Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
Συνεχής η εγκατάλειψη των ακριτικών νησιών

Ακούγοντας κάποιος τους υπουργούς, αλλά και τους κυβερνητικούς βουλευτές, αναρωτιέται αν ζούμε όλοι στην ίδια χώρα, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση, παραθέτοντας νούμερα, επιχειρεί να παρουσιάσει το άσπρο - μαύρο και να κρύψει την ολέθρια πολιτική της.

Ομως, συνέχισε ο βουλευτής και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό και θα έχει την τύχη που είχαν οι προσπάθειες των «πάλαι ποτέ αλχημιστών». Από το όλο ανακάτεμα των αριθμών, τόνισε, αυτό που τελικά προκύπτει είναι ένα ακόμα αντιλαϊκό καρύκευμα, που δεν καλύπτεται από τις ψευτοπαροχές και τις όποιες αυξήσεις. Αυτές, συνέχισε, δεν ανακουφίζουν πραγματικά τους εργαζόμενους, αλλά υπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες. Με τον προϋπολογισμό, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, συσσωρεύεται πλούτος στους λίγους, ενώ για τους πολλούς υπάρχει η φτώχεια και η λιτότητα, με αποτέλεσμα να μην ανοίγει καμία χαραμάδα ελπίδας για το αύριο των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων κ.ά.

Ο Στ. Σκοπελίτης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά νησιά, που οι αγρότες κάτοικοί τους δοκιμάζονται σκληρά. Οπως τόνισε, η αγροτική οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπέστη σοβαρά χτυπήματα ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι καθηλώθηκε η παραγωγή και οι τιμές και καταγράφεται συνεχώς μία σοβαρή μείωση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα. Μόνο την τελευταία δεκαετία καταστράφηκαν, λόγω της πολιτικής αυτής, 219.000 αγροτικά νοικοκυριά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χτυπήματος, είπε ο Στ. Σκοπελίτης, είναι η ελαιοπαραγωγή, η οποία σε μερικά νησιά, όπως η Λέσβος, αποτελεί τη μοναδική καλλιέργεια. Η τιμή της ελιάς και του λαδιού - με τη συμμόρφωση στην ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ - δεν καλύπτει ούτε το 50% του κόστους παραγωγής, καθώς οι τιμές που δίνονται είναι εξευτελιστικές. Από την όλη κατάσταση, οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι έμποροι και οι πολυεθνικές, που αγοράζουν σχεδόν τζάμπα τα προϊόντα και, σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθαν και τα πρόστιμα λόγω πλαφόν που αποδέχτηκε η κυβέρνηση να ολοκληρώσουν την καταστροφή. Η ίδια άσχημη κατάσταση επικρατεί και στην κτηνοτροφία, που τα προϊόντα της έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω του καταρροϊκού πυρετού και οι όποιες αποζημιώσεις δίνονται δεν καλύπτουν το κόστος που έχει υποστεί ο κτηνοτρόφος.

Με την ακολουθούμενη πολιτική, κατέληξε ο βουλευτής, τα ακριτικά νησιά, όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεφύγουν από την υπανάπτυξη (βρίσκονται ήδη στην προτελευταία θέση στην ΕΕ), αλλά θα δυσκολέψει περαιτέρω η παραμονή των νέων ανθρώπων σε αυτά. Η πολιτική σας, είπε, είναι στην αντίπερα όχθη από τα λαϊκά συμφέροντα, υπηρετεί τους μεγάλους και γι' αυτό έσπευσαν να σας συγχαρούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ