Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ «ΜΑΓΟΙ» ΤΩΝ ΜΜΕ

Αποδείχτηκε πως δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό όπου κάποιος ή κάποιοι άνθρωποι των ΜΜΕ «ξεσπάθωσαν» και είπαν να «περάσουν τον Ρουβίκωνα» μία φορά και «ό,τι αρπάξουν...» από τις θεαματικότητες. Το είδος των συζητήσεων, άρθρων, σχολιασμών, που έχει προκαλέσει η υπόθεση, «πονηρεύει» τον απλό θεατή - αναγνώστη, μήπως, ταυτόχρονα, επιχειρούνται και άλλοι στόχοι. Αλλιώς, δε δικαιολογείται τόσος «προβληματισμός» για τα αυτονόητα.

Και τα αυτονόητα είναι ότι, ανεξάρτητα από τα κίνητρα, καθόλου τυχαία, το Σύνταγμα προστατεύει την ιδιωτική ζωή του οποιουδήποτε. Επίσης στα αυτονόητα είναι ότι, ακόμα και αν νομίζει κάποιος ότι έχει «όλα τα δίκαια του κόσμου» με το μέρος του, δεν έχει κανένα δικαίωμα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες «τηλεοπτικού λιθοβολισμού», αφού η «αλήθεια» του είναι αναγκαστικά τουλάχιστον πολύ μερική και περιορισμένη, αν δεν είναι και ψέμα.

***

Αυτά είναι αυτονόητα και είναι δεδομένο πως όποιος - δειλός, αφού η κοινωνία είναι ανυπεράσπιστη στα όρια που θέτει ο ίδιος στην ασυδοσία του - τα παραβιάζει, ουσιαστικά, δε θίγει μόνο αυτόν που εκθέτει, αλλά, ταυτόχρονα, θίγει το σύνολο της κοινωνίας, που με τον πιο άμεσο ύπουλο τρόπο επιχειρεί έστω κομμάτι της, έστω παθητικά, να το κάνει συνένοχο στο «λιθοβολισμό». Τότε, τι συζητάμε; Ποιες «αγαθές» προθέσεις και ποιες «απτές αποδείξεις» είναι δυνατόν να ξεπλύνουν την επιχείρηση συνενοχής μιας ίσως μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, που θέλουν να την κάνουν να πιστεύει «αληθινό» το μερικό ή ολόκληρο το ψέμα και, μέσω του μηχανισμού της ταύτισης και της σκόπιμης συναισθηματικής φόρτισης, καλείται αυθαίρετα να ετυμηγορήσει για το «αθώος ή ένοχος»;..

Κανονικά, λοιπόν, οι συζητήσεις και οι «προβληματισμοί» έπρεπε ίσως να είχαν τελειώσει εύκολα και απλά, όπως έγινε και η καραμπινάτη παραβίαση. Ο τρόπος που συνεχίζονται και, τάχα, όλα γίνονται «σχετικά» και «συζητήσιμα» βάζει άλλα πράγματα, πολύ επικίνδυνα στην ημερήσια διάταξη. Γίνεται φανερό πλέον πως κάποιοι επιχειρούν να μετακινήσουν τους κοινωνικούς κώδικες αναφοράς. Να πλατύνουν τα όρια της ασυδοσίας τους. Κάτι σαν το «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», αλλά όχι μόνο αυτό. Σπρώχνουν τις πόρτες των κοινωνικών «απαράδεκτων», όπως οι χούλιγκανς στα γήπεδα σπρώχνουν τα κάγκελα, για να έχουν «χώρο» να πολλαπλασιάσουν ασύδοτα τις ασχημονίες τους.

***

Ε ύκολος και άνανδρος ο τρόπος, που επιχειρούν να «ανοίξουν το χώρο» και να δράσουν ακόμα πιο ασύδοτα. Το επιχείρημα ότι «αν δε σου αρέσει αλλάζεις κανάλι και φεύγεις» αποκαλύπτει ακριβώς τη δειλία του χούλιγκαν, αφού όλοι ξέρουν πως ιδιαίτεροι μηχανισμοί της κοινωνικής ψυχολογίας σε κρατάνε κολλημένο στην οθόνη, ακόμα και όταν αγανακτείς ή σιχαίνεσαι το θέαμα. Πρόκειται για τους ίδιους μηχανισμούς, που σε κάνουν να στήνεις αυτί, όταν γίνεται οικογενειακός καυγάς στο διπλανό διαμέρισμα, όσο και αν το τι ακούγεται σού προκαλεί τουλάχιστον αμηχανία, αν δε σε ενοχλεί ή ακόμα και σε θίγει. Οι δράστες, λοιπόν, ας πουλήσουν αλλού τους παλικαρισμούς της δεκάρας, τις «σταυροφορίες» και τους «ιερούς σκοπούς».

Σκοπός ήταν να μην είχε βγει καθόλου αυτό το «θέαμα» στην οθόνη. Πριν βγει, δεν υπήρχε και ήταν θεωρητικά απαράδεκτο. Τώρα, εφ' όσον επέβαλε πραγματικότητα, διεκδικεί «κεκτημένο» και με τις επιστημονικοφανείς συζητήσεις επιχειρεί διεύρυνση αυτού, που παράνομα με ασύδοτο κυνισμό δημιούργησε. Πιο απλά, όχι μόνο επιχειρεί «να βγει από πάνω», αλλά να δημιουργήσει και τέτοιο χώρο, που να είναι μόνιμα από πάνω...

***

Μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να έγινε σχεδιασμένα, μπορεί και να προέκυψε μετά τη γνωστή εκπομπή και μερικοί μαζί με τους δράστες να μη θέλουν να χάσουν την ευκαιρία να απλώσουν το αλώνι της ασυδοσίας των ΜΜΕ, που, έτσι και αλλιώς, υπάρχει. Απλά, για διαφορετικές βαθμίδες κυνισμού και θράσους γίνεται ο λόγος. Αλλωστε, ο ανταγωνισμός, αν αφεθεί ασύδοτος, από μόνος του μπορεί να θρέφει απεριόριστα το θεριό που πάει να μας προκύψει...

Αν κατορθώσουν με αυτές τις χυδαίες μεθόδους να μετακινήσουν τα κοινωνικά όρια αναφοράς γύρω από αυτά τα ζητήματα, τους ανοίγεται πεδίον λαμπρό για ακόμα πιο επικίνδυνο χειρισμό της ατομικής, αλλά και της κοινωνικής συνείδησης. Για παράδειγμα, οι τέτοιου περιεχομένου εκπομπές και βαθυστόχαστοι «προβληματισμοί» που προηγούνται ή έπονται πάντα ενεργοποιούν, σε τελευταία ανάλυση, έναν πουριτανισμό που δεν ανέχεται δεύτερη άποψη. Αντικειμενικά, οποιαδήποτε δεύτερη άποψη θα τίναζε στον αέρα τα εικονικά, νοερά «οικοδομήματα» της τάχα ηθικής ή των αξιών κλπ. και γι' αυτό πρέπει να πνίγεται φακελωμένη σαν «συντηρητισμός», «καθυστέρηση», «στενομυαλιά» κ.ά. Ο ενεργοποιημένος πουριτανισμός που λειτουργεί με τέτοιο τρόπο είναι γνωστό και από την ιστορία τι κοινωνική συνείδηση επιχειρεί να διαμορφώσει...

***

Επίσης, αν κατόρθωναν τελικά να επιβάλουν τον καινούριο «χώρο» ασύδοτης δράσης που διεκδικούν, πλέον γίνονται «μάγοι της φυλής» και, κατά περίπτωση, είναι σε θέση να κουμαντάρουν «δημόσιους λιθοβολισμούς». Κάτι τέτοιο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε εκβιασμούς προσώπων, αλλά και σε απεριόριστες δυνατότητες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα αληθινά της προβλήματα.

Ακόμα και όταν ο θιγόμενος με χίλιες περιπέτειες (που δε χρωστάει σε κανένα) θα κατορθώνει να αποδείξει πως «δεν είναι ελέφαντας», πάλι η αποκατάσταση δε θα είναι ανάλογου μεγέθους και «θορύβου», που θα έχει προκαλέσει η αμαύρωση (που πάντα είναι πιο «ελκυστική» και πιο «γλυκιά»). Αρα, θα προτιμά ο θιγόμενος να υποκύπτει σε οποιουσδήποτε εκβιασμούς, προκειμένου να γλιτώσει την περιπέτεια, που, έτσι και αλλιώς, θα τον βγάλει χαμένο... Η δε κοινή γνώμη είναι δυνατόν να καλείται να συμμετάσχει σε «σταυροφορίες», που όχι μόνο την αποπροσανατολίζουν, αλλά που πάντα στρέφονται αντικειμενικά ενάντια στα πραγματικά της συμφέροντα.

Το φαινόμενο χρειάζεται άμεση απόρριψη, πριν καρπίσει και άλλα από τα δηλητηριώδη φρούτα του.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ψευτοδιλήμματα σπρώχνει το λαό στο λάκκο ΕΕ - μονοπωλίων(2014-05-09 00:00:00.0)
Φταίει ο ...χρηματοοικονομικός καπιταλισμός(2008-11-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-04-26 00:00:00.0)
Μοιραία επιλογή(2002-07-14 00:00:00.0)
«Αντιτρομοκρατικό κίνημα»;(2002-01-01 00:00:00.0)
Η διαστροφή της προόδου μέσα από μια επίθεση(1997-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ