Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Θεομηνία χτύπησε τον κάμπο

Ολοκληρωτικές καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών από τη θεομηνία της Κυριακής

Μεγάλες καταστροφές άφησαν πίσω τους η δυνατή νεροποντή που συνοδεύτηκε από χαλάζι και ανεμοθύελλα σε χωριά των Δήμων Πλατυκάμπου, Νίκαιας και Λακέρειας, στον κάμπο της Λάρισας, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών υπέστησαν ολοκληρωτική ζημιά, κτηνοτροφικές μονάδες ισοπεδώθηκαν, πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ ξηλώθηκαν ακόμα και στέγες από αποθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χαλάζι που έπεσε θέρισε στην κυριολεξία τις καλλιέργειες, όπως στάρια και κριθάρια, εξαφάνισε αυτές του βαμβακιού, στις περισσότερες εκ των οποίων είχε γίνει επανασπορά λόγω παλιότερων καταστροφών από καιρικές συνθήκες και κάθε είδους άλλης καλλιέργειας.

Στο στόχαστρο της θεομηνίας βρέθηκαν ιδιαίτερα το Μελισσοχώρι, που από το χαλάζι έμοιαζε σαν χιονισμένο τοπίο καθώς το στρώμα του έφτανε τα 15 εκατοστά, το Ομορφοχώρι, ο Πλατύκαμπος, η Γαλήνη, η Χάλκη και η Νίκαια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαλάζι έπεφτε επί είκοσι λεπτά και με μεγάλη ένταση, σκοτώνοντας πουλερικά και ζώα, ξεριζώνοντας δέντρα και πλημμυρίζοντας αρκετά σπίτια.

Στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης με το δρόμο Συκουρίου, δέντρα και κολόνα της ΔΕΗ έπεσαν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη Νίκαια, δε, πλημμύρισαν πολλά υπόγεια σπιτιών, καθώς και η περιοχή της πλατείας μπροστά στην εκκλησία, όπου το νερό έφτασε μέχρι και 70 εκατοστά.

Στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές περιόδευσε χτες το πρωί ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο οποίος βλέποντας κι από κοντά το μέγεθος των καταστροφών και τα ρημαγμένα χωράφια, στα οποία δεν έμεινε τίποτα όρθιο, υπογράμμισε την υποχρέωση της κυβέρνησης να πάρει όλα τ' αναγκαία μέτρα για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων στο 100% στους αγρότες των οποίων καταστράφηκαν οι καλλιέργειες, καθώς σε όλους όσοι έπεσαν θύματα της θεομηνίας. Ειδικά για τους αγρότες τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ οφείλει να κινήσει αμέσως όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, οι οποίοι χάνουν τη σοδειά της φετινής καλλιεργητικής περιόδου και πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να ξανασπείρουν τα βαμβακοχώραφα, λόγω των προηγούμενων καταστροφών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου, με αποτέλεσμα να καταχρεωθούν στην Αγροτική Τράπεζα για να καλύψουν τα πολλά έξοδα που προέκυψαν. Μάλιστα, επισήμανε ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει αυτό το αίτημα, οι αγρότες και όλοι όσοι επλήγησαν πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη διεκδίκησή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζημιές σε καλλιέργειες (2001-07-05 00:00:00.0)
Βιβλικές καταστροφές καλλιεργειών (2000-06-10 00:00:00.0)
Χαλάζι και κυβέρνηση "χτυπούν" τους αγρότες (1999-07-01 00:00:00.0)
Τεράστιες οι καταστροφές από το χαλάζι (1998-09-02 00:00:00.0)
Χαλάζι "ισοπέδωσε" τα πάντα (1998-05-28 00:00:00.0)
Χωρίς παραγωγή θα μείνουν χιλιάδες αγρότες (1996-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ