ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
Σελ. /40
Μουσικές προσκλήσεις
Ο Λ. Παπαδόπουλος
Ο Λ. Παπαδόπουλος
  • Στο πλαίσιο των «Electron Nights», στο θέατρο Λυκαβηττού σήμερα εμφανίζεται το δημοφιλές αμερικανικό γκρουπ «Evanescence». Η φωνή του συγκροτήματος Amy Lee, μαζί με τα άλλα μέλη του θα παρουσιάσουν το πασίγνωστο άλμπουμ τους «Fallen» και άλλα κομμάτια. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι «Seether». Την Κυριακή, στο Λυκαβηττό θα εμφανιστεί η Βρετανίδα P.J. Harvey, μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του σύγχρονου εναλλακτικού ροκ.
  • Αποχαιρετιστήριο διήμερο στο «Οξυγόνο» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, 210 9240740). Σήμερα, εμφανίζονται οι «Antivirus», Γ. Γιοκαρίνης, Χρ. Κροκίδης, Στ. Μποτωνάκης, Κατ. Παπακωνσταντίνου, Δημ. Τσεκούρας, Β. Νάτσικας, Λ. Παπαδόπουλος, Μ. Πασχαλίδης και οι «Trias +1». Αύριο, εμφανίζονται οι: Ευρυδίκη, «Puzzle», Αντ. Μιτζέλος, «Motivo 4», Κατ. Παπακωνσταντίνου, Δημ. Τσεκούρας, Μαν. Πυροβολάκης, Γιαν. Σαββιδάκης, Μαρ. Σκιαδαρέση και οι «C-Real».
  • Το μουσικό σχήμα «Carousel» προσφέρει ένα πρόγραμμα - αφιέρωμα στη μουσική των ελληνόφωνων χωριών της Κ. Ιταλίας και όχι μόνο, σήμερα, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι). Αύριο, στον ίδιο χώρο, η Τυνήσια τραγουδίστρια Λάμια Μπεντίουι και οι «Αλ Χαρίσα» προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο. Τη Δευτέρα, ο Κωστής Μαραβέγιας παρουσιάζει στο «Μπαράκι του Βασίλη» τραγούδια από τις δισκογραφικές του δουλιές «Ραδιοπειρατής» και «X-Darawish» καθώς και μουσικές και τραγούδια από τη Μεσόγειο και κυρίως από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Παλαιστίνη.
  • «Στον Αέρα» (Κάσου 11, Πετρούπολη), σήμερα (10:30 μ.μ.) η πενταμελής ροκ μπάντα «Κατά φαντασίαν υγιείς» παίζει κομμάτια από τη δισκογραφία της και αγγλόφωνες και ελληνικές ροκ διασκευές.
  • Ρεσιτάλ πιάνου της Αυστραλέζας Anna Goldsworthy, τη Δευτέρα και την Τρίτη (9 μ.μ.), στο Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» (Πολυγνώτου 9-11, Πλάκα), με έργα Σοπέν, Σούμπερτ, Τσαϊκόφσκι (σήμερα) και Vine, Χατζιδάκι, Προκόφιεφ και Γιάνατσεκ. Είσοδος ελεύθερη.
Ζωγραφικές περιπλανήσεις

Χαρακτικό του Γ. Γαΐτη
Χαρακτικό του Γ. Γαΐτη
Εκθεση χαρακτικής του Γιάννη Γαΐτη, φιλοξενεί (έως 22/6) η γκαλερί «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11). Τα γνωστά ανθρωπάκια του Γαΐτη, με τη ρεπούμπλικα, τα ριγέ ή καρό κοστούμια, τις μονόχρωμες γραβάτες, τη λιτή γκάμα αντίθετων χρωμάτων, έρχονται και μέσα από τα χαρακτικά του να αποδώσουν τον ομοιοποιημένο «κόσμο» του, με την έντονη κοινωνική κριτική, την πικρή γεύση της ζωής και την έλλειψη ατομικότητας.

Στο artshop της ίδιας αίθουσας φιλοξενείται έκθεση κατασκευών της Βασιλικής Χολέβα. Αφορμή της δημιουργίας αυτής ήταν το βιβλίο του Ι. Καλβίνο «Αόρατες πόλεις». Η Βαλτράδα, η Ευτροπία, η Ολίντα, η Ερσίλια και άλλες ουτοπικές πόλεις αποκτούν μορφή μέσα από κατασκευές που στοχεύουν να φέρουν το θεατή αντιμέτωπο με τους πόθους και φόβους του.

Εκθεση ζωγραφικής της Νικόλ Παπαευθυμίου, φιλοξενείται (έως 19/6) στην γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Η ζωγράφος επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις μοναχικές αντρικές και γυναικείες φιγούρες. Χαρακτηριστικό στοιχείο της δουλιάς της είναι οι γραμμές που ορίζουν το περίγραμμα των μορφών, γραμμές σίγουρες και σταθερές.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:
  • Μανώλης Κορνήλιος: «Χάρτινες βαρκούλες στη Μακρόνησο»
  • Κώστας Αυγητίδης: «Αλέξανδρος Πούσκιν, ο φιλέλληνας βάρδος του '21»
  • Δόμνα Κατσαμάκη: «Εκεί που πετούσαν οι αετοί»
  • «Το Σύνταγμα - πολιτικό σύστημα της Κούβας»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ
μια εκδήλωση

Σήμερα (9.30 μ.μ.), στο «Θέατρο Βράχων», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα, το ισπανικό φλαμένκο συναντά το αργεντίνικο τάνγκο, στη γεμάτη πάθος παράσταση «Tango Flamenco» - με μουσική των Astor Piazzolla, Daniel Yague και Egozcue. Συμμετέχουν χορευτές και μουσικοί από τα χορευτικά σχήματα «Talent Danza Ballet Espanol», «Tango Ensemble Nuevo», από τη μουσική ομάδα «Ensemble Nuevo Tango» και το μουσικό σχήμα φλαμένκο «Jarcamora» με την Sonia Cortes στα φωνητικά. Επικεφαλής, οι καταξιωμένοι Ισπανοί χορευτές Antonio Najarro και Pascal Gaona. Χορογραφίες: Antonio Najarro και Pascal Gaona.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
μια παράσταση

Η επιθεώρηση με τίτλο «Εχω αγώνα αύριο. Τα χρέη από μεθαύριο!» παρουσιάζεται στο θέατρο «Αλσος» σε κείμενα Γιώργου Κωνσταντίνου, Μιχάλη Ανθη και Ελένης Λευθεριώτη. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κωνσταντίνου. Παίζουν: Σωτήρης Μουστάκας, Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Κωνσταντίνου.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
μια συναυλία

Αφιερωμένη στον σπουδαίο Τσέχο συνθέτη Αντον Ντβόρζακ, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του, είναι η σημερινή (8.30 μ.μ.) συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή και σολίστ τη μεσόφωνο Αντριάνα Ασένοβα - Νικόλοβα. Η ΚΟΑ θα παρουσιάσει τα συμφωνικά ποιήματα «Η μάγισσα του μεσημεριού», «Το περιστέρι του δάσους», την εισαγωγή της «Χουσίτσκα», «Σκέρτσο καπριτσιόζο» και «Τρία νεοελληνικά ποιήματα», που συνέθεσε ο Ντβόρζακ με τσέχικους στίχους, βασισμένους στη γερμανική μετάφραση τριών δημοτικών μας τραγουδιών από την περίφημη «Συλλογή Πάσοβ» και ο Βύρων Φιδετζής ενορχήστρωσε, παρά την έλλειψη της αρχικής παρτιτούρας.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ένα πρόγραμμα

Την αριστουργηματική όπερα του Βέρντι «Ναμπούκο» παρουσιάζει η Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο, για δυο ακόμα βραδιές (σήμερα και αύριο), σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Ερμηνεύουν: Alberto Mastromarino - Boris Stachenko (Nabucco), Maria Guleghina - Lucia Mazzaria (Abigaille), Francesco Ellero D' Artegna - Andrea Silvestrelli (Zaccaria), Σταμάτης Μπερής - Δημήτρης Σιγαλός (Ismaele), Βικτόρια Μαϊφάτοβα - Μαρίτα Παπαρίζου (Fenena) κ.ά.

ένα ΒΙΒΛΙΟ
ένα βιβλίο

Είναι ολιγοσέλιδο (75 σελίδες) και δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά), αλλά ιστορικά ενδιαφέρον, το βιβλίο υπό τον τίτλο «Κ. Π. Καβάφης "Τα ελγίνεια μάρμαρα - Το Κυπριακό Ζήτημα (και άλλα πεζά κείμενα του ποιητή, 1887-1901)». Πρόκειται για έξι άγνωστα, μέχρι πρόσφατα, κείμενα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, τα οποία επέλεξε, σχολίασε και επιμελήθηκε ο Λεωνίδας Χρηστάκης (εκδόσεις Σπηλιώτη, Σολωμού 3 ΤΚ 10683, 210-3834553). Στα τρία πρώτα κείμενα (γραμμένα το 1891) ο Καβάφης αναφέρεται αφ' ενός σε άρθρο του Φρειδερίκου Χάρισον στο περιοδικό «19ος αιών», το οποίο καυτηρίαζε την κλοπή του Ελγιν και υποστήριζε την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα και αφ' ετέρου σε άρθρο του διευθυντή του ίδιου περιοδικού, Τζέιμς Νόουλς, ο οποίος ειρωνευόταν την άποψη του Φρ. Χάρισον. Ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, όμως, έχει το τέταρτο κείμενο του Καβάφη, με τίτλο «Το Κυπριακόν Ζήτημα», το οποίο επαινεί την πραγματεία του Κυπρίου δικηγόρου - μέλους του κυπριακού νομοθετικού συμβουλίου, Γεωργίου Σιακαλλή «Η Κύπρος και το Κυπριακόν ζήτημα», η οποία αποκάλυπτε την ολέθρια, για την Κύπρο και το λαό της, πολιτική της κατακτήτριας Μ. Βρετανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ