Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ... παράδεισος της ΕΕ

Η παρέμβαση του Κ. Σημίτη στη Βουλή

Περιγράφοντας μία εικονική πραγματικότητα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό είδε ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια εμπεδώθηκε μία «εκτεταμένη πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης και επέκτασης του κράτους πρόνοιας»!

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2000 εξασφαλίζει τη συμμετοχή στην ΟΝΕ, κάτι που «θα εξαλείψει τα σημαντικότερα στοιχεία αβεβαιότητας, κινδύνου και πρόσθετου κόστους που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της οικονομίας μίας μικρής χώρας». Είδε ότι ο προϋπολογισμός «δίνει νέα ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας» και με την προσφιλή τακτική του παρέθεσε διάφορους αριθμούς θέλοντας να στηρίξει το «φιλολαϊκό» προσωπείο της κυβέρνησής του.

Ετσι, κατά τον πρωθυπουργό οι κοινωνικές δαπάνες παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ως ποσοστό του ΑΕΠ συνεχή ανοδική πορεία και πλησιάζουν διαρκώς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ. Οσο δε για τους μισθούς αυτοί κατά τον Κ. Σημίτη μόνο στα τρία τελευταία χρόνια είναι σε πραγματικές τιμές αυξημένοι κατά 8,5%, ενώ συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων απόλαυσαν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις!

Συνεχίζοντας την περιπλάνησή του στην εικονική αυτή πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός είδε αντίστοιχες βελτιώσεις στις συντάξεις, ενώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους είδε βελτίωση του εισοδήματός τους κατά 20% περίπου.

Θέλοντας να αντικρούσει την επιχειρηματολογία για φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, ισχυρίστηκε ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισόδημα κάτω των 7,5 εκατ. δρχ. αντιπροσωπεύουν μόλις το 3,7% στα συνολικά φορολογικά έσοδα. Συνεχίζοντας το «φιλολαϊκό κρεσέντο» ο Κ. Σημίτης είπε ότι η φορολογική πολιτική έγινε πιο δίκαιη και επιβαρύνθηκε η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δεν παρέλειψε να διαφημίσει τα «ψίχουλα» που εξήγγειλε το Σεπτέμβρη, ενώ παραγνωρίζοντας την οικτρή κατάσταση που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι είπε ότι η κυβέρνηση πήρε γενναία μέτρα για την ενίσχυσή τους.

Αφού περιέγραψε τη ζωή στην Ελλάδα ως περίπου παραδεισένια, θέλησε να αντικρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης λέγοντας γενικά ότι «η αντιπολίτευση της χώρας εξακολουθεί να αδυνατεί να σπάσει το φαύλο κύκλο της μίζερης πολιτικής αντίληψης που καλλιεργεί, του κενού αντιπολιτευτικού λόγου, της παγίδας του διάχυτου αρνητισμού». Σχολιάζοντας τις κριτικές που ασκούνται στην κυβέρνηση για το μεγάλο θέμα της ανεργίας, είπε ότι αυτή συνδέεται «στενά με το σύνολο των τεχνολογικών ανταγωνιστικών και οργανωτικών αλλαγών που συντελούνται σε παγκόσμια κλίμακα και εξαρτάται όλο και λιγότερο από εθνικές πολιτικές».

Μετά από όλα αυτά ο Κ. Σημίτης είπε ότι την επόμενη πενταετία όλοι «οι Ελληνες θα γνωρίσουν μία ακόμα πιο σημαντική ισχυροποίηση της ευημερίας τους, της ποιότητας ζωής τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ