ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2004
Σελ. /32
«Χαστούκι» στον Τ. Μπλερ και τον πόλεμο

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ενα ηχηρό και ταπεινωτικό μήνυμα στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα» έστειλαν οι Βρετανοί ψηφοφόροι, μετέδιδαν χτες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Προχτές, πραγματοποιήθηκαν στη Μ. Βρετανία οι ευρωεκλογές και μαζί τους και οι τοπικές εκλογές. Στις τελευταίες, το κόμμα του Τ. Μπλερ υπέστη σοβαρότατη ήττα, καθώς ήρθε στην τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας ποσοστό μόνο 26%. Και, βέβαια, δεν έχει δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών - επειδή η Κομισιόν αποφάσισε να δοθούν ταυτόχρονα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα όλων των χωρών - μελών, το βράδυ της Κυριακής - αλλά ποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι κι αυτό θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση; Πάντως, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η συντριπτική ήττα του Τ. Μπλερ οφείλεται κυρίως στην ένθερμη υποστήριξη της κυβέρνησής του στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ και κατά δεύτερο λόγο στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική και μέτρα που αυτή πήρε.

Απώλειες, όμως, σημείωσε και η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ολλανδίας. Οι ευρωεκλογές στη χώρα αυτή πραγματοποιήθηκαν προχτές και τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα, παρά την απόφαση της Κομισιόν. Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε η αποχή, αφού ψήφισε λιγότερο του 40% των εκλογέων. Γεγονός το οποίο αποτελεί άλλη μια απόδειξη της ευρωδυσαρέσκειας πλατιών στρωμάτων.

Και νέος τρομονόμος

Με συνέπεια και αποτελεσματικότητα θα αγωνιστούν στην Ευρωβουλή οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, για τα συμφέροντα της Ελλάδας, για μια περισσότερο δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, λένε, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, οι κυβερνώντες. Και, προκειμένου, να μην υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία για το τι εννοούν -πέραν διαφόρων άλλων... - ετοιμάζουν και νέο σχέδιο τρομονόμου, το οποίο θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις σχετικές πληροφορίες, ο νέος τρομονόμος θα εισάγει σημαντικές αλλαγές στο σχετικό νομικό πλαίσιο, καθιστώντας την αντίστοιχη νομοθεσία πολύ αυστηρότερη.

Τώρα, για ποιους «τρομοκράτες» φτιάχνουν τον ένα νόμο μετά τον άλλο, γεμίζουν τους δρόμους και τις πλατείες ηλεκτρονικές κάμερες, που θα μείνουν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν «τρελαθεί» στο ηλεκτρονικό φακέλωμα, κλπ., κλπ., και, πάνω απ' όλα, καλλιεργούν συστηματικά και πολύμορφα την τρομοϋστερία και την τρομοφοβία, για να «πουλάνε»... ασφάλεια και να πέφτουν στα μαλακά τα μέτρα περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών, το αφήνουμε σε σας.

Το... αριστερό ΠΑΣΟΚ...

Αρλούμπες είναι τα περί Αριστεράς, φτωχών λαϊκών στρωμάτων, κλπ., κλπ. έγραφε χτες ο Ι.Κ. Πρετεντέρης στο «Βήμα» και συμβούλευε τον Γ. Παπανδρέου, να τραβήξει μπροστά, αφήνοντας στην άκρη τα παλιά συνθήματα και στερεότυπα. Και δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, ότι δεν έχει καμιά αντίρρηση ή διαφορά με τις συμβουλές αυτές ο Γ. Παπανδρέου. Αλλωστε, το ΠΑΣΟΚ έχει από χρόνια τώρα εγκαταλείψει τις όποιες, πολύ παλιότερες, προοδευτικές και φιλολαϊκές του θέσεις και το απέδειξε, εφαρμόζοντας, ως κυβέρνηση της χώρας, μια πολιτική συντηρητική, αντιλαϊκή και προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να σταματήσει και το άθλημα της διγλωσσίας, της υποκρισίας και της διπλοπροσωπίας, όπου παραδοσιακά σημειώνει υψηλές επιδόσεις, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Πολύ περισσότερο, όταν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο...

Χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και τι δεν είπε, για να φιλοτεχνήσει το δήθεν αριστερό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Οσες φορές δεν είχε χρησιμοποιήσει τις λέξεις αριστερά και αγώνας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις είπε χτες μαζεμένα...

... και το... συντηρητικό ΚΚΕ

Και δεν είπε μόνον αυτά ο Γ. Παπανδρέου. Οσοι παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, είτε την παρακολούθησαν από την τηλεόραση, κατάλαβαν τα εξής, πάντα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: Η εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας, της ΟΝΕ και του ευρώ, των τρομονόμων και των αντιδημοκρατικών μέτρων, η σκληρή μονόπλευρη λιτότητα και η ανεργία, οι νόμοι της αγοράς, η ασυδοσία και τα προνόμια της πλουτοκρατίας, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, οι αποκρατικοποιήσεις και τα ξεπουλήματα δημοσίων επιχειρήσεων, η συμμετοχή στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και στον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, κλπ., κλπ., είναι... αριστερή και προοδευτική πολιτική, είναι... αγώνας στα πλαίσια της ΕΕ... Ενώ, η πολιτική και οι θέσεις του ΚΚΕ, η εναντίωση σε όλ' αυτά και η πάλη για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και δικαιωμάτων, ο αγώνας για μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας σε μια Ευρώπη της ειρήνης, της ισότιμης συνεργασίας και του σοσιαλισμού είναι... συντηρητική και... ταυτίζεται με τις ακροδεξιές δυνάμεις...

Προφανώς και, πάντα, σύμφωνα με τη... λογική του Γ. Παπανδρέου, η σημερινή ευρωπαϊκή αριστερά αποτελείται από τους Μπλερ, Σρέντερ, Μπερλουσκόνι, Σιράκ, μέχρι τον ίδιο και τον Κ. Καραμανλή, αφού όλοι αυτοί συμφωνούν με τα προαναφερόμενα και αυτές τις πολιτικές εφαρμόζουν...


Επιταγές...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑ ΜΗ δώσουν «λευκή επιταγή» στη Νέα Δημοκρατία, ζήτησε από τους ψηφοφόρους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χτες. Προφανώς, θα προτιμούσε η κυβέρνηση να έχει επιταγή υπογεγραμμένη από τον ίδιο.

Γιατί είναι, βέβαια, μάλλον ...ειρωνικό να ζητάει κάτι τέτοιο ο αρχηγός του κόμματος, που «πέρασε» τον τρομονόμο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και τα δεκάδες νομοσχέδια που ψήφισαν παρέα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διακαναλική συνέντευξή του έμοιαζε λίγο και με ...έκκληση βοήθειας, μια και άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα έχει επιπτώσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Δηλαδή, στο να μπορέσει ο Γιώργος Παπανδρέου να «κρατηθεί» στα πράγματα και να μην τον οδηγήσουν ...στην πυρά.

ΚΙ ΑΝ Η «κεντροαριστερά» στην Ελλάδα έχει εσωκομματικά προβλήματα, τι να πει και ο Τόνι Μπλερ, που εισέπραξε στις δημοτικές εκλογές στη Βρετανία όσα «επένδυσε» με τη συμμετοχή της χώρας του στον πόλεμο στο Ιράκ;

Γιατί, εδώ που τα λέμε, το να έρχεται το κυβερνών κόμμα των Εργατικών τρίτο, δεν είναι απλά πολιτική ήττα, είναι μάλλον ...ξεφτίλα. Αποδεικνύει, επίσης, ότι οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να δρομολογήσουν καταστάσεις και έχουν τεράστιες δυνατότητες.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ τελευταία μέρα τελικά θα εμπαίζουν τους συμβασιούχους, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ. Είναι αποφασισμένοι. Οι κυβερνώντες θέλουν να μας πείσουν ότι ...έχουν δικαιολογίες για να αποκλείουν κατηγορίες εργαζομένων και το ΠΑΣΟΚ ότι νοιάζεται για το μέλλον 250 χιλιάδων ανθρώπων.

Αραγε, τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουν οι πάντες την κοροϊδία; Ιδίως, όταν όλα παραπέμπονται στο 2005 και τα χρονοδιαγράμματα αλλάζουν συνεχώς ...προς το μέλλον;

Γρηγοριάδης Κώστας

Γυρίστε τους την πλάτη

Το ότι ο Γ. Παπανδρέου και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέτουν ως κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές το γεγονός ότι διαμορφώνουν το «νέο ΠΑΣΟΚ» είναι από τους επικίνδυνους «νεοτερισμούς» τους. Στο κάτω κάτω της γραφής για το λαό που πασχίζει να τα βγάλει πέρα με την ακρίβεια και τη φτώχεια, το «νέο ΠΑΣΟΚ» φτιάχνεται από τα ίδια υλικά. Αυτά που, ως κυβερνητικό κόμμα, τον έφεραν στη θέση «να μην έχει στον ήλιο μοίρα». Αλλά αφού το πάει έτσι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ας «ψυλλιαστούν» οι ανυποψίαστοι. Γιατί η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σ' ένα «αμερικάνικου τύπου κόμμα», αυτό πάει να κάνει, τίποτα άλλο δεν επιδιώκει από το να κάνει το λαό πέρα από κάθε δράση, διεκδίκηση και αντίσταση, για να υπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική, χωρίς τα εμπόδια του κινήματος. Τώρα υπάρχει πείρα. Το ΠΑΣΟΚ ό,τι «νεοτερισμούς» και αν επέβαλε ένα ήταν το αποτέλεσμα: Δυνάμωμα του πλούτου και αύξηση της φτώχειας.

Ο Γ. Παπανδρέου μιλά για «αγώνες» και «σοσιαλισμό», για «κοινωνικό Μάαστριχτ», για «μόνιμη απασχόληση», και άλλα τέτοια... Κοροϊδεύει. Γιατί ξέρει καλά από τότε που ψήφισε το Μάαστριχτ, το «ευαγγέλιο» του κεφαλαίου, και όλες τις αντιλαϊκές συνθήκες που ακολούθησαν, ότι έβαζε στο στόχαστρο, όπως και έκανε ως κυβέρνηση, τους μισθούς, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την Υγεία και την Παιδεία του Ελληνικού λαού, προσφέροντας, στον αντίποδα, τεράστια κέρδη στην ολιγαρχία, ξεζουμίζοντας την εργατική τάξη της χώρας.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ζητάει τη λαϊκή ψήφο για να μην πάρει «λευκή επιταγή» η κυβέρνηση, καλώντας στον αγώνα που δήθεν έχει ...κηρύξει «κατά της συντήρησης». Ψεύδεται συνειδητά. Γιατί είναι αυτή πρώτη που δίνει «λευκή επιταγή». Συνειδητά αφού είναι με τον ευρωμονόδρομο, με την πλουτοκρατία, συμπλήρωμα της κυβέρνησης στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως και η ΝΔ όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση.

Οσο για τον ωμό αντικομμουνισμό, με δηλώσεις όπως «το ΚΚΕ είναι άκρως συντηρητικό κόμμα που ταυτίζεται με τις ακροδεξιές φωνές στην ΕΕ», είναι η έσχατη αλλά επικίνδυνη επιλογή όταν τους παίρνει ο λαός χαμπάρι...

Γιατί το ΚΚΕ είπε την αλήθεια για το Μάαστριχτ όταν το ΠΑΣΟΚ την έκρυβε «τάζοντας λαγούς με πετραχήλια». Τώρα οι αγωνιστές, οι λαϊκοί άνθρωποι που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ έμαθαν από τον ευρωμονόδρομο που πιστά βάδιζε η ηγεσία αυτού του κόμματος. Τώρα βλέπουν πως μπορεί να υπάρχει και άλλος δρόμος από την πλήρη ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.

Γι' αυτό και όλοι αυτοί οι λαϊκοί αγωνιστές, που εναπέθεσαν προσδοκίες για καλύτερες μέρες στο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν εύκολα να ξεγελαστούν από τις φραστικές κορόνες του Γ. Παπανδρέου. Μπορούν και πρέπει να μην ξαναδώσουν «άλλοθι» στην πολιτική του, δραπετεύοντας από την αντιλαϊκή σκέπη του. Μπροστά στην κάλπη, να καταδικάσουν αυτούς που παίζουν με τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τις ελπίδες τους. Να καταδικάσουν αυτούς που πολλές φορές στο παρελθόν την Κυριακή των εκλογών άρπαξαν την ψήφο του και από την επομένη κιόλας την έστρεψαν εναντίον του. Να ενισχύσουν αποφασιστικά τον αγώνα για το δίκιο τους ψηφίζοντας ΚΚΕ.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ