Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παίζοντας με τις «εντυπώσεις»

Κλίμα «επικοινωνιακής αντεπίθεσης» επιχειρεί να καλλιεργήσει η ηγεσία της ΝΔ μετά τη δήλωση του Κ. Καραμανλή για υπερψήφιση του Κ. Στεφανόπουλου συνοδευόμενη από την «πρόκληση - έκκληση» για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η χθεσινή θεαματική «έξοδος» που επιχείρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη αλλά και η μοναδική λύση που διέθετε αφ' ενός για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές αλλά και για να αντιστρέψει το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατούσε στις γραμμές του κόμματός του.

Η ικανοποίηση που επικρατούσε στη Ρηγίλλης αφορούσε κυρίως στο γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής «πέταξε το μπαλάκι» για την ευθύνη των πρόωρων εκλογών στον Κ. Σημίτη, ο οποίος τώρα πρέπει να βρει τον «εθνικό λόγο» για να δικαιολογήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς, όπως εκτιμούν, δεν αντέχει η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο και έχει σχεδιάσει τα πάντα με βάση τη διεξαγωγή των εκλογών τον Μάρτη. Μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ επικρατούσε κλίμα ευφορίας, αλλά δεν έλειπαν και αυτοί που εμφανίζονταν επιφυλακτικοί αν θα μείνει τίποτα πέρα από τις πρόσκαιρες εντυπώσεις που δημιουργούνται.

Ο μόνος πάντως, που εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με τους χειρισμούς του προέδρου της ΝΔ, ήταν ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά δε θέλησε να κόψει τις γέφυρες με την ηγεσία του κόμματος. Ο Κ. Μητσοτάκης με δήλωσή του αμέσως μετά στη Βουλή, τόνισε ότι οι πολιτικοί χειρισμοί για τις εκλογές και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν τον βρίσκουν σύμφωνο και μάλιστα υποστήριξε: «δε νομίζω ότι ωφέλησαν το κόμμα». Παρ' όλα αυτά προτίμησε να μην προχωρήσει σε ρήξη λέγοντας ότι η απόφαση του προέδρου της ΝΔ «μας δεσμεύει όλους».

Η συγκρατημένη αντίδραση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ ερμηνεύεται από το ότι δεν ήθελε να δώσει προσχήματα στον Κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε «σκληρή απάντηση», καθώς σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει και σε «πειθαρχικά» μέτρα εναντίον του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ