Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΛΑ
Χωρίς παραγωγή θα μείνουν χιλιάδες αγρότες
  • Το χαλάζι κατέστρεψε καλλιέργειες 80.000 στρεμμάτων σε ποσοστό 60 - 100%, ενώ άλλα 12.500 στρέμματα δεντροκαλλιέργειες ξεράθηκαν από τον παγετό
  • Κοντά στους αγρότες βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες αγρότες της Πέλλας, αφού εξαιτίας του παγετού και της χαλαζόπτωσης που έπληξε τις δεντροκαλλιέργειες και τα κηπευτικά δε φαίνεται να συγκεντρώνουν παραγωγή φέτος. Και καλά για τις ζημιές από το χαλάζι κάτι θα πάρουν ως αποζημίωση, όμως για τα δέντρα που ξεράθηκαν εξαιτίας της παρατεταμένης υγρασίας και του παγετού, ο ΕΛΓΑ έκλεισε την πόρτα για κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, γιατί αρνείται πως τις μέρες της ανθοφορίας η θερμοκρασία στην περιοχή έπεσε κάτω από το μηδέν. Κύρια πληγήκανε καλλιέργειες ροδάκινων, κερασιών, βαμβακιού και σταριού.

Οπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, ζημιές από το χαλάζι που έπεσε στις 28 Μάη σημειώθηκαν σε έκταση 80.000 στρεμμάτων και το ποσοστό καταστροφής των καλλιεργειών κυμαίνεται από 60 έως 100% της παραγωγής. Συγκεκριμένα, το χαλάζι χτύπησε τις καλλιέργειες σε 25 κοινότητες του νομού. Περισσότερα από 35.000 στρέμματα ροδακινιές, 22.000 στρέμματα βαμβάκι, 10.000 στρέμματα σιτάρια, 2.500 στρέμματα καπνά, 1.500 στρέμματα κερασιές, 280 στρέμματα μηλιές, 180 στρέμματα αχλαδιές, 300 στρ. βερικοκιές, 200 στρ. ακτινίδια, 2.000 στρέμματα καλαμπόκια και 1.800 στρέμματα κηπευτικά.

Η διάσταση η οποία υπάρχει ανάμεσα στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και τους αγρότες για τις δεντροκαλλιέργειες που ξεράθηκαν σε έκταση 12.500 στρεμμάτων, αναμένεται να δημιουργήσει όξυνση και αντιπαράθεση. Συγκεκριμένα, οι αγρότες της περιοχής επιμένουν πως τις μέρες μετά το Πάσχα - περίοδος ανθοφορίας ροδακινιών και κερασιών - η θερμοκρασία στην περιοχή έπεσε κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα χιλιάδες δέντρα να μη δέσουν καρπούς. Ο ΕΛΓΑ, που πρέπει σε περίπτωση παγετού να αποζημιώσει τις ζημιές στις καλλιέργειες, επιμένει ότι η ζημιά οφείλεται στην παρατεταμένη υγρασία και τις βροχοπτώσεις που συνεχίστηκαν και την περίοδο της άνοιξης.

Κοντά στους αγρότες της Πέλλας βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Κατσαρός,κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε σε χωριά της Σκύδρας και των Γιαννιτσών που πληγήκανε από τη θεομηνία. Εκατοντάδες αγρότες ακόμη δεν έχουν πάρει την αποζημίωση για τις περσινές καταστροφές των καλλιεργειών τους. Η Επιτροπή Αγώνα ααγροτών Σκύδρας, με υπόμνημα που επέδωσε σε όλους τους αρμόδιους φορείς και στον βουλευτή του ΚΚΕ, ζητά την αλλαγή του νόμου 1790/88, σημειώνοντας ότι αφήνει πολλά ανοιχτά παράθυρα ώστε ο ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει αντικειμενικά τους παραγωγούς. Επίσης, ζητά να δώσει εντολή ο ΕΛΓΑ στους κατά τόπους ανταποκριτές, ώστε να δεχτούν δηλώσεις αγροτών για τις ζημιές από τον παγετό. Τέλος, απαιτεί από την κυβέρνηση να αποζημιώσει όλους τους παραγωγούς, που εξαιτίας των κανονισμών του ΕΛΓΑ δε δικαιούνται αποζημίωση για την καταστροφή της παραγωγής τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τα αιτήματά τους στη Βουλή, ξεκαθάρισε όμως πως, μόνο αν διεκδικήσουν συντονισμένα και αγωνιστικά το δίκιο τους, μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Θύμισε πως επιταγή των αποφάσεων της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ είναι η μείωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας και τους κάλεσε να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στόχο έχει το ξεκλήρισμα των αγροτών.

Το χαλάζι κατέστρεψε καλλιέργειες 80.000 στρεμμάτων σε ποσοστό 60% - 100%, ενώ άλλα 12.500 στρέμματα δεντροκαλλιέργειες ξεράθηκαν από τον παγετό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ