Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Απειλούν με έκρηξη τιμών!

Η παντελής άρνηση της κυβέρνησης να κάνει οτιδήποτε στο θέμα των τιμών της αγοράς, τροφοδοτεί την ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών

Το γεγονός ότι στην πραγματικότητα τόσο οι βιομήχανοι και οι λιανέμποροι όσο και η εκάστοτε κυβέρνηση δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τη συγκράτηση των τιμών, είναι ένα το κρατούμενο που αποδεικνύεται καθημερινά. Μ' αυτό το δεδομένο φαίνεται ότι όπως κατά καιρούς, έτσι και τις τελευταίες μέρες το όλο θέμα μετατρέπεται σε διελκυστίνδα μεταξύ βιομηχάνων, ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και κυβέρνησης, για το εάν, με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό θα αποτυπώνονται στα επίσημα παραστατικά της διακίνησης των προϊόντων από τις βιομηχανίες προς τα σούπερ μάρκετ οι διάφορες «παροχές» και εκπτώσεις που κάνουν οι βιομήχανοι προς τους μεγαλεμπόρους των σούπερ μάρκετ.

Σ' αυτό το πλαίσιο χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Π. Παντελιάδης υποστήριξε πως ο κλάδος του δεν αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να περιγράφονται αναλυτικά στα τιμολόγια οι εκπτώσεις και οι άλλες «συναλλαγές» που έχουν με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών. Βέβαια, μπορεί να είπε πως δεν έχει αντίρρηση, αλλά έσπευσε να απειλήσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε... έκρηξη ανατιμήσεων και αλυσιδωτές επιπτώσεις σε βάρος μικρότερων αλυσίδων, που δε θα άντεχαν τον ανταγωνισμό με τους μεγάλους του χώρου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το όλο θέμα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή τον έλεγχο που πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία του Συνδέσμου. Στη διάρκεια του ελέγχου οι υπάλληλοι της Επιτροπής βρέθηκαν μπροστά σε έγγραφη συμφωνία μεταξύ βιομηχάνων και ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ που είχε γίνει το 2001 για αναγραφή στα τιμολόγια των μεγάλων ποσοστών εκπτώσεων σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, κάτι το οποίο αποτελεί ένδειξη για εναρμονισμένη πρακτική.

Ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία αυτή ήταν αποτέλεσμα παρότρυνσης από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη προς τους εκπροσώπους των δύο κλάδων, ώστε να φαίνονται κάποιες μεγάλες εκπτώσεις στα τιμολόγια, προκειμένου να μετακυλίονται στη λιανική με μειώσεις τιμών ως αντιστάθμισμα των ανατιμήσεων που αναμένονταν σε εκατοντάδες άλλα προϊόντα από την εφαρμογή του νόμου για απαγόρευση των πωλήσεων κάτω του κόστους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ