ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΔΗ ΠΛΑΤΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Μαζικές ανατιμήσεις τον Απρίλη

Η σκυτάλη της κερδοσκοπίας πέρασε από τις εταιρίες πετρελαιοειδών στις βιομηχανίες, οι οποίες ενσωματώνουν τις ανατιμήσεις των πετρελαιοειδών στις τιμές παραγωγού

Μαζικές ανατιμήσεις στα βιομηχανικά εμπορεύματα το μήνα Απρίλη και συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης τον μήνα αυτό και το Μάη καταγράφουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αναφέρονται στο «Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία» και το «Δείκτη Τιμών Καταναλωτή». Η φοβερή, πάντως, ακρίβεια που κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα, δεν απεικονίζεται στους δείκτες της Στατιστικής, αφού, παρά τις συνεχείς ανατιμήσεις, ο επίσημος πληθωρισμός το Μάη δείχνει άνοδο μόλις 0,4%! Σε ετήσια βάση, ο τιμάριθμος αυξήθηκε 2,9% και σε μέσα επίπεδα 3,1%.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ επιχείρησε χτες, κατά την παρουσίαση των δεικτών, να διασκεδάσει τις ανησυχίες της κυβέρνησης για έκρηξη της ακρίβειας και τους επόμενους μήνες ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων. Ετσι, αφού υποστήριξε πως μέχρι σήμερα δεν έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις στις υπηρεσίες του Τουρισμού, ...κάλεσε τους ξενοδόχους να μην προβούν σε αυξήσεις, καθώς, όπως δήλωσε, τον Αύγουστο, δε θα έρθουν στην Ελλάδα μόνο όσοι θα παρακολουθήσουν τους αγώνες, αλλά και οι παραδοσιακοί τουρίστες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ δήλωσε ότι μια σειρά βιομηχανίες έχουν ήδη μετακυλήσει τις ανατιμήσεις των καυσίμων, στις τιμές των εμπορευμάτων. Η δήλωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία τώρα που οι τιμές στο πετρέλαιο «πέφτουν» και έτσι το αναμενόμενο, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, θα ήταν να πέσουν και οι σχετικές τιμές.

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση στο 2,9%, οφείλεται, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, στη μείωση των τιμών κατά 1% της ομάδας «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά». Η συγκεκριμένη ομάδα την περίοδο από τον περσινό μέχρι τον φετινό Μάη είχε σημειώσει άνοδο 10,3%. Αντίθετα, στις άλλες ομάδες που συγκροτούν τον Γενικό Δείκτη, εμφανίζονται σημαντικές ανατιμήσεις. Ειδικότερα κατά ομάδα:

  • Αλκοολούχα Ποτά - Καπνός 7,3%
  • Υδρευση - αποχέτευση 7%
  • Στέγαση 5,1%
  • Υγεία 4,4%
  • Μεταφορές 5,5%
  • Εκπαίδευση 4,4%
  • Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια 4,3% κλπ.

Ωστόσο και σε επιμέρους εμπορεύματα, σε ετήσια βάση, παρατηρήθηκαν σημαντικές ανατιμήσεις, όπως:

  • Βενζίνη 18,9%
  • Πετρέλαιο θέρμανσης 8,9%
  • Ελαιόλαδο κατά 17,2%
  • Ψωμί 9,4%
  • Καπνός 8,1%
  • Εισφορές Ραδιοφώνου - Τηλεόρασης 7%
  • Πουλερικά 6,4%
  • Εξοδα ξενοδοχείου 7%

Στο ίδιο διάστημα παρατηρήθηκε μείωση στις τιμές στα νωπά φρούτα 21,6%, στα νωπά λαχανικά 16,3% και στις πατάτες 5,3%.

Σε ό,τι αφορά το δείκτη για τις βιομηχανικές τιμές, στο δωδεκάμηνο από τον περσινό μέχρι τον Απρίλη φέτος, εμφάνισαν άνοδο 4,4%, έναντι ανόδου 0,3% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το μήνα Απρίλη, ως προς τον Μάρτη, ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,1%, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχε σημειώσει μείωση 1,2%. Σε υψηλότερα ακόμη επίπεδα κινήθηκε ο δείκτης τιμών για την εξωτερική αγορά, ο οποίος σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 5,1%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την εσωτερική αγορά αυξήθηκε κατά 4,1%.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Απειλούν με έκρηξη τιμών!

Η παντελής άρνηση της κυβέρνησης να κάνει οτιδήποτε στο θέμα των τιμών της αγοράς, τροφοδοτεί την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών

Το γεγονός ότι στην πραγματικότητα τόσο οι βιομήχανοι και οι λιανέμποροι όσο και η εκάστοτε κυβέρνηση δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τη συγκράτηση των τιμών, είναι ένα το κρατούμενο που αποδεικνύεται καθημερινά. Μ' αυτό το δεδομένο φαίνεται ότι όπως κατά καιρούς, έτσι και τις τελευταίες μέρες το όλο θέμα μετατρέπεται σε διελκυστίνδα μεταξύ βιομηχάνων, ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και κυβέρνησης, για το εάν, με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό θα αποτυπώνονται στα επίσημα παραστατικά της διακίνησης των προϊόντων από τις βιομηχανίες προς τα σούπερ μάρκετ οι διάφορες «παροχές» και εκπτώσεις που κάνουν οι βιομήχανοι προς τους μεγαλεμπόρους των σούπερ μάρκετ.

Σ' αυτό το πλαίσιο χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Π. Παντελιάδης υποστήριξε πως ο κλάδος του δεν αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να περιγράφονται αναλυτικά στα τιμολόγια οι εκπτώσεις και οι άλλες «συναλλαγές» που έχουν με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών. Βέβαια, μπορεί να είπε πως δεν έχει αντίρρηση, αλλά έσπευσε να απειλήσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε... έκρηξη ανατιμήσεων και αλυσιδωτές επιπτώσεις σε βάρος μικρότερων αλυσίδων, που δε θα άντεχαν τον ανταγωνισμό με τους μεγάλους του χώρου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το όλο θέμα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή τον έλεγχο που πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία του Συνδέσμου. Στη διάρκεια του ελέγχου οι υπάλληλοι της Επιτροπής βρέθηκαν μπροστά σε έγγραφη συμφωνία μεταξύ βιομηχάνων και ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ που είχε γίνει το 2001 για αναγραφή στα τιμολόγια των μεγάλων ποσοστών εκπτώσεων σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, κάτι το οποίο αποτελεί ένδειξη για εναρμονισμένη πρακτική.

Ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία αυτή ήταν αποτέλεσμα παρότρυνσης από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη προς τους εκπροσώπους των δύο κλάδων, ώστε να φαίνονται κάποιες μεγάλες εκπτώσεις στα τιμολόγια, προκειμένου να μετακυλίονται στη λιανική με μειώσεις τιμών ως αντιστάθμισμα των ανατιμήσεων που αναμένονταν σε εκατοντάδες άλλα προϊόντα από την εφαρμογή του νόμου για απαγόρευση των πωλήσεων κάτω του κόστους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
«Οχι» στο διωγμό των βιοτεχνιών

Προτείνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ συγκεκριμένα μέτρα για τη χωροθέτηση - επαγγελματική στέγη

Να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη χωροθέτηση και προστασία της επαγγελματικής στέγης, ζητά από το ΥΠΕΧΩΔΕ, με επιστολή της, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), εκφράζοντας την ανησυχία χιλιάδων βιοτεχνών, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Προσθέτει ότι είναι απόλυτα αντίθετη σε κάθε ενέργεια και μέτρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη βίαιη απομάκρυνση των βιοτεχνιών από διάφορες περιοχές της Αττικής.

«Σε πολλούς Δήμους, όπως της Αθήνας, η αλλαγή χρήσης γης, π.χ. Γκάζι σήμερα, παλαιότερα Μεταξουργείο, οδήγησαν και οδηγούν πολλούς βιοτέχνες σε οικονομική καταστροφή», τονίζει η Ομοσπονδία, ενώ «πολλοί Δήμοι με τη συμφωνία της Νομαρχίας, ουσιαστικά χωρίς λόγο, επιχείρησαν να κλείσουν συνεργεία αυτοκινήτων (φανοποιεία), στις περιοχές Σεπολίων - Καισαριανής και αλλού. Στα παραπάνω, να προσθέσουμε ότι σε πολλούς Δήμους ασκούνται αφόρητες πιέσεις, σε βιοτεχνίες, ότι δήθεν δεν τηρούν τη συγκεκριμένη νομοθεσία με σκοπό το διώξιμο των βιοτεχνών από το συγκεκριμένο Δήμο. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Αγίου Δημητρίου».

Η ΟΒΣΑ επισημαίνει ότι «η βιοτεχνία χαμηλής όχλησης είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της πόλης, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της. Επίσης συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Υπενθυμίζει επίσης την πάγια πρόταση - αίτημά της ότι «η πολιτεία σε συνεργασία με τους Δήμους και το συνδικαλιστικό κίνημα, μπορούν στα όρια του κάθε Δήμου, να δημιουργήσουν Βιοτεχνικά τετράγωνα ή πάρκα, για τη στέγαση των βιοτεχνιών». Ταυτόχρονα, η ΟΒΣΑ ζητά: Να συντομευτεί η διαδικασία έκδοσης αδειών λειτουργίας των βιοτεχνιών και να μειωθεί το κόστος τους. Επιπλέον αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση οι βιοτεχνίες πρέπει να έχουν τέτοιο εξοπλισμό, ώστε να λειτουργούν σε αρμονία με το περιβάλλον και να προστατεύεται η υγεία των βιοτεχνών από επαγγελματικές ασθένειες.

Κροκοδείλια δάκρυα

Ο ευρωμονόδρομος της υποταγής περνάει αναγκαστικά μέσα από τα γκισέ των τραπεζών. Αδιάψευστος μάρτυρας ο υπερδανεισμός, τόσο των λαϊκών στρωμάτων της χώρας όσο και του ελληνικού κράτους, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόνιμος πελάτης των τραπεζών και άλλων μεγαλορεντιέρηδων του διεθνούς χρηματεμπορίου. Πρόκειται για την πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και, τώρα, συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Πλάτη έβαλαν και οι «συν αυτοίς», οι δυνάμεις εκείνες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υποστήριξαν το... «καλό Μάαστριχτ».

Είναι φανερό ότι οι «ψευτοκριτικές» και οι δήθεν αιτιάσεις των δυνάμεων αυτών είναι ψευδεπίγραφες. Αποτελούν «άλλοθι» για την πολιτική τους. Ακόμη και ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, δε δίστασε να... «καταγγείλει» την κυβέρνηση της ΝΔ για «κρυφό χρέος» (λες και αν ήταν «φανερό» θα άλλαζε η ουσία) και να την «κατηγορήσει» για αλόγιστο και υψηλό δανεισμό... Βλέπετε ότι οι ρόλοι άλλαξαν. Το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο «αντιπολίτευσης» χρησιμοποιεί τα παλιά επιχειρήματα της ΝΔ.

Ισχύει και το αντίθετο. Η ΝΔ να ανταπαντά με τα επιχειρήματα που πρόβαλε το ΠΑΣΟΚ - όταν ήταν στην κυβέρνηση - και του τότε υπουργού Οικονομίας. Η ουσία, βέβαια, δε βρίσκεται στα «κροκοδείλια δάκρυα» των νυν και των πρώην κυβερνητικών διαχειριστών. Η ουσία, βρίσκεται στο γεγονός ότι ο μονόδρομος της ΟΝΕ στρώθηκε πάνω στη λεηλασία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου στη μεταφορά αναγκαίων πόρων στα θησαυροφυλάκια ξένων και ντόπιων τραπεζών. Χρέος των λαϊκών στρωμάτων είναι να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την πολιτική. Στις ευρωεκλογές να δώσουν τη δική τους απάντηση ψηφίζοντας ΚΚΕ.


Α. ΣΑΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ