Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Αρχισαν οι συσκέψεις...

Να ξαφρίσει τους μικρομεσαίους ετοιμάζεται η κυβέρνηση με νέα ρύθμιση περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2002

Με αλλεπάλληλες συσκέψεις για θέματα που εκκρεμούν στα οικονομικά υπουργεία ξεκίνησε η μετά τις ευρωεκλογές βδομάδα για το κυβερνητικό επιτελείο. Χτες, συνεργασία με τον πρωθυπουργό, χωρίς να γίνουν στη συνέχεια ανακοινώσεις, είχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης-Αποκέντρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα όλο το τελευταίο τρίμηνο (αναπτυξιακός νόμος, πανωτόκια, σύστημα φορολογικών ελέγχων) και για τα οποία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, μέχρι το τέλος του Ιούνη θα έρθει προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει προς το παρόν τα καυτά θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, της περαιτέρω απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, των νέων αντιδραστικών ρυθμίσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία και στην Υγεία, τα οποία αποτελούν και την πεμπτουσία της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ. Παρόμοιες παρεμβάσεις μετατίθενται και πάλι για το μέλλον, πιθανότατα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, οπότε, με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αναμένεται να δοθεί και το στίγμα της οικονομικής πολιτικής για το 2005. Στα τέλη Ιούνη-αρχές Ιούλη, επίσης, η επιτροπή για την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος θα πρέπει να έχει υποβάλει τις προτάσεις της, οι οποίες και θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου στο τέλος Ιούλη. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα συζητηθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής, λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων...

Στο θέμα της ακρίβειας, όπου η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια συνεχόμενη και ογκούμενη λαϊκή διαμαρτυρία, επειδή δεν είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα τα οποία θα θίγουν τα μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα, σκοπεύει να παρέμβει με ...συστάσεις προς τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ για συγκράτηση των τιμολογίων, περιορισμό των δαπανών των Οργανισμών κλπ. Σ' αυτά τα πλαίσια ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, έχει προγραμματίσει αύριο, Τετάρτη, συνάντηση με διοικήσεις των ΔΕΚΟ.

Στο μεταξύ, με αφορμή τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επίθεση ενάντια σε μικρούς κύρια αυτοαπασχολούμενους μικροεπιχειρηματίες. Οι ρυθμίσεις αφορούν στην περίοδο 2000-2002 (ίσως και 2003), και έχουν το χαρακτήρα επείγοντος, καθώς τα έσοδα του τρέχοντος κρατικού προϋπολογισμού έχουν βουλιάξει. Στο νομοσχέδιο εξάλλου, που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του Ιούνη, θα ρυθμίζονται:

  • Θέματα του αναπτυξιακού νόμου του ΠΑΣΟΚ που απέρριψε η ΕΕ (μειωμένος συντελεστής φορολογίας κερδών για μεγάλες επενδύσεις)
  • Το καθεστώς που θα διέπει τα ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια, όπου κρίσιμο σημείο θα αποτελεί η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της περιόδου 1970-2000
  • Η κατάργηση του συστήματος φορολογικών ελέγχων με την επιβολή μορίων για τις διαπιστωμένες φορολογικές παραβάσεις και την επαναφορά του συστήματος των προστίμων.

Στη συνεργασία με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα, και Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης-Αποκέντρωσης, Πρ. Παυλόπουλο, εξετάστηκε το θέμα απλοποίησης των διαδικασιών και αλλαγής του τρόπου αδειοδότησης για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί αξίωση αιχμής από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι επιδιώκουν τη σύσταση νέων επιχειρήσεων με διαδικασίες «εξπρές», δηλαδή ακόμα και με την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα συστήσει ειδική επιτροπή, η οποία θα γνωμοδοτήσει επί του συγκεκριμένου θέματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ