ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Προαναγγέλλουν μακροχρόνια σκληρή λιτότητα

Ο γερμανογαλλικός άξονας έκρινε και η ΕΕ αποφασίζει ν' αλλάξει τα κριτήρια για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Προσαρμογές στο Σύμφωνο Σταθερότητας προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας το «πράσινο φως» στην ελληνική κυβέρνηση για την επιβολή νέων προγραμμάτων λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με πρόσχημα, αυτή τη φορά, το δημόσιο χρέος.

Οπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Χοακίμ Αλμούνια, προωθεί δέσμη μέτρων, που προβλέπουν την αλλαγή των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας από τον τομέα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο δημόσιο χρέος και, άρα, την αυστηρότερη αντιμετώπιση χωρών που έχουν χαμηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά εμφανίζουν υψηλό χρέος.

Οι νέες επιλογές «φωτογραφίζουν» και ευνοούν προκλητικά τις δύο μεγαλύτερες χώρες της ΟΝΕ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και άλλες μικρότερες (Ολλανδία, Ιρλανδία), οι οποίες τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ, αντίθετα, το δημόσιο χρέος τους κινείται κοντά στα όρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, δηλαδή κοντά στο 60% του ΑΕΠ. Αντίθετα, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που επιβάλλουν Γερμανία-Γαλλία, σε δυσμενέστερη θέση περιέρχονται η Ελλάδα και η Ιταλία και δευτερευόντως το Βέλγιο, δηλαδή οι χώρες οι οποίες εμφανίζουν δημόσιο χρέος υψηλότερο του 100% του ΑΕΠ και οι οποίες θα επωμιστούν όλο το βάρος των προσαρμογών. Αν μάλιστα στις προτάσεις Αλμούνια υπάρξει δεσμευτικός όρος ο οποίος θα προβλέπει ότι οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος θα είναι υποχρεωμένες να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να το μειώνουν με ρυθμό 4% κάθε χρόνο, αυτό, για την περίπτωση της χώρας μας, πρακτικά ισοδυναμεί με την εφαρμογή σκληρής πολιτικής λιτότητας τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτός θα είναι ο δεύτερος επιπρόσθετος λόγος, τον οποίο μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση της ΝΔ για να δικαιολογήσει πρόγραμμα σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Αλλά και χωρίς αυτή την παράμετρο, στην ίδια κατεύθυνση οδηγεί και η περιβόητη δημοσιονομική απογραφή, τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών (ΕΚΟΦΙΝ) στις αρχές Ιούλη, όπου και αναμένεται να αποφασιστεί η ένταξη της Ελλάδας σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης.

Ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας

Οι νέες αυτές εξελίξεις επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, τα όργανα της οποίας νομοθετούν, ή και ανατρέπουν νόμους, με αποκλειστικό κριτήριο τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των πιο ισχυρών χωρών. Το γεγονός ότι με τη νέα ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας βάλλεται όχι μόνο η Ελλάδα - ο πιο ασθενής κρίκος της Ενωσης των 15 - αλλά και η Ιταλία, η τέταρτη πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ, αποδεικνύει και την οξύτητα την οποία έχουν προσλάβει οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ενωσης. Από την άποψη αυτή, δεν ήταν τυχαίο γεγονός ο αποκλεισμός της Ιταλίας από την πρόσφατη συνάντηση των τριών ισχυρών χωρών (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία), όπου και αποφασίστηκε η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην κατεύθυνση των αποφάσεων της Λισαβόνας. Για τους Ελληνες εργαζόμενους οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των θεσμών της. Πρόκειται για μια ένωση του μεγάλου κεφαλαίου, η οποία, στις σημερινές συνθήκες και λόγω του αρνητικού για το λαϊκό κίνημα συσχετισμού δυνάμεων, έχει πάρει εξαιρετικά επιθετικά, βίαια και αντιδραστικά χαρακτηριστικά.

Ας αποτελέσει και αυτό μια ακόμη ευκαιρία, ώστε στις εκλογές της Κυριακής να καταδικαστεί τόσο η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση ως αντιδραστικός θεσμός στην υπηρεσία του κεφαλαίου, όσο και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και της ευρωυποταγής.

ΟΜΙΛΟΣ «ALPHA BANK»
Σε αμερικανική εταιρία η «Delta Singular»

Και πρόσθετη φοροέκπτωση για τον όμιλο Κωστόπουλου

Διεργασίες που έχουν στόχο την αύξηση της ρευστότητάς τους καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο χώρο του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου. Η «Alpha Bank» (όμιλος Κωστόπουλου) ανακοίνωσε χτες την πώληση του σημαντικότερου τμήματος της θυγατρικής εταιρίας «Delta Singular» στην αμερικανική εταιρία πληροφορικής «First Data Corp.». Ο όμιλος Κωστόπουλου, κάνοντας χρήση και των φοροελαφρύνσεων που θεσμοθετήθηκαν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, πετυχαίνει «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσαν τη συγχώνευση του κομματιού της «Delta Singular» που δεν πουλήθηκε (και παραμένει στον όμιλο) με τη μητρική «Alpha Bank». Με το συγκεκριμένο πετυχαίνουν και πρόσθετη φοροέκπτωση 5 ποσοστιαίων μονάδων για δυο ακόμη χρόνια. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το τίμημα της αγοραπωλησίας έφτασε στα 206 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της «Alpha Bank» Γ. Κωστόπουλος σε σχετικές δηλώσεις του επιχείρησε να δώσει... «εθνικές διαστάσεις» σε μια πράξη καθαρά εμπορική που αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλομετόχων της τράπεζας και των συνεταίρων τους.

Είπε συγκεκριμένα ότι η «εξαγορά αντιπροσωπεύει μια σημαντική εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων για την Ελλάδα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και εισάγει νέα τεχνογνωσία στο ζωτικό για την εθνική οικονομία κλάδο των συστημάτων πληρωμών». Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρίας είπε ότι η εξαγορά εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για «ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, μια σημαντική αγορά για την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Προκύπτει δηλαδή ολοφάνερα το γεγονός ότι το ντόπιο κεφάλαιο λειτουργεί και ως προγεφύρωμα των ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων που ετοιμάζονται να απομυζήσουν τις χρυσοφόρες για τους ίδιους «αγορές» των νέων κρατών της ΕΕ μετά τη διεύρυνση.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Το ίδιο βιολί η κυβέρνηση

Eurokinissi

Ξανά στο ΕΚΟΦΙΝ θα πρέπει να απευθυνθεί η Ελλάδα, αυτή τη φορά για το αίτημα της κατ' εξαίρεση μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των καυσίμων για την περίοδο μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, το εν λόγω θέμα τέθηκε χτες από τον υφυπουργό Ανάπτυξης αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Γ. Σαλαγκούδη, στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το ελληνικό αίτημα «συζητήθηκε σε θετικό κλίμα», πλην όμως την τελική απόφαση καλείται να λάβει το αρμόδιο ΕΚΟΦΙΝ. Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι στην τελευταία σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ στις 4-5 του Ιούνη, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του ΕΦΚ σε επίπεδο ΕΕ, δεν έγινε αποδεκτό από καμία χώρα.

Είναι ολοφάνερο ότι η επαναφορά του αιτήματος περί μείωσης του Ειδικού Φόρου, γίνεται για δύο κύρια λόγους. Πρώτον, για την παραπλάνηση του ελληνικού λαού, ο οποίος στενάζει από την ογκούμενη ακρίβεια, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για τον έλεγχο της ασυδοσίας του κυκλώματος των πετρελαιοειδών. Δεύτερον, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν - εξασφαλιστούν έμμεσα νέα κέρδη για τις εταιρίες, που ενώ οι διεθνείς τιμές πέφτουν, οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση αντί να βάλει φρένο στους κερδοσκόπους των κυκλώματος των καυσίμων (διυλιστήρια και εταιρίες εμπορίας, αλλά και πρατήρια) επιχειρεί να μεταθέσει το ζήτημα στην ΕΕ, νομίζοντας πως ξεγελάει τον ελληνικό λαό...

Οι αποχωρούντες

Μια κατεστραμμένη περιοχή, εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο, αλήστου μνήμης τρομοκρατία, αφήνουν πίσω οι Καναδοί χρυσοθήρες που λεηλάτησαν τη Χαλκιδική.

Πρόσφατα, μάλιστα, κήρυξαν και πτώχευση επιχειρώντας έτσι να κλείσουν το κεφάλαιο των οφειλών τους προς την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα ως... παλιά εταιρία «βάρεσαν κανόνι», όπως λέει ο λαός μας, αλλά ως «νέα» έχουν μπει με διάφορους τρόπους στο καινούριο σχήμα που έβαλε στο χέρι τα μεταλλεία. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι γνωστό το μέγεθος των οφειλών που έχουν σε διάφορους πιστωτές, προμηθευτές και το Δημόσιο.

Το μόνο που είναι γνωστό και δεν μπορεί να αποτιμηθεί είναι η καταστροφή που έχουν προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή. Οσο για τους πρώην εργαζόμενους, περιμένουν μήπως και ξανανοίξουν τα μεταλλεία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ