείς, βάλαμε ανοιχτά το ζήτημα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει τη θητεία της, να ανατραπεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί είναι επικίνδυνη για τη χώρα. Αλλα κόμματα βρήκαν έναν άλλο τρόπο να πουν ότι δε συναινούν προτείνοντας τον δικό τους υποψήφιο, αν και ήξεραν καλά ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση γύρω από αυτόν. Είναι θεμιτές αυτές οι επιλογές που κάνουν τα κόμματα και δεν μπορούν να έρχονται εδώ πέρα οι της κυβέρνησης και να μας κάνουν μάθημα περί σεβασμού των θεσμών. Νομίζω ότι αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα σήμερα, αυτό το παιχνίδι παίζουν και είναι καλό να το ξέρει ο ελληνικός λαός ότι με αυτά τα ζητήματα προσπαθούν να κλέψουν την ψήφο του τα δύο μεγάλα κόμματα και πρέπει να τα καταδικάσει και τα δύο στις επόμενες εκλογές».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παίζοντας με τις «εντυπώσεις»

Κλίμα «επικοινωνιακής αντεπίθεσης» επιχειρεί να καλλιεργήσει η ηγεσία της ΝΔ μετά τη δήλωση του Κ. Καραμανλή για υπερψήφιση του Κ. Στεφανόπουλου συνοδευόμενη από την «πρόκληση - έκκληση» για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η χθεσινή θεαματική «έξοδος» που επιχείρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη αλλά και η μοναδική λύση που διέθετε αφ' ενός για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές αλλά και για να αντιστρέψει το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατούσε στις γραμμές του κόμματός του.

Η ικανοποίηση που επικρατούσε στη Ρηγίλλης αφορούσε κυρίως στο γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής «πέταξε το μπαλάκι» για την ευθύνη των πρόωρων εκλογών στον Κ. Σημίτη, ο οποίος τώρα πρέπει να βρει τον «εθνικό λόγο» για να δικαιολογήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς, όπως εκτιμούν, δεν αντέχει η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο και έχει σχεδιάσει τα πάντα με βάση τη διεξαγωγή των εκλογών τον Μάρτη. Μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ επικρατούσε κλίμα ευφορίας, αλλά δεν έλειπαν και αυτοί που εμφανίζονταν επιφυλακτικοί αν θα μείνει τίποτα πέρα από τις πρόσκαιρες εντυπώσεις που δημιουργούνται.

Ο μόνος πάντως, που εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με τους χειρισμούς του προέδρου της ΝΔ, ήταν ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά δε θέλησε να κόψει τις γέφυρες με την ηγεσία του κόμματος. Ο Κ. Μητσοτάκης με δήλωσή του αμέσως μετά στη Βουλή, τόνισε ότι οι πολιτικοί χειρισμοί για τις εκλογές και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν τον βρίσκουν σύμφωνο και μάλιστα υποστήριξε: «δε νομίζω ότι ωφέλησαν το κόμμα». Παρ' όλα αυτά προτίμησε να μην προχωρήσει σε ρήξη λέγοντας ότι η απόφαση του προέδρου της ΝΔ «μας δεσμεύει όλους».

Η συγκρατημένη αντίδραση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ ερμηνεύεται από το ότι δεν ήθελε να δώσει προσχήματα στον Κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε «σκληρή απάντηση», καθώς σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει και σε «πειθαρχικά» μέτρα εναντίον του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ