Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα κυβερνητική προσπάθεια φίμωσης του «Ρ»

Εφτασε χτες στην εφημερίδα μας ανακοίνωση, με ημερομηνία 20/12, που υπογράφει ο Ε. Γιαννόπουλος, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω - βουλευτής Β` Αθηνών. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«1. Κατετέθη σήμερα μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου και εκδήλωση βρώμικης συμπεριφοράς εκ μέρους τους ύστερα από 55 χρόνια και με τιμές άλλοτε του ΚΚΕ υπέρ εμού.

2. Επίσης ακολουθεί αγωγή για αποζημίωση λόγω προσβολής της προσωπικότητας 500.000.000 δραχμών, ποσόν που εκχωρείται με την αγωγή στην ΕΔΙΑ για την ανέγερση Μνημείων και Ηρώων για την Εθνική μας Αντίσταση.

Ζωντανές και έγγραφες μαρτυρίες αναφέρονται στη μήνυση και στην αγωγή ανωτάτων στελεχών του ΚΚΕ. Μαρτυρίες του καπετάνιου του συντάγματος που υπηρέτησα υπό τις διαταγές του και του τάγματος που συνυπηρέτησα οι οποίοι ζουν και κατέθεσαν στη δίκη, μαζί με άλλους συναγωνιστές μου».

Να σημειώσουμε ότι η κατάθεση μήνυσης και αγωγής έγινε γνωστή στη διεύθυνση της εφημερίδας κατ' αρχήν από τηλεοπτικό «παράθυρο» του MEGA, σε δελτίο ειδήσεων του οποίου είχε κληθεί ο Ε. Γιαννόπουλος. Ακολούθησε η παραπάνω ανακοίνωση, αλλά ως τη στιγμή που έκλεινε η εφημερίδα χτες βράδυ δεν είχαν επιδοθεί και κατά συνέπεια δεν ήταν σε γνώση της διεύθυνσης το ακριβές περιεχόμενο της μήνυσης και της αγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η μήνυση κατατέθηκε εναντίον του διευθυντή του «Ριζοσπάστη» Δ. Κουτσούμπα και του εκδότη Στ. Λουκά για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω του Τύπου και αφορά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας στις 11 και 17 Δεκέμβρη.

Ο Ε. Γιαννόπουλος κατηγορεί το «Ριζοσπάστη» ότι υιοθέτησε τις απόψεις του υπερνομάρχη Αττικής Θ. Κατριβάνου και πως στα δύο δημοσιεύματα υπήρξαν ανεπίτρεπτοι σχολιασμοί που θίγουν την προσωπικότητά του.

Ειδικότερα, ο Ε. Γιαννόπουλος ισχυρίζεται ότι παραβιάστηκαν τα άρθρα 362 (δυσφήμιση) και 363 (συκοφαντική δυσφήμιση) του Ποινικού Κώδικα.

Υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο 362 αναφέρει ότι όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών ή με χρηματική ποινή. Η χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή φυλάκισης.

Επίσης, στο άρθρο 362 επισημαίνεται ότι αν στην περίπτωση του άρθρου 362, το γεγονός είναι ψευδές και ο υπαίτιος γνώριζε ότι αυτό είναι ψευδές τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Μαζί με τη φυλάκιση μπορεί να επιβληθεί και χρηματική ποινή καθώς και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων κατά το άρθρο 63 του Π.Κ.

Τώρα, σε ό,τι αφορά αυτή καθεαυτή την ενέργεια του Ε. Γιαννόπουλου, απώτερος στόχος της μήνυσης και της αγωγής εναντίον του «Ριζοσπάστη» δεν είναι βέβαια η αποκατάσταση της τιμής του, αλλά η «φίμωση» της εφημερίδας, η πολιτική κριτική της οποίας ενοχλεί. Ο Ε. Γιαννόπουλος ενοχλήθηκε επειδή η εφημερίδα έπραξε το αυτονόητο, ενημέρωσε το λαό για όλα όσα ειπώθηκαν στη δίκη - που προκλήθηκε μετά από μήνυσή του εναντίον του Θ. Κατριβάνου - αποτύπωσε τα γεγονότα, φιλοξένησε όλες τις απόψεις που ακούστηκαν. Κι αυτό θα συνεχίσει να πράττει, εξάλλου γνωρίζουν όλοι - και ο Ε. Γιαννόπουλος - ότι ο «Ριζοσπάστης» δε φιμώθηκε ποτέ και ότι παρόμοιες προσπάθειες έπεσαν στο κενό και γύρισαν «μπούμερανγκ» στους εμπνευστές τους. Οπωσδήποτε η εφημερίδα μας επιφυλάσσεται να επανέλθει πιο συγκεκριμένα μόλις λάβει γνώση του περιεχομένου της μήνυσης και της αγωγής.

Τέλος, σαφώς και ο «Ριζοσπάστης» δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για τη συνεπή και αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων και σαφώς δεν πιστεύει ότι η αγωνιστική διαδρομή και ιστορία του καθένα κρίνεται, κατοχυρώνεται και δικαιώνεται με δικαστικές αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ