Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙ ...ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Η πυραμίδα των φόρων

Ο ταξικός χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος, που εφαρμόζεται όλα τα χρόνια μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, γίνεται ολοφάνερος και από τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στη βάση της πυραμίδας, βρίσκονται τα μόνιμα υποζύγια των κρατικών προϋπολογισμών, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, οι ΕΒΕ, η φτωχομεσαία αγροτιά, που σηκώνουν τα φορολογικά βάρη. Στην κορυφή αυτής της ταξικής κατανομής, βρίσκονται οι «έχοντες και κατέχοντες», το μεγάλο κεφάλαιο, η πλουτοκρατία γενικότερα. Οι συγκεκριμένοι, παρά την τεράστια αύξηση της μάζας των κερδών τους, πέτυχαν να συρρικνώσουν τους φόρους τους. Στην ίδια ακριβώς ρότα συνεχίζει και η διάδοχη κυβερνητική διαχείριση της ΝΔ. Στο πλαίσιο της «φορολογικής μεταρρύθμισης», που προωθούν, αλλά και διαφόρων ρυθμίσεων που ήδη έχουν στα συρτάρια τους, για να εφαρμόσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ετοιμάζουν νέα φοροχαράτσια, αρχής γενομένης με τους ΕΒΕ.

Ας ανασύρουμε, όμως, τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, για να διαπιστώσουμε τα παρακάτω αποκαλυπτικά:

  • Μισθωτοί - Συνταξιούχοι: Για το 2003 (εισοδήματα του 2002) πλήρωσαν 4,028 δισ. ευρώ, από 3,5 δισ. ευρώ το 2002. Η αύξηση του φόρου έφτασε το 14,4%, σε μια περίοδο που οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις έφτασαν - δεν έφτασαν το 3,5%. Εχει σημασία να επισημάνουμε το γεγονός ότι αυτή η φορολογική επιβάρυνση αφορά στα οικογενειακά εισοδήματα που δηλώθηκαν στην Εφορία και τα οποία βρίσκονται κάτω ακόμη και από αυτά τα επίσημα όρια της φτώχειας (σε μέσα επίπεδα μόλις 10.750 ευρώ το χρόνο για τους συνταξιούχους και 13.938 για τους μισθωτούς).
  • ΕΒΕ, μικροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι κ.ά.: Φορτώθηκαν με φόρους 1,486 δισ. ευρώ (από 1,378 δισ. το 2002). Η ποσοστιαία αύξηση πλησιάζει το 8%, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τα διάφορα φοροχαράτσια της «συνάφειας» κ.ά.
  • Στην κορυφή της πυραμίδας οι ΑΕ. Πλήρωσαν μόλις 3,25 δισ. ευρώ (από 3,21 δισ. το 2002). Η «αύξηση» μόλις 1,2% είναι πολύ κάτω και από τον τιμάριθμο, δηλαδή στην πραγματικότητα πρόκειται για μείωση. Την ίδια χρονιά, τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου εκτοξεύτηκαν με διψήφια, ακόμη και τριψήφια ποσοστά...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ