Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις ζημιές στη Μαγνησία

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες του νομού Μαγνησίας που προκλήθηκαν εξαιτίας των κακών καιρικών φαινομένων, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, υπογραμμίζεται, «η τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση», στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες παραγωγοί της πεδινής και ορεινής Μαγνησίας «ύστερα από τις πρωτοφανείς καταιγίδες, το χαλάζι και τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στις 5 Ιούνη και κατέστρεψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα της παραγωγής και το αγροτικό οδικό δίκτυο. Βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα κ.ά. κηπευτικά, μήλα, κεράσια, σανταρόζες καταστράφηκαν σε ποσοστό από 80 - 100%».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «ιδιαίτερα στην περιοχή Δήμου Κάρλας Δ.Δ. Ριζομύλου υπήρξε βιβλική καταστροφή, που δεν οφείλεται κυρίως στα καιρικά φαινόμενα αλλά στην εγκληματική αδιαφορία των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τη μελέτη των αποστραγγιστικών και αρδευτικών έργων στις εκτάσεις όπου έγινε ο αναδασμός. Συγκεκριμένα, ενώ ο αναδασμός στην περιοχή του Δ.Δ. Ριζομύλου τελείωσε το 1993 και υπογράφηκε η τελική απόφαση το 1996 βάσει της οποίας μοιράστηκε η γη, δεν έγιναν τα προβλεπόμενα από τη μελέτη, αρκετά αποστραγγιστικά κανάλια - τάφροι - και δεκάδες κάθετα - μικρά αποστραγγιστικά - κανάλια - που θα οδηγούσαν τα νερά στις τάφρους. Ετσι τα βρόχινα νερά, μένουν στάσιμα στα χωράφια και η παραγωγή βρίσκεται στο έλεος της κάθε μπόρας, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν εκδηλώνονται βροχοπτώσεις όπως οι προχθεσινές. Ακόμη μέχρι σήμερα δεν ολοκληρώθηκαν τα έργα των οριοδεικτών εκατέρωθεν των αγροτικών δρόμων και των χωραφιών αλλά και τα παράλληλα μικρά κανάλια εκατέρωθεν των δρόμων. Ηταν λοιπόν επόμενο να καταστραφεί η παραγωγή χιλιάδων στρεμμάτων και μάλιστα σε βαμβάκια με επανασπορά, ντομάτα και άλλα προϊόντα».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για την κατά 100% αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών των πεδινών και ορεινών περιοχών και τι για την κατασκευή των έργων (αποστραγγιστικά κ.ά.) στην περιοχή του Δ.Δ. Ριζομύλου του Δήμου Κάρλας όπου έγινε αναδασμός;»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ