Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Δικομματικό παιχνίδι με το χρόνο των εκλογών
  • Κ. Καραμανλής: Ψηφίζουμε Στεφανόπουλο και ζητάμε να προκηρύξετε το γρηγορότερο εκλογές
  • Κ. Σημίτης: Η κυβέρνηση θα αποφασίσει το πότε θα στηθούν κάλπες
  • Απομακρύνεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών

Η δικομματική «κόντρα» κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής αποσαφήνισε ότι στην επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το κόμμα του θα υπερψηφίσει τον Κωστή Στεφανόπουλο και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αρνήθηκε την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προκήρυξη εκλογών στις 26 Μάρτη ή νωρίτερα, διατηρώντας για την κυβέρνηση το δικαίωμα για πρόωρες εκλογές, τις οποίες δεν απέκλεισε, κυριάρχησε χτες στη Βουλή.

«Και τον κ.Στεφανόπουλο θα ψηφίσουμε ως υποψήφιο Πρόεδρο και εκλογές ζητάμε στις 26 Μαρτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Αναφερόμενος προς την κυβέρνηση είπε ότι «ο κ.Σημίτης δήλωσε πρόσφατα πως βλέπει εκλογές στις 26 Μαρτίου. Δεσμευθείτε εδώ και τώρα για εκλογές στις 26 Μαρτίου ή και πιο νωρίς αν θέλετε. Ελάτε να θέσουμε το πολιτικό πρόβλημα στο λαό. Ας προχωρήσουμε σε εκλογές, απεμπλέκοντάς τις από το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Οσον αφορά τον Κωστή Στεφανόπουλο δήλωσε πως «δε σας χαρίζουμε έναν επιτυχημένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που προέρχεται από τα σπλάχνα αυτής της παράταξης. Τιμά το θεσμό του Προέδρου και υπηρετεί το εθνικό συμφέρον». Ο Κώστας Καραμανλής, κατέληξε λέγοντας ότι «ζητούμε ενώπιον της Εθν. Αντιπροσωπείες από τον πρωθυπουργό να απαντήσει. Πήραμε μια απόφαση ευθύνης με γνώμονα τη συνείδησή μας. Να γίνουν εκλογές αφού πρώτα θα έχουμε επιλέξει από κοινού Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Επίσης ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τους θεσμούς και το ρόλο τους. Επιλέξατε να ξεκινήσετε την κουβέντα ένα χρόνο πιο πριν. Να χρησιμοποιήσετε το θεσμό σαν προεκλογικό όργανο. Δε σας απασχόλησε η φθορά του». Κατήγγειλε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός «χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την ψήφο στον Κ. Στεφανόπουλο».

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αρχικά κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή για «συναλλαγή» και στη συνέχεια είπε ότι «οι εκλογές τις οποίες επιθυμείτε εσείς για το πολιτικό θέμα, εάν χρειάζεται να γίνουν, εξαρτώνται από απόφαση αυτής της κυβέρνησης. Δεν εξαρτώνται από απόφαση δικιά σας. Αν η κυβέρνηση κρίνει ότι υπάρχει εθνικό θέμα προ του τέλους της 4ετίας, τότε κάνει πρόωρες εκλογές. Το Σύνταγμα δε λέει πουθενά ότι γίνεται συναλλαγή». Πρόσθεσε πως « δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη ζωή εύκολη όπως θέλετε. Εμείς θα προχωρήσουμε στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» και «μετά το Φλεβάρη θα προχωρήσουμε, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει τον Κ. Στεφανόπουλο, αλλά χαρακτήρισε τη θέση της για εκλογές «ανεπίτρεπτη όσον αφορά το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος δεν είναι εξαρτώμενος από συναλλαγές». Επίσης επικαλέστηκε αρκετές φορές το Σύνταγμα, δηλώνοντας ότι «το Σύνταγμα δε συνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με την κυβερνητική θητεία».

Με νέα του παρέμβαση, στη συνέχεια ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε πως δε συνδέει την απόφασή του για την ψήφιση του Κ. Στεφανόπουλου με κανέναν όρο, απλά ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει το γρηγορότερο σε εκλογές για να λυθεί και το πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Κλείνοντας το δικομματικό καυγά, ο Κ. Σημίτης θεώρησε πολύ θετικές τις εξηγήσεις που έδωσε ο αρχηγός της ΝΔ και ξεκαθάρισε πως υπεύθυνη για το αν θα γίνουν ή όχι πρόωρες εκλογές είναι η κυβερνητική παράταξη και πως θα πορευτούν κατά πώς επιτάσσει το Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ