Τετάρτη 12 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ"
Ψάχνουν κληροδοτήματα και δωρεές!

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας. Κανένα πρόβλημα για τις εξετάσεις, επιμένει ο υπουργός

Με ...κληροδοτήματα και δωρεές φαίνεται ότι σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την παρουσίαση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας για το "Κεφάλαιο Εθνικής Παιδείας", που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το "Κεφάλαιο Εθνικής Παιδείας" θα είναι ένα Ιδρυμα με μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και θα χρηματοδοτηθεί αρχικά από το ελληνικό κράτος με 200 δισ. δραχμές με τη μορφή ομολόγων, σε δύο ή τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από το 1996. Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ θα γίνεται από τους τόκους. Πέρα όμως από την προικοδότηση από το δημόσιο, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το Ιδρυμα θα μπορεί να δέχεται δωρεές, κληροδοτήματα ή επιχορηγήσεις και από ιδιώτες ή άλλες πηγές.

Πάντως όπως προκύπτει, από το "Κεφάλαιο Εθνικής Παιδείας" το ποσό που τελικά θα διατίθεται στα πανεπιστήμια θα είναι πολύ μικρό. Σύμφωνα με το παράδειγμα που χρησιμοποιεί και το ίδιο το υπουργείο Παιδείας, αν το 1996 το ελληνικό δημόσιο διαθέσει στο "Κεφάλαιο" ποσό 100 δισ. δραχμών και το επιτόκιο είναι 10%, τότε στην αρχή του 1997 θα έχουν συσσωρευτεί τόκοι 10 δισ. δραχμών. Αν ο πληθωρισμός κινείται στο 6%, ποσό 6 δισ. δραχμών από τους τόκους θα κεφαλοποιηθεί, έτσι ώστε να διατηρείται η αξία του κεφαλαίου. Επιπλέον το 20% της διαφοράς των 4 δισ. δραχμών δηλαδή 800 εκατ. δραχμές θα κεφαλοποιηθεί. Το υπόλοιπο, δηλαδή μόλις 3 περίπου δισ., θα είναι διαθέσιμο για τα πανεπιστήμια.

Επιμένουν οι υπάλληλοι του υπουργείου

Επιμένουν στις εξαγγελίες τους για πραγματοποίηση 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών από τις 21 του Ιούνη - ημέρα έναρξης των γενικών εξετάσεων - οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας. Χτες έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος τους δήλωσε ότι το θέμα της μισθολογικής εξίσωσής τους με τους υπαλλήλους άλλων υπουργείων θα ρυθμιστεί το Σεπτέμβρη στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου που ήδη καταρτίζεται και θα πάρουν αύξηση από το 1997. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου για υπαναχώρηση και δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν και σε νέες μορφές κινητοποιήσεων, όπως κατάληψη του υπουργείου Παιδείας. Σήμερα, πραγματοποιούν νέα 4ωρη στάση εργασίας, ενώ για τις 18, 19 και 20 του Ιούνη έχουν εξαγγείλει 3ωρες στάσεις. Πάντως για άλλη μια φορά ο υπουργός Παιδείας δήλωσε χτες ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ