ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Πλήρης ταύτιση της Ελλάδας στον «αντιτρομοκρατικό» σχεδιασμό

Την πλήρη ταύτισή του με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις των Βρυξελλών, εξέφρασε ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που έγινε στο Λουξεμβούργο. Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις νομικές και ουσιαστικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που υποτίθεται ότι είναι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ στην πραγματικότητα προορίζονται για να πλήξουν τα δημοκρατικά κεκτημένα των λαών.

Στο Συμβούλιο υπογραμμίστηκε η επιμονή των «25» στην εφαρμογή της Δήλωσης της Συνόδου Κορυφής του Μάρτη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ ο Ελληνας υπουργός, στην πραγματικότητα απολογούμενος, αντέκρουσε τα όσα κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας για καθυστέρηση από την Ελλάδα της ενσωμάτωσης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων - πλαισίων στο ελληνικό Δίκαιο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εξετάζει με την απαραίτητη προσοχή το θέμα. Οπως, εξάλλου, έχει κατ' επανάληψη δηλώσει, πολύ σύντομα θα κατατεθεί από την κυβέρνηση ο νέος αντιτρομοκρατικό νόμος.

Προσπαθώντας, προφανώς για εσωτερική κατανάλωση, να «στρογγυλέψει» την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στις εντολές των ξένων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ο Αν. Παπαληγούρας είπε ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να εξεύρει τη χρυσή τομή μεταξύ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του απόλυτου, απαρέγκλιτου σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται.

Στις 17 Ιούνη θα είναι στην Ελλάδα ο νέος Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την τρομοκρατία Γκις Ντε Φρις, προκειμένου να ελέγξει την πρόοδο της εφαρμογής των δεσμεύσεων του Αν. Παπαληγούρα.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Μετα-Ολυμπιακή αστυνομοκρατία

Πλάνο από άσκηση προετοιμασίας για την ασφάλεια των Αγώνων. Οπως φαίνεται, και το «μετά» θα είναι παρόμοιο...

Eurokinissi

Πλάνο από άσκηση προετοιμασίας για την ασφάλεια των Αγώνων. Οπως φαίνεται, και το «μετά» θα είναι παρόμοιο...
ΒΟΛΟΣ.-

«H στάση της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας θα σηματοδοτήσει την εικόνα της μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες», σημείωσε, μεταξύ των άλλων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, μιλώντας σε ημερίδα της ΕΛ.ΑΣ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που έγινε στο Βόλο. Ισχυρίστηκε, δε, ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών θα δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο ρόλο του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα όσα είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κινούνται ξεκάθαρα στα πλαίσια του κλίματος τρομολαγνίας, που δημιουργείται ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, με απώτερο στόχο το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, όπως επιτάσσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους σε βάρος λαών και χωρών. Δείχνουν, όμως, ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται μόνο για το τώρα, αλλά και για το μετά, έχοντας αποφασίσει να εκμεταλλευτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να εμπεδώσει ένα κλίμα αστυνομοκρατίας, που θα τη βοηθήσει στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της, η οποία αναμένεται να ενταθεί, προσαρμοσμένη, ταυτόχρονα, στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών. Οπως απαίτησε και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τόμας Μίλερ, ο οποίος περιφρονώντας ακόμα ακόμα και το ελληνικό Σύνταγμα ζήτησε προκλητικά «υποταγή στη νέα τάξη, ώστε να μπορέσετε να επιβιώσετε».

Μιλώντας στην ημερίδα, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, υποστράτηγος Β. Κωνσταντινίδης, είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας ξεκινούν την 1η Ιούλη και θα ολοκληρωθούν στις 4 Οκτώβρη, ενώ ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Φ. Νασιάκος κάλεσε τους αστυνομικούς να σκέφτονται και να ενεργούν κάθε στιγμή σαν να πρόκειται να αντιμετωπίσουν ένα τρομοκρατικό γεγονός για να μην πιαστούν αδιάβαστοι.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΖΑΚ ΡΟΓΚ
«Φταίνε οι Ελληνες για το υπέρογκο κόστος»!

Τις ευθύνες στους ...Ελληνες απέδωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Ζακ Ρογκ για τις υπερβάσεις στο κόστος των Ολυμπιακών έργων, σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα. Μάλιστα, ο Ζ. Ρογκ έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει σαν παράδειγμα κακής επιλογής την κατασκευή του στεγάστρου Καλατράβα. Ενα έργο το οποίο στην ουσία επιβλήθηκε από τον προκάτοχό του, Χ. Α. Σάμαρανκ, μόνο και μόνο επειδή στη μελετητική ομάδα Καλατράβα συμμετείχε συγγενικό του πρόσωπο...

Ο Ζ. Ρογκ είπε συγκεκριμένα: «Λυπούμαστε, όμως, είναι οι ίδιοι οι Ελληνες υπεύθυνοι και θα πρέπει να κάνουν τον απολογισμό τους μετά το τέλος των Αγώνων. Οι όποιες υπερβάσεις δεν οφείλονται στη ΔΟΕ. Το στέγαστρο, για παράδειγμα, του σταδίου που στοίχισε 230 εκατ. δολάρια, εμείς δεν το θέλαμε. Οι Ελληνες επέμειναν και βέβαια κυρίαρχο κράτος είναι και δε θα μπορούσαμε να αντιταχθούμε στην κυβέρνηση ενός κυρίαρχου κράτους. Ομως, να μην έρχονται μετά να μας ζητούν ευθύνες για υπερβολικό κόστος των Αγώνων, κοιτάζοντάς μας στα μάτια».

Με τη συγκεκριμένη δήλωση πάντως, και η ΔΟΕ προσπαθεί να προετοιμάσει το κλίμα για όσα δουν το φως της δημοσιότητας μετά τους Αγώνες, σχετικά με το υπέρογκο κόστος των Αγώνων που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ελληνες εργαζόμενοι. Από την άλλη πλευρά, ομολογούνται από τα πλέον επίσημα χείλη οι βαρύτατες ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και της Οργανωτικής Επιτροπής, για επιλογές ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, οι οποίες πλέον χαρακτηρίζονται ευθαρσώς από αυτούς που τις έκαναν και με θράσος, ως ανούσιες!

Ο Ζ. Ρογκ, μιλώντας για το κόστος της ασφάλειας, ανέφερε ότι «σε μια χώρα με σημαντικές υποδομές στον τομέα της ασφάλειας, το κόστος θα ήταν μικρότερο. Ομως, στην Ελλάδα έλειπαν οι βασικές υποδομές που εν τέλει θα παραμείνουν στη χώρα. Γι' αυτό το κόστος της ασφάλειας υπερέβη το 1 δισ. ευρώ».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
«Εμπόλεμη ζώνη» το αεροδρόμιο

Σε στρατοκρατούμενη περιοχή θα παραπέμπει, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, το αεροδρόμιο Σπάτων, με την έντονη παρουσία 1.000 «σεκιουριτάδων» και άλλων τόσων ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο, θα αυξηθούν και τα ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα, κάτι που για τους επιβάτες - εκτός όλων των άλλων - σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέρχονται στο αεροδρόμιο, τουλάχιστον, 2,5 - 3 ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση της πτήσης.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε χτες η διοίκηση του αεροδρομίου, παρουσία του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών και του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Οπως ανακοινώθηκε, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα «επιστρατευτούν» και τα στρατιωτικά αεροδρόμια Τανάγρας και Ελευσίνας για τη στάθμευση των αεροσκαφών, ενώ έτοιμα να υποστηρίξουν τη διακίνηση της Ολυμπιακής Οικογένειας και των υπόλοιπων επισκεπτών θα είναι και τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να λειτουργήσει προσωρινά το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Φροντιστήρια... ασφάλειας

Φροντιστήρια στους αστυνομικούς που συμμετέχουν στο σχέδιο «Ολυμπιακής ασφάλειας», που θα εφαρμοστεί από 1η Ιούλη μέχρι και 4 Οκτώβρη σ' όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης. Μιλώντας χτες στη Θεσσαλονίκη, σε περισσότερους από χίλιους πεντακόσιους αστυνομικούς, στη διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο «Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο», σημείωσε πως το σχέδιο «επεκτείνεται στα λιμάνια, στα τελωνεία, σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, στα αεροδρόμια. Ολόκληρη η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ενιαία ολυμπιακή εγκατάσταση. Αυτή είναι η φιλοσοφία του σχεδίου», και κάλεσε τους αστυνομικούς να δείξουν ετοιμότητα και να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ