ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Στα σκαριά ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος

Εξαιρούνται όμως οι εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης

Διά της πλαγίας ανοίγει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών το θέμα της επιβολής φόρου αυτόματου υπερτιμήματος σε περίπτωση πώλησης των ακινήτων. Οι προθέσεις αυτές της κυβέρνησης (περιλαμβάνονται και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ), προκύπτουν από τη «διοικητική κωδικοποίηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων», που δημοσιοποιήθηκε χτες. Στην πραγματικότητα αποτελούν αναγγελία για το νέο τρόπο φορολογικής επιβάρυνσης πάνω στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της λεγόμενης «φορολογικής μεταρρύθμισης».

Με το «φόρο αυτόματου υπερτιμήματος», ο οποίος ίσχυσε στο παρελθόν (με την κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη) επιβάλλεται ένα ποσοστό φόρου πάνω στη διαφορά ανάμεσα στην τιμή αγοράς και πώλησης. Δηλαδή, αν ένα διαμέρισμα αγοράστηκε 10.000 ευρώ και πωληθεί προς 15.000 ή 20.000 ευρώ, ο πωλητής θα κληθεί να πληρώσει φόρο για 5.000 ή 10.000 ευρώ που είναι το υπερτίμημα (η διαφορά ανάμεσα στην τιμή αγοράς και την τιμή πώλησης). Πριν καν νομοθετηθεί το νέο φορολογικό πλαίσιο για την ακίνητη ιδιοκτησία, η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να δώσει τα εχέγγυά της και να διασφαλίσει από τώρα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ειδικότερα των τραπεζών και των εταιριών χρηματοδοτικής μίσθωσης, για τις οποίες επιφυλάσσει ειδική φορολογική μεταρρύθμιση και ελαφρύνσεις ανάλογες με αυτές που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στο κείμενο του υπουργείου Οικονομίας αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης «απαλλάσσονται από, τυχόν, φόρο αυτόματου υπερτιμήματος, που θα επιβληθεί, καθώς και από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων». Στην εξαίρεση από «το φόρο μεταβίβασης ακινήτων» που νομοθετήθηκε πέρσι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να προστεθεί και η εξαίρεση, για τις εταιρίες αυτές από «τυχόν επιβολή» του νέου φόρου. Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει ρητά την αντικατάσταση του φόρου μεταβίβασης (σήμερα 9%-11%) με το φόρο αυτόματου υπερτιμήματος στα παλαιά ακίνητα και με τον ΦΠΑ για τα νέα ακίνητα.

ΛΑΡΙΣΑ
Θεομηνία χτύπησε τον κάμπο

Ολοκληρωτικές καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών από τη θεομηνία της Κυριακής

Μεγάλες καταστροφές άφησαν πίσω τους η δυνατή νεροποντή που συνοδεύτηκε από χαλάζι και ανεμοθύελλα σε χωριά των Δήμων Πλατυκάμπου, Νίκαιας και Λακέρειας, στον κάμπο της Λάρισας, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών υπέστησαν ολοκληρωτική ζημιά, κτηνοτροφικές μονάδες ισοπεδώθηκαν, πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ ξηλώθηκαν ακόμα και στέγες από αποθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χαλάζι που έπεσε θέρισε στην κυριολεξία τις καλλιέργειες, όπως στάρια και κριθάρια, εξαφάνισε αυτές του βαμβακιού, στις περισσότερες εκ των οποίων είχε γίνει επανασπορά λόγω παλιότερων καταστροφών από καιρικές συνθήκες και κάθε είδους άλλης καλλιέργειας.

Στο στόχαστρο της θεομηνίας βρέθηκαν ιδιαίτερα το Μελισσοχώρι, που από το χαλάζι έμοιαζε σαν χιονισμένο τοπίο καθώς το στρώμα του έφτανε τα 15 εκατοστά, το Ομορφοχώρι, ο Πλατύκαμπος, η Γαλήνη, η Χάλκη και η Νίκαια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαλάζι έπεφτε επί είκοσι λεπτά και με μεγάλη ένταση, σκοτώνοντας πουλερικά και ζώα, ξεριζώνοντας δέντρα και πλημμυρίζοντας αρκετά σπίτια.

Στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης με το δρόμο Συκουρίου, δέντρα και κολόνα της ΔΕΗ έπεσαν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη Νίκαια, δε, πλημμύρισαν πολλά υπόγεια σπιτιών, καθώς και η περιοχή της πλατείας μπροστά στην εκκλησία, όπου το νερό έφτασε μέχρι και 70 εκατοστά.

Στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές περιόδευσε χτες το πρωί ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο οποίος βλέποντας κι από κοντά το μέγεθος των καταστροφών και τα ρημαγμένα χωράφια, στα οποία δεν έμεινε τίποτα όρθιο, υπογράμμισε την υποχρέωση της κυβέρνησης να πάρει όλα τ' αναγκαία μέτρα για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων στο 100% στους αγρότες των οποίων καταστράφηκαν οι καλλιέργειες, καθώς σε όλους όσοι έπεσαν θύματα της θεομηνίας. Ειδικά για τους αγρότες τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ οφείλει να κινήσει αμέσως όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, οι οποίοι χάνουν τη σοδειά της φετινής καλλιεργητικής περιόδου και πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να ξανασπείρουν τα βαμβακοχώραφα, λόγω των προηγούμενων καταστροφών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου, με αποτέλεσμα να καταχρεωθούν στην Αγροτική Τράπεζα για να καλύψουν τα πολλά έξοδα που προέκυψαν. Μάλιστα, επισήμανε ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει αυτό το αίτημα, οι αγρότες και όλοι όσοι επλήγησαν πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη διεκδίκησή του.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις ζημιές στη Μαγνησία

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες του νομού Μαγνησίας που προκλήθηκαν εξαιτίας των κακών καιρικών φαινομένων, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, υπογραμμίζεται, «η τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση», στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες παραγωγοί της πεδινής και ορεινής Μαγνησίας «ύστερα από τις πρωτοφανείς καταιγίδες, το χαλάζι και τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις 5 Ιούνη και κατέστρεψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα της παραγωγής και το αγροτικό οδικό δίκτυο. Βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα κ.ά. κηπευτικά, μήλα, κεράσια, σανταρόζες καταστράφηκαν σε ποσοστό από 80 - 100%».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «ιδιαίτερα στην περιοχή Δήμου Κάρλας Δ.Δ. Ριζομύλου υπήρξε βιβλική καταστροφή, που δεν οφείλεται κυρίως στα καιρικά φαινόμενα αλλά στην εγκληματική αδιαφορία των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τη μελέτη των αποστραγγιστικών και αρδευτικών έργων στις εκτάσεις όπου έγινε ο αναδασμός. Συγκεκριμένα, ενώ ο αναδασμός στην περιοχή του Δ.Δ. Ριζομύλου τελείωσε το 1993 και υπογράφηκε η τελική απόφαση το 1996 βάσει της οποίας μοιράστηκε η γη, δεν έγιναν τα προβλεπόμενα από τη μελέτη, αρκετά αποστραγγιστικά κανάλια - τάφροι - και δεκάδες κάθετα - μικρά αποστραγγιστικά - κανάλια - που θα οδηγούσαν τα νερά στις τάφρους. Ετσι τα βρόχινα νερά, μένουν στάσιμα στα χωράφια και η παραγωγή βρίσκεται στο έλεος της κάθε μπόρας, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν εκδηλώνονται βροχοπτώσεις όπως οι προχθεσινές. Ακόμη μέχρι σήμερα δεν ολοκληρώθηκαν τα έργα των οριοδεικτών εκατέρωθεν των αγροτικών δρόμων και των χωραφιών αλλά και τα παράλληλα μικρά κανάλια εκατέρωθεν των δρόμων. Ηταν λοιπόν επόμενο να καταστραφεί η παραγωγή χιλιάδων στρεμμάτων και μάλιστα σε βαμβάκια με επανασπορά, ντομάτα και άλλα προϊόντα».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την κατά 100% αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών των πεδινών και ορεινών περιοχών και τι για την κατασκευή των έργων (αποστραγγιστικά κ.ά.) στην περιοχή του Δ.Δ. Ριζομύλου του Δήμου Κάρλας όπου έγινε αναδασμός;»

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο πλευρό του τουριστικού κεφαλαίου

Ανακοίνωση της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ

Τη δέσμευση του υφυπουργού Τουρισμού Α. Λιάσκου προς τους τουριστικούς επιχειρηματίες της Ζακύνθου, κατά την επίσκεψή του στο νησί, ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα ταυτίζεται με τα συμφέροντά τους, καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, μια πολιτική «που χαράζεται στα πλαίσια της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών του τουρισμού».

Η ΝΕ σημειώνει ότι αυτός είναι ο λόγος που ο υφυπουργός δεν αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου και τονίζει: «Ψεύτικο δίλημμα και ταυτόχρονα επικίνδυνο για τους μικροεπαγγελματίες στον τουριστικό τομέα και γενικότερα στην οικονομία του νησιού, είναι η κατεύθυνση για στροφή στον "ποιοτικό τουρισμό". Αυτός ο προσανατολισμός θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τα συμφέροντά των μικροεπαγγελματιών».

Αναφερόμενη στις θέσεις του ΚΚΕ για τον τουρισμό, η ΝΕ Ζακύνθου επισημαίνει την ανάγκη διεκδίκησης «της κατοχύρωσης του λαϊκού δικαιώματος για δωρεάν διακοπές, αναψυχή και τουρισμό για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία». Και για να γίνει αυτό, προσθέτει, απαιτείται «η τουριστική οικονομική δραστηριότητα πρέπει να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των επιχειρήσεων». Πρέπει επίσης, να κατοχυρωθεί η σταθερή δουλιά των εργαζομένων στον κλάδο και να καταργηθούν οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ