Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη στην ταξική κοινωνία

Κατέθεσε στον εισαγγελέα Εφετών ο δικηγόρος και για πολλά χρόνια συνδικαλιστής στο ΔΣΑ, Γιάννης Γουσέτης

Οχι μόνο η Δικαιοσύνη, αλλά όλες οι κρατικές λειτουργίες επηρεάζονται στις ταξικές κοινωνίες και εκεί όπου κυριαρχούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Την άποψη αυτή υποστήριξε για άλλη μια φορά, προχτές, ο δικηγόρος και για πολλά χρόνια συνδικαλιστής στο ΔΣΑ, Γ. Γουσέτης,ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Στ. Βενιέρη,ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθ. Σιούλας,είχε παραγγείλει πριν λίγες μέρες τη διενέργεια πειθαρχικής και ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα είχε πει για τη Δικαιοσύνη ο Γ. Γουσέτης στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πλάνετ".

Σχετικά με την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, ο ίδιος δήλωσε στο "Ρ": "Από τον ενεργούντα την προκαταρκτική εξέταση ρωτήθηκα αν ήμουν σε θέση να κατονομάσω ονόματα δικαστικών λειτουργών, που έχουν διασυνδέσεις με οικονομικά συμφέροντα. Οπως ήταν φυσικό, απάντησα ότι δεν είμαι σε θέση να κατονομάσω κανένα, διότι η δήλωση που έχω κάνει στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πλάνετ" δεν αφορούσε συγκεκριμένα περιστατικά και συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά αποτελούσε έκθεση του ιδεολογικού μου πιστεύω και των απόψεων που έχω διαμορφώσει ως υπεύθυνος πολίτης και για χρόνια συνδικαλιστής.

Από αυτή την πείρα έχω σχηματίσει την πεποίθηση ότι και χτες και σήμερα και αύριο και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ' όλες τις χώρες που κυριαρχούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όλες οι κρατικές λειτουργίες και συνεπώς και η Δικαιοσύνη δεν μπορούν να λειτουργούν ανεπηρέαστες. Υπό αυτή την έννοια είχα δηλώσει ότι και η Δικαιοσύνη σε μια ταξική κοινωνία δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη.

Η άποψη, μάλιστα, αυτή δε διεκδικεί πρωτοτυπία, αφού και ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε άρθρο του στο "Βήμα" στις 4 - 11 - 1975 αναφέρει επί λέξει: "Ο έλεγχος του κράτους από την αστική τάξη συνεπάγεται ότι η Δικαιοσύνη, αν και ανεξάρτητη κατά τον τύπο, είναι και αυτή ελεγχόμενη και ταξική. Οι κυβερνητικές οδηγίες είναι για τούτο τις περισσότερες φορές περιττές. Ο δικαστής προτρέχει των σχετικών εντολών" (!).

Βέβαια, διευκρίνισα ότι όπως και στη συνέντευξή μου, άλλωστε, ότι η άποψη αυτή δεν αφορά προσωπικά έναν έκαστο των δικαστών, πολλοί από τους οποίους εκτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους, αλλά μια κατάσταση που υπάρχει ανεξάρτητα από τη θέληση και τις προθέσεις τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ