Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Νίκου Γιαννούλη, προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας
Αφανίζονται οι πορτοκαλοπαραγωγοί

- Πώς διαμορφώνεται φέτος η κατάσταση για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών;

- Η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών αποτελεί πραγματικό «εφιάλτη», καθώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τη διάθεση της παραγωγής τους. Η ομόφωνη διαπίστωση στην προχτεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας ήταν ότι τα εσπεριδοειδή μας, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, θα μείνουν απούλητα. Μέχρι στιγμής σχεδόν όλη η παραγωγή στα πορτοκάλια Μέρλιν είναι απούλητη, ενώ για κάποιες ελάχιστες ποσότητες που φορτώνονται, οι παραγωγοί δε γνωρίζουν ούτε με τι τιμές τα δίνουν, ούτε αν θα πάρουν τα χρήματά τους. Οσο για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια - και εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ο νομός μας έρχεται πρώτος σε παραγωγή, για να συνειδητοποιήσουμε και το μέγεθος του προβλήματος - η επιδότηση που καθορίστηκε φέτος είναι 26 δραχμές, δηλαδή μειωμένη κατά 30% από την κανονική επιδότηση που δικαιούνται. Επιπλέον, οι βιομηχανίες επιχειρούν φέτος να δώσουν τιμές μηδενικές (ακούγεται και για 3 με 4 δραχμές, αλλά η Ομοσπονδία επιμένει να μην πέσει κάτω από 12 δρχ.). Και το υπουργείο Γεωργίας αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα, «παρακαλάει» τους βιομήχανους να δώσουν καλύτερες τιμές γιατί, βλέπετε, βρισκόμαστε και ενόψει εκλογών...

Σε απόγνωση όμως βρίσκονται και οι παραγωγοί μανταρινιών. Οι Κλημεντίνες, που βγαίνουν πρώιμα, μένουν ακόμα απούλητες, παρόλο που ο καιρός ωρίμανσης έχει περάσει και ο κίνδυνος να σαπίσουν είναι πλέον μεγάλος.

- Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;

- Για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται αποκλειστικά η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την οποία έρχονται να συμπληρώσουν οι καταστροφικές επιταγές του ΠΟΕ (πρώην ΓΚΑΤΤ) για μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων και του όγκου επιδοτούμενων εξαγωγών. Αυτό δίνει το «άλλοθι» στους εμποροβιομήχανους να... μετακινούν την κρίση στο «σβέρκο» των αγροτών. Τα πάντα πλέον έχουν αφεθεί στην ονομαζόμενη ελεύθερη αγορά, η οποία στην πραγματικότητα είναι ασύδοτη αγορά. Η κυβέρνηση δε φροντίζει να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, όπως όφειλε, για να προστατέψει τους παραγωγούς από τις κερδοσκοπικές ορέξεις των εμπόρων, οι οποίοι καιροφυλακτούν να αρπάξουν την παραγωγή κοψοχρονιάς. Αλλη αιτία, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, είναι το κλείσιμο των αγορών στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες εξάγονταν τεράστιες ποσότητες εσπεριδοειδών. Οσο για τις απατηλές και μεγαλόστομες υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, ότι τα προϊόντα μας θα απορροφούνταν από τη... μεγάλη αγορά της πρώην ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ, διαψεύστηκαν με το χειρότερο τρόπο. Και πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι η γενικότερη εγκατάλειψη του νομού μας από τους κυβερνώντες αποτελεί άλλο ένα μεγάλο πλήγμα για τους καλλιεργητές. Υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις εσπεριδοειδών, που λόγω έλλειψης έργων υποδομής και ειδικά αρδευτικών έργων, έχουν ως αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και την ποιοτική υποβάθμιση αρκετών ποσοτήτων παραγωγής.

- Τι πρέπει να γίνει;

- Πρώτα πρώτα πρέπει να ανασυνταχθεί το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να αφυπνιστεί, να συνειδητοποιήσει ότι με ευχολόγια και με ξεπουλημένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος δε γίνεται τίποτα. Αυτές τις ηγεσίες πρέπει να τις ανατρέψει και να αναδείξει στοιχεία τέτοια που να είναι μπροστάρηδες στους διεκδικητικούς αγώνες. Γιατί μονάχα έτσι μπορούν οι αγρότες να ελπίζουν ότι μπορεί να αλλάξει η ρότα στον αγροτικό τομέα. Η αγροτιά πρέπει να καταλάβει πως η πεποίθηση των αγροτών και όλων των εργαζομένων είναι μία και απορρέει από το «τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με αγώνα και θυσίες».


Φ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ