Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ανακοινώθηκαν ψευτομειώσεις

Ούτε καν στα ελάχιστα επίπεδα για τα οποία είχε «δεσμευτεί» η κυβέρνηση και το κύκλωμα εμπορίας υγρών καυσίμων δεν ήταν τελικά οι μειώσεις στα καύσιμα. Ετσι, ενώ την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης, από κοινού με τους εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχων, «δεσμεύονταν» για μειώσεις τουλάχιστον 4 λεπτών, χτες αποδείχτηκε ότι η μείωση στη μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 3 λεπτά ανά λίτρο, της σούπερ 2,5 λεπτά και του πετρελαίου κίνησης μόλις 1,2 λεπτά. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 80,6 λεπτά ανά λίτρο, της σούπερ στα 86,8 και του πετρελαίου κίνησης στα 72,2 λεπτά ανά λίτρο.

Οι δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και του κυκλώματος εμπορίας, βασίζονταν στις διεθνείς τιμές του αργού των προηγούμενων ημερών, γι' αυτό κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπήρξε... στατιστικό λάθος. Απλώς κάποιοι αποφάσισαν ότι οι μειώσεις που έπρεπε να φτάσουν στη λιανική, έπρεπε να πάνε στις τσέπες κάποιων. Ποιος δεν τήρησε τη δέσμευσή του, είναι δύσκολο να αποδειχτεί, αλλά αυτό δεν είναι το βασικό ζητούμενο για τον ελληνικό λαό.

Στην «ελεύθερη αγορά» των μονοπωλίων δεν ισχύουν δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Και οι τιμές των καυσίμων κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και η όποια μείωση ελαχίστων λεπτών δε λύνει το πρόβλημα. Οι ψευτομειώσεις που αναγγέλλονται με πανηγυρικό τρόπο, έχουν ως στόχο την αποκλιμάκωση της οργής της κοινής γνώμης, ώστε τα διυλιστήρια και οι εταιρίες εμπορίας να συγκεντρώνουν υπερκέρδη. Σύμμαχος αυτών, η κυβερνητική πολιτική, η οποία στο μόνο που δραστηριοποιείται, είναι στον ανεπιτυχή κατευνασμό της οργής του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ